Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Scumpiri în lanţ după facturile mari la energie şi gaze. Masa de Crăciun ar putea fi mai scumpă cu 50%

Facturile mari la energie şi gaze provoacă scumpiri în lanţ. De la alimente şi până la îmbrăcăminte sau servicii, totul ajunge la noi la un preţ mai mare. Iar pâinea e deja mai scumpă cu 20 de bani. Inclusiv companii mari anunţă că au probleme din cauza facturilor uriaşe. Azomureş opreşte temporar producţia de îngrăşăminte.

de Alexandra Marin

la 16.12.2021 , 17:26

Unul dintre principalii producători de îngrăşăminte pentru agricultură din România, Azomureş, spune că nu mai face faţă costurilor. 

Ovidiu Maior  - purtător de cuvânt Azomureș: De la începutul acestui an, preţul la gaz metan pentru azomureş a crescut cu 540%. E un preţ faorte mare. Aşteptăm să vedem un semnal pozitiv de pe piaţa gazelor naturale astfel încât să putem relua activitatea în cel mai scurt timp posibil. 

Până atunci, fermierii vor fi nevoiţi să ia îngrăşământ mai scump de la alţi producători. Şi ca să echilibreze costurile, vor mări preţurile pentru produsele pe care le trimit pe rafturile magazinelor. Preţ mai mare are deja grâul. Aşa că şi pâinea s-a scumpit în brutării cu cel puţin 20 de bani. 

Vezi și

Facturile uriaşe la gaz şi curent aduc scumpiri în lanţ

Pe acelaşi subiect

Aurel Popescu - preşedinte ROMPAN: Asistăm la cele mai mari creşteri de costuri pe care le-am îngresitrat până acum vreodată. Nu am mai avut atâtea costuri care să vină toate buluc şi să se bage în preţul produsului. 

Iar afacerile care nu pot susţine aceste creşteri de preţ nu sunt puţine deloc.

Florin Jianu - preşedinte CNIPMMR: Din analizele noastre, 98% dintre imm-uri au declarat că sunt afectate, într-o proporţie mai mare sua mai mică, de aceste scumpiri. O parte va trece la scumpiri, iar ceilalţi vor închide sau îşi vor suspenda activitatea. 

Ciprian voia să-şi renoveze restaurantul, aşa că pusese bani deoparte. A renunţat la planuri când a văzut facturile. 

Ciprian Ştefan - antreprenor: Noi avem un buget pentru renovare anul trecut, nu ştiu dacă e de bine sau de rău, dar banii respectivi i-am folosit pentru a supravieţui până în acest punct. 

Nici pentru cei cu afaceri în domeniul hotelier nu e mai bine.

Călin Ile - preşedinte FIHR: Vedem la nivel internaţional o creştere a preţurilor practicat de industria noastră pentru a acoperi aceste costuri. Energia, în funcţie de hotel, reprezintă 5-7% din costurile noastre şi vă daţi seama că orice creşter afectează direct profitabilitatea

Masa de Crăciun, mai scumpă cu 30%

Asta în condiţiile unui an extrem de dificil pentru acest sector, luând în calcul restricţiile existente şi numărul mic de turişti. Iar de sărbători vom simţi cel mai mult efectele scumpirilor în lanţ.

Adrian Negrescu - economist: Masa de Crăciun va fi mai scumpă cu 30, poate chiar 50% faţă de anul trecut. Din păcate, aceste scumpiri vor continua mai ales în industria alimentară, în condiţiile în care abia acum vedem impactul creşterilor de preţuri la utilităţi, la gaze, la energie, la carburanţi. 

Şi imobiliarele au fost atinse de criza de pe piaţa energiei. Au crescut preţurile materialelor de construcţii, aşa că în 2021 s-a construit mult mai puţin decât anul trecut. 

Alexandra Marin Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Exclusiv Observator » Scumpiri în lanţ după facturile mari la energie şi gaze. Masa de Crăciun ar putea fi mai scumpă cu 50%