Antena Meniu Search
x

Care este prețul benzinei și al motorinei în România azi, 11 martie 2022. Costul carburanților la stațiile din țară

Prețul benzinei și al motorinei nu a ajuns la 10 lei pe litru, așa cum anunța zvonul răspândit miercuri seară pe rețelele de socializare, care a creat o isterie națională, însă există creșteri la pompă. În funcție de companie și sortimentul de carburant. Ieri, autorităţile au trecut la sancţiuni în cazul benzinăriilor care au majorat în mod nejustificat preţurile carburanţilor. În total, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au dat amenzi de aproape 400 de mii de lei. 

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 07:17

Care este prețul benzinei și al motorinei în România azi, 11 martie 2022. Costul carburanților la stațiile din țară
Care este prețul benzinei și al motorinei în România azi, 11 martie 2022. Costul carburanților la stațiile din țară

În acest moment, românii trebuie să stea liniștiți, transmit autoritățile, care dau asigurări că există stocuri suficiente de carburanți și spun că distribuitorii de combustibil "vor trebui să revină la prețurile corecte". Cu toate acestea, în ciuda acțiunilor demarate ieri de guvern, ieri și astăzi prețurile la pompă au crescut. Nu există însă, în București, dar nici în țară, benzinării unde litrul de motorină sau benzină standard să fi trecut de 10 lei, după cum avertizau zvonurile care au circulat miercuri pe rețelele de socializare și care au dus la o isterie naţională. Mii de șoferi au luat cu asalt stațiile de carburant și au stat la cozi ore-n şir pentru a face plinul, de teama scumpirilor.

Prețul benzinei și al motorinei în România azi, 11 martie 2022

Prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară, astăzi, 11 martie, pot fi verificate de șoferi online pe Monitorul Preţurilor

Carburanţii s-au scumpit aproape zilnic de la începutul anului. Doar în ultimele două săptămâni, de la începutul războiului din Ucraina, preţurile la benzină şi motorină au crescut cu peste 10 procente. Autorităţile sfătuiesc şoferii să aibă grijă la știrile false și să verifice din surse oficiale sau mass-media credibile orice informaţie rostogolită pe reţelele de socializare sau grupurile de Whatsapp.

Pe acelaşi subiect

Reamintim că, miercuri seară, în București, dar și în orașele din țară, mii de șoferi au făcut cozi de kilometri în faţa benzinăriilor, pentru a alimenta înainte de miezul nopţii, după ce un zvon că litrul de combustibil va ajunge la 11 lei a fost împrăştiat rapid şi a creat panică în rândul oamenilor.

Doar că, în realitate, benzina şi motorina au putut fi cumpărate cu prețuri între 7,5 şi 7,9 lei pe litru în majoritatea staţiilor de carburanţi operate de marile companii de pe piaţa românească: OMV, Petrom, Rompetrol sau Lukoil. 

Ministrul Energiei: Cred că ce s-a întâmplat miercuri face parte dintr-un război hibrid care se petrece pe teritoriul României

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi seară, că cei doi mari producători de carburant din România au capacitatea de a aproviziona "absolut toate staţiile de distribuţie" din ţară. În opinia sa, situaţia privind cozile formate miercuri la benzinării, pe fondul temerilor privind preţul benzinei şi motorinei, "face parte dintr-un război hibrid care se petrece pe teritoriul României" şi care are legătură cu conflictul armat din Ucraina.

"România nu are absolut nicio problemă cu stocurile de petrol, nu are absolut nicio problemă cu stocurile de carburanţi, există resurse, românii nu au de ce să se teamă că vom ajunge să nu existe benzină şi motorină în staţiile de distribuţie. Nu există, de asemenea, niciun motiv pentru explozia preţurilor, aşa cum s-a întâmplat ieri, şi este absolut regretabil tot ce s-a întâmplat ieri şi această manipulare care a fost făcută. (...) Eu, personal, cred că ce s-a întâmplat în cursul zilei de ieri face parte dintr-un război hibrid care se petrece pe teritoriul României. Încă o dată, nu avem absolut nicio problemă cu stocurile de petrol, cu stocurile de benzină şi motorină”, a declarat Virgil Popescu, joi seară, după şedinţa de Guvern.

Controale la zeci de staţii de carburant din țară și amenzi de sute de mii de lei

Ieri, autoritățile au demarat controalele în benzinăriile care au încercat să capitalizeze panica şi au majorat tarifele nejustificat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dat amenzi de 370.000 de lei unui operator de staţii de carburant în urma creşterii nejustificate a preţurilor la benzină şi motorină. În mai multe cazuri, şeful ANPC a emis ordine de încetare a practicilor comerciale incorecte, documente care presupun revenirea la preţurile practicate anterior majorării nejustificate a tarifelor. Şi benzinăria din Beiuş care miercuri a vândut benzină şi motorină la preţuri de peste 10 lei pentru un litru a fost sancţionată. 

Decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte au fost emise pentru alţi operatori economici din Cluj şi Galaţi. "În multe situaţii s-a constatat că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la preţuri mai mari”, a declarat Dan Cărbunaru.

Potrivit inspectorilor ANPC, nu există temei pentru creşterile preţurilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Care este prețul benzinei și al motorinei în România azi, 11 martie 2022. Costul carburanților la stațiile din țară