"Ăsta este preţul. Şi am întrebat ce facem noi?". De unde a plecat isteria cozilor la benzinăriile din România
Autorităţile au trecut la sancţiuni în cazul benzinăriilor care au majorat în mod nejustificat preţurile carburanţilor. În total, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au dat amenzi de aproape 400 de mii de lei. Nu a scăpat nici micuţa benzinărie din Beiuş care a declanşat isteria naţională, după ce a afişat preţul de 11 lei pe litrul de benzină. Proprietarul acesteia a plătit 35 de mii de lei amendă. Însă cea mai mare sancţiune a primit-o o companie care a afişat un preţ de peste 9 lei pe litrul de carburanţi. Aceasta a plătit nu mai puţin de o sută de mii de lei. Premierul a anunţat că verificările vor continua şi în zilele următoare.
De Redactia Observator la 11.03.2022, 08:19Premierul Nicolae Ciucă este decis să ia măsuri dure împotriva speculanţilor: Nu voi permite nimănui să profite de această situație pentru că, din lăcomie sau din alte motive, să încerce să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor.
Autorităţile au desfăşurat zeci de echipe de control în toată ţara.
Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Analizăm dacă unii dintre comercianţi au majorat preţurile doar pentru că au făcut-o şi ceilalţi. În opinia mea, am putea vorbi de o iniţiativă de tip cartelar.
Amenzi pentru staţiile de alimentare care au scumpit carburanţii nejustificat
- Care este prețul benzinei și al motorinei în România azi, 11 martie 2022. Costul carburanților la stațiile din...
- Zile de foc pe piaţa carburanţilor. Cât costă litrul de combustibil în alte ţări
- După isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste noapte, ministrul Economiei vrea măsură drastică:...
Dacă se va dovedi că benzinăriile au format un cartel, vor urma măsuri drastice. Însă amenzile au început să curgă chiar de ieri. Staţiile de alimentare care au scumpit carburanţii fără să aibă niciun motiv au fost sancţionate cu sume cuprinse între două mii şi o sută de mii de lei. Oficialii se gândesc, acum, dacă nu ar fi indicat să confişte veniturile obţinute prin vânzarea benzinei şi motorinei la preţuri mărite artificial.
Ion Tache, Asociațiea Benzinarilor Particulari: S-a găsit un deştept care a mărit preţul la 11,12 lei. Noi, cum suntem un popor în stare de panică permanentă, acum vrem să luăm în pungi de plastic, bidoane, să luăm benzina. Că se termină benzina şi motorina.
De unde a plecat isteria vizavi de prețul combustibilului
Antreprenorul din Beiuş - cel care a declanşat mobilizarea naţională la pompe - susţine că a fost anunţat de furnizorul din Ungaria că măreşte preţul de achiziţie.
Ieri a spus că scumpeşte la 10,067. Ăsta este preţul. Şi am întrebat ce facem noi? Adică luăm marfă cu 8 lei sau 10 lei şi o vindem cu 7 lei?
În orice caz, mica benzinărie a declanşat un fenomen naţional. Însă recordul la ghinioane a fost înregistrat de un şofer din Tecuci, care a cumpărat o tonă de combustibil, pentru care a dat peste 8 lei pe litru. Numai că, în clipa în care a ieşit din benzinărie, recipientul s-a răsturnat, iar combustibilul s-a vărsat pe carosabil. Iar acum urmează să fie şi amendat.
Irina Gruia - psiholog: Orice zonă de potenţial pericol îi scoate din zona de confort şi reacţionează. E o reacţie la frică, de autoliniştire, oamenii se simt mai bine când au aceste provizii de orice fel.
Constantin Crăițoiu, sociolog: Aşa cum o parte din populaţie nu s-a vaccinat să nu fie cipată, o parte din populaţie inţelege acum că din cauza războiului, preţul petrolului va creşte. Ne aşteptăm ca el să crească, dar creşteri de 25% de pe o zi pe alta în economia actuală nu sunt foarte probabile.
Controalele la benzinării nu scad prețul benzinei și motorinei
Oficialii spun că nu e cazul să ne îngrijorăm de vreo explozie a preţurilor combustibililor, deşi benzinăriile au vândut ieri benzina şi motorina la preţuri majorate. Economiştii ştiu ce ar trebui să facă Guvernul, astfel încât să nu ne confruntăm cu o creştere de nestăpânit a inflaţiei.
Valentin Ionescu, analist economic: Să reduci acciza şi să introduci în piaţă din stocurile naţionale benzină şi motorină. Dacă fenomenul persistă, abia atunci se poate interveni cu plafonarea.
Însă, în ciuda tuturor problemelor, trebuie remarcat faptul că România rămâne pe locul al cincilea la nivel european, în clasamentul statelor cu cei mai ieftini carburanţi.