Cum au ajuns legumele mai scumpe decât carnea. De Crăciun, salata de boeuf costă mai mult ca o tavă de friptură
Masa de Crăciun va fi anul acesta foarte scumpă. Preţurile au crescut atât de mult încât legumele pentru celebra salată de boeuf costă mai mult decât carnea. Explicaţia specialiştilor: depindem de importuri la fructe şi legume, iar distribuitorii ştiu asta şi stabilesc ce preţ vor.
De Mădălina Chiţac la 14.12.2021, 20:17Coşul de legume s-a scumpit cu 10% într-un an. Şi dacă în restul anului nu pare mult, de sărbători chiar se simte, spun oamenii. "Cam la toate legumele, un 20% peste tot", spune un trecător. "Mă uit la preţuri. Sunt picturi ... Te uiţi la ele şi nu poţi să cumperi", adaugă un altul.
Cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 22%. "Am nevoie de legume. Dar orice preţ ar avea, tot trebuie să le cumpărăm. Când ne trebuie, luăm. Nu mai facem rabat", povesteşte o femeie. Preţurile "au mai crescut faţă de anul trecut. Şi la legume, şi la fructe, la absolut toate. Dacă eşti vegetarian, te costă mult mai mult decât pe cei care mănâncă în mod normal, şi cu carne şi cu produse din carne", este de părere un bărbat.
Salata de boeuf, mai scumpă decât o tavă de friptură
O salată boeuf sau o salată a la russe, nelipsite de pe mesele de sărbătoare, au ajuns acum să fie mai scumpe decât o tavă de friptură. Numai legumele pentru salată ne costă 32 de lei. Iar dacă mai adăugăm castraveţii muraţi, mazărea şi gogoşarii costul se dublează, 64 de lei. Prin comparaţie, un kilogram de cotlet de porc sau ceafă de porc pentru friptură poate fi cumpărat şi cu 12-13 lei.
"Anul asta, o salată de boeuf ajunge între 60 şi 80 de lei pe kg. Estimăm că în acest an o să vindem în jur de 300 kg de salată de boeuf", crede Dragoş Bercea, bucătar. "Pentru salata de boeuf avem nevoie de cartofi, ţelină, păstârnac, morcovi, gogoşari, castraveţi muraţi şi maioneză ca acasă. Carnea e nelipsită. Carnea de vită. Punem maioneza şi se încorporează foarte bine în amestecul de salate. Se asezonează cu sare şi piper. Sunt anumite produse care se fac din ce în ce mai rar pentru că necesită multă muncă, cum ar fi salata de boeuf, sarmalele", adaugă Dragoş Bercea.
Motivul din spatele scumpirii legumelor
Cauzele scumpirii legumelor sune multe, spun specialiştii. "Sunt 4-5 distribuitori de fructe şi legume pe această perioadă moartă din România, când n-avem nici fructe, nici legume. Pentru că nu mai avem suficiente sere şi solarii. Şi atunci evident că se profită puţin de această situaţie fiindcă vrem, nu vrem, trebuie să cumpăram", explică Dragoş Frumosu, de la un sindicat de industrie alimentară.
La începutul anului viitor, specialiştii din industria alimentară spun că legumele se vor scumpi din nou, chiar şi cu 20%.