Antena Meniu Search
x

Video Zile de foc pe piaţa carburanţilor. Cât costă litrul de combustibil în alte ţări

Războiul din Ucraina şi decizia SUA de a nu mai importa petrol rusesc au provocat reacţii pe toate pieţele. Un litru de benzină sau motorină a sărit de 10 lei mai peste tot în Europa. Francezii plătesc în acest moment cei mai scumpi combustibili din Uniune. 

de Redactia Observator

la 10.03.2022, 20:34

Vezi și

Sunt zile de foc pe piaţa carburanţilor. Preţurile bat record după record, iar scumpirile le dau fiori reci celor care ajung acum în benzinării. În Italia, de exemplu, preţul unui litru de benzină sau motorină a depăşit deja echivalentul a 10 lei.

Cornelia Crîşmaru, corespondent in Italia: Astăzi la pompă prețul unui litru de motorină este de 2 euro 40, în timp ce benzina este puţin mai ieftină, 2 euro 30. Sunt prețuri mai mari cu aproximativ 50 de eurocenți și chiar un euro faţă de săptămâna trecută. În Italia, prețul carburanților porneşte de la 2 euro 30  și ajunge până la trei euro. Angajații din transporturi au protestat marţi și amenință că vor continua să iasă în stradă dacă guvernul nu intervine.

Şoferii din Franţa plătesc şi mai mult. În medie, echivalentul a 11 lei pe litru, iar Germania se chinuie să ţină carburanţii sub 10 lei şi 50 de bani. 

Vlad Drăghicescu, corespondent în Germania: Zic cu scumpirea, duminici fără maşini şi 10 euro litrul. 2,50 de la 1,60 în câteva zile, 3, 4. Zic unii că va ajunge la peste 10 euro litrul. Deci vreo 650 euro plinul. Pe bogăţie. Aştia propun aici duminici fără maşini ca să reducă dependenţa de petrolul rusesc

Pe acelaşi subiect

Danemarca e printre singurele ţări în care preţurile au scăzut.

Vasile Dale: Dacă ieri, pentru prima dată din 2008, preţul benzinei a fost mai scăzut decât preţul motorinei aici în Danemarca, ei bine, astăzi, aceleaşi produse au scăzut cu aproape o coroană pe litru. 

Mai exact, o scădere cu aproximativ 50 de bani, iar asta înseamnă că litrul de combustibil costă puţin peste 10 lei. De preţurile uriaşe de la pompă se plâng inclusiv americanii. 

''Aş da vina pe mai multe lucruri. Pandemia care a perturbat lanţurile de producţie şi al doilea, evident, războiul dintre Rusia şi Ucraina. Sunt îngrijorat pentru că nu mai sunt independenţi din punct de vedere al energiei.''

Războiul din Ucraina şi decizia SUA de a nu mai importa petrol rusesc au provocat reacţii pe toate pieţele

America a vrut să-l pedepsească pe liderul de la Kremlin şi a stopat importurile de gaz şi petrol din Rusia, dar oficialii de la Washington duc negocieri acum inclusiv cu ţări aflate sub propriile sancţiuni, cum este cazul Venezuelei, ţară în care litrul de combustibil se vinde cu zece bani. În 2019, cele două ţări au rupt relaţiile diplomatice, după ce fostul preşedinte Trump a închis ambasada SUA şi l-a acuzat de fraudă pe Nicolas Maduro. Administrația americană ia în considerare suspendarea sancțiunilor împotriva Venezuelei în schimbul reluării exporturilor de petrol către SUA.

Antony Blinken, U.S. Secretary of State: Avem un interes la nivel global în a menține o aprovizionare constantă cu energie, inclusiv prin eforturile noastre diplomatice. Așadar, toate aceste lucruri se realizează atunci când vine vorba de Venezuela, precum și de alte țări din întreaga lume, unde avem o multitudine de interese și folosim diplomația pentru a încerca să-i convingem.

Liderul din Venezuela a şi dat deja un prim semn de bunăvoinţă. A eliberat mai mulţi americani ţinuţi captivi în ţara sa. Decizia este însă aspru criticată de republicani, care spun că în acest fel administraţia americană ar finanţa dictatori. 

Dan Dicker, Founder, The Energy Word: În acest moment, să limitezi petrolul și gazele rusești este un efort enorm din partea guvernelor europene, așa că, evident, acestea au o miză mai mare, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere al securității, precum și din punct de vedere energetic. 

Emiratele Arabe Unite, al optulea mare producător de petrol din lume, au anunțat că cer OPEC un acord pentru creșterea producției în țările arabe. Inclusiv Irak sprijină propunerea şi se oferă să ajute. Chiar şi aşa, nu se pot înlocui total importurile care veneau până acum de la Moscova. Europa se bazează pe Rusia pentru 40% din aprovizionarea cu gaze naturale și pentru un sfert din țițeiul pe care îl foloseşte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Zile de foc pe piaţa carburanţilor. Cât costă litrul de combustibil în alte ţări