Lapte cu 20% mai ieftin de la 1 mai: realitatea din magazine. "Aşa se întâmplă în business"
Reducerea de 20% a laptelui anunţată de Guvern nu a fost aplicată în toate marile magazine. Deşi de azi ar fi trebuit să vedem la raft lapte românesc mai ieftin cu cel puţin 2 lei, unii procesatori au anunţat că nu pot respecta noile reguli. În unele supermarketuri reducerile sunt doar de formă, câţiva bani. Dacă procesatorii şi retailerii nu respectă acordul, oficialii ameninţă cu un act normativ.
De Florentina Lazăr la 01.05.2023, 20:18Laptele produs în România cu un preţ de peste 7 lei şi grăsimi de 1,5 % şi 3,5% ar fi trebuit să se ieftinească de la 1 mai. Într-un mare lanţ de magazine, de ieri până azi, laptele costă mai puţin cu 2 lei. Într-un altul însă, scăderile nu se văd.
Lapte cu 20% mai ieftin de la 1 mai
"Deşi suntem pe 1 Mai, iar laptele ar trebui să fie cu 20% mai ieftin în magazine, în multe supermarketuri acesta nu a fost redus. Există şi sortimente de lapte pentru care reducerea este foarte mică, de la 7 lei şi 99 de bani, la 7 lei şi 59 de bani", se arată în imaginile filmate de Observator.
"Deși a existat un acord voluntar între procesatori și retaileri pentru a reduce prețul laptelui cu 10 % fiecare, nu toți au respectat acest acord. Cel mai mare procesator de lapte a anunțat ca nu va reduce prețul laptelui pentru că l-a ieftinit deja imediat după Paște cu peste 20%", spune Florentina Lazăr, reporter Observator.
"Din decembrie au început scăderile de preţ între furnizor şi comerciant. De unde să mai dăm noi? Cei care nu o să poată să dea vor fi delistaţi, scoşi de pe raft, că aşa se întâmplă în business. Credeţi că o să accepte comerciantul? Nu", consideră Dorin Cojocaru, preşedinte asociaţie din industria laptelui.
Preşedintele Consiliului Concurenţei spune că va mai dura o perioadă până când vom vedea lapte ieftin la raft. "E un proces destul de complicat. Sunt câteva zeci de contracte care trebuie renegociate", spune Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consiliul Concurenţei.
Cum e calculat preţul laptelui
De la poarta fermei şi până la raft, laptele se tot scumpeşte. "Dacă la noi se vinde cu 1,5 lei şi până la 10 lei sunt aproape 8 lei. 4 lei îl costă pe procesator să proceseze un litru de lapte. La retailer ce înseamnă: câştigă 4 lei să-l vândă. Aşa a fost întotdeauna, comerciantul câştigă cel mai mult, al doilea e procesatorul. O parte din fermieri vor intra deja în faliment la preţul de 1 leu, 1,5 lei", spune Claudiu Daviţoiu, fermier.
Laptele este încă scump pentru mulţi dintre români. "Mi se pare mult, dacă aş consuma de două ori pe săptămână, e un preţ destul de piperat pentru salariul mediu pe economie", comentează un român. "Bănuiesc că nu toţi sunt conştienţi că ar trebui să scadă totuşi, 1 litru cu 10 lei, cam mare preţul", crede altcineva.
Urmează noi verificări
Consiliul concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului anunţă că vor face verificări. "Vom strânge date. Dacă vedem că lucrurile nu merg bine, Guvernul îşi ţine în mânecă asul de a interveni printr-un act normativ", a precizat Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consilul Concurenţei.
Reducerea cu cel puţin 20% a laptelui trebuie să se aplice pentru o perioadă de 6 luni.