Program flexibil de muncă pentru părinții cu copii sub 8 ani, dorit de UE
Timpul îndelungat petrecut de părinţi la birou îi afectează pe copii! Aşa că autorităţile europene vor să îi oblige pe angajatorii din toate statele Uniunii să le asigure un program flexibil celor care au copii mai mici de 8 ani.
De Andre Rotaru la 10.02.2020, 00:02Timpul îndelungat petrecut de părinţi la birou îi afectează pe copii! Aşa că autorităţile europene vor să îi oblige pe angajatorii din toate statele Uniunii să le asigure un program flexibil celor care au copii mai mici de 8 ani. Iar firmele care nu vor respecta legea ar putea risca sancţiuni drastice.
De la distanţă, e greu să fii părinte. Iar într-o lume în care jobul ocupă aproape întreaga zi, copiii sunt cei mai afectaţi. O directivă a Uniunii Europene vorbeşte tocmai despre întărirea familiei. În viitor, vom putea opta fie să lucrăm de acasă fie să ne schimbăm programul, fără să afectăm numărul orelor muncite. Implementarea iniţiativei nu va fi însă o misiune uşoară.
Raluca Tătaru, specialist HR: Provocarea va veni in industriile in care lucrurile sunt ceva mai complicate, de exemplu zona de retail sau spitalele, adica industrii in care oricum există un program destul de fix.
Programul fix este o problemă şi pentru Alina, o mămică de 38 de ani din Bucureşti. Profită de fiecare moment petrecut alături de Achim, băieţelul ei în vârstă de 3 ani.
”Ei au nevoie de mai mult timp cu noi decat cele doua ore pe care le petrecem seara. Bunicii se ocupă de el când suntem la serviciu”, spune tânăra.
Psihologii spun că gesturi simple, precum a îi duce pe cei mici la grădiniţă, pot avea un impact major asupra lor.
Keren Rosner, psiholog: Un copil care are nevoile satisfăcute, nevoile afective, va deveni un adult foarte sigur pe sine taie cu relatii care are o ascensiune profesionala foarte buna. Va deveni un adolescent echilibrat, fără acele pusee de comportament rebel.
Deşi mulţi sunt îngrijoraţi că angajatorii i-ar putea da afara daca solicita sa lucreze de acasa sau să îşi modifice programul de lucru, directiva UE cere statului român să impună sancţiuni serioase firmelor care nu respecta legea. Acestea din urmă ar putea ajunge chiar să plătească despăgubiri importante angajaţilor concediaţi pe nedrept.
Atât România cât şi celelalte celelalte state membre ar trebui să transforme directiva în lege până la jumătatea lui 2022.