Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Galerie foto Friptura 2.0 cu nanoparticule, făcută la imprimantă 3D din orez și mazăre, pe punctul de a intra pe piață. Are gust de porc sau vită

Compania startup din domeniul bioingineriei Novameat urmărește să scoată la vânzare, din 2022, o friptură "sintetică", făcută la imprimantă 3D. Aceasta ar avea gustul și textura fripturii de porc sau vită.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 06.07.2021 , 11:32

După ani de cercetare și dezvoltare, compania cu sediul în Barcelona susține că este capabilă să printeze fripturi vegetariene ce se aseamană la gust cu fripturile tradiționale, din carne de vită sau porc. Potrivit 3D Printing Industry, Novameat este creația lui Giuseppe Scionti, care a lucrat ca cercetător și profesor în domeniul ingineriei țesuturilor pentru mai bine de un deceniu. Viziunea lui este să creeze o alternativă la produsele de origine animală, care să aibă caracteristici asemănătoare cărnii și care să diminueze impactul negativ al creșterii animalelor asupra mediului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Articolul continuă după reclamă

În 2014, acesta a fost co-autorul unui patent pentru dezvoltarea de biomateriale inteligente ce conțin nanoparticule, prin combinarea ingineriei țesuturilor și bioprintare cu strategii gastronomice moderne pentru a crea "un sistem hi-tech capabil să genereze alimente cu un conținut ridicat de proteine și cu aparență de fibre, exact ca produsele din carne".

Carnea 2.0 sintetică, făcută din orez și mazăre

După ani întregi de dezvoltare a materialelor, Giuseppe Sciont a creat o pastă cu tentă roșie făcută din ingrediente precum orez, mazăre sau proteine din alge - ce conțin aminoacizi cu proprietăți nutriționale - care apoi poate fi turnată într-un file cu ajutorul unei imprimante 3D. Pasta este apoi gătită pentru a-i îmbunătăți textura. Capabilitățile de bioinginerie și printare ale companiei Novameat s-au îmbunătățit substanțial, arată sursa citată, iar acum startupul are în palmares două produse pe care speră să le comercializeze de anul viitor - Friptura de vită 2.0 și Friptura de porc 2.0.

Piața proteinelor alternative, pe punctul de a exploda

Piaţa proteinelor alternative va creşte de la 13 milioane de tone, cât era anul trecut, la aproape 100 de milioane de tone până în 2035, reprezentând 11% din piaţa totală de proteine şi până la o valoare de 290 miliarde de dolari, adică PIB-ul Finlandei în anul 2020, potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) şi Blue Horizon Corporation.

"Pizza, pastele, friptura de vită, tocana şi multe dintre mâncărurile noastre preferate includ ingrediente ce provin de la animale. Potrivit unui nou studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) şi Blue Horizon Corporation, până în anul 2035 ne vom putea pregăti mesele noastre favorite din proteine ​​alternative. Numărul consumatorilor care înlocuiesc deja, complet sau parţial, carnea din dietă cu proteine ​​alternative creşte datorită conştientizării beneficiilor pe care le are asupra mediului, sănătăţii sau a drepturilor animalelor", arată companiile.

Raportul "Food for Thought: The Protein Transformation" realizat de BCG şi Blue Horizon relevă că alternativele de înlocuire a proteinelor, precum proteinele ​​cultivate pe bază de plante, pe bază de microorganisme sau pe bază de celule animale, ar putea deveni o alternativă viabilă a cărnii pentru un procent de 90% dintre mesele noastre preferate, până în 2035.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Tehnologie » Friptura 2.0 cu nanoparticule, făcută la imprimantă 3D din orez și mazăre, pe punctul de a intra pe piață. Are gust de porc sau vită