ANIMAŢIE. Imaginea care arată amploarea exploziei din Crevedia: cum a fost aruncată o bucată de câteva tone din cisternă la 1 km distanţă
Explozia din Crevedia. Sunt patru zile de când în Crevedia s-a dezlănţuit infernul, iar pericolul încă NU a trecut. Sunt încă 3 cisterne acolo, din care gazul este eliberat controlat. Ce n-au aflat anchetatorii, au descoperit reporterii Observator în exclusivitate. La aproape un kilometru de la locul catastrofei a fost aruncată o bucată uriaşă dintr-un rezervor. Primarul susţine în continuare, că nu ştia ce se petrece în comuna pe care o păstoreşte. Localnicii îl contrazic. S-ar fi plâns de zeci de ori de mirosul înţepător care venea dinspre staţia GPL.
De Redactia Observator la 30.08.2023, 19:30Imaginile apocaliptice vor rămâne întipărite multă vremea în memoria colectivă. Iadul de la Crevedia, ciuperca de foc, zgomotul asurzitor al morţii şi oameni care aleargă ca nişte stafii prin peisajul de groază.
Martor: Băi, eşti.
Martor: Mamă! Ce a fost asta, mă?
Martor: Doamne, Maica Domnului!
- Ciolacu vrea excluderea primarului din Crevedia: "Un primar care n-a ştiut şi căruia nu-i pasă de tragedie nu are...
- "Așa se poartă autoritățile după ce am pierdut ambii părinți". Fiica celor două victime de la Crevedia acuză...
- "Am pus mâna pe un robinet şi am rămas cu el în mână". Mărturia unui fost angajat la o staţie GPL a familiei...
Martor: Am crezut că gata! Am crezut că am mierlit-o!
Cât de puternică a fost explozia, au descoperit reporterii Observator, în exclusivitate, înaintea anchetatorilor. O cisternă care a explodat, un colos de câteva tone, a fost aruncată în mijlocul unui câmp, la o distanţă considerabilă.
Bucata uriaşă de cisternă a fost proiectată la aproximativ 1 km de locul deflagraţiei. Altă bucată uriaşă a ajuns în curtea celor doi soţi care au murit.
Rudă a victimelor: Tocmai în curte la socrul meu! Câteva tone de tablă!
Cele patru explozii care au zguduit comuna au distrus sau avariat aproape 30 de case.
Zona rămâne în continuare periculoasă
Trei cisterne, deformate de temperaturile ridicate la care au fost expuse, sunt încă în curtea staţiei GPL. Cel puţin una dintre ele este fisurată, motiv pentru care perimetrul este securizat iar proprietarii locuinţelor nu sunt lăsaţi să se întoarcă acasă.
Fiul victimelor: Ne uităm toţi la o butelie. Aşteptăm să dispară singură.
Încă şocaţi de catastrofă, localnicii caută vinovaţi. Spun că edilul din Crevedia ar fi ştiut de bomba cu ceas din localitate şi nu ar fi mişcat un deget.
Localnic, camera ascunsă: Noaptea se făceau tranzacţii acolo. Toată noaptea era un flux continuu.Transferau gaz dintr-o cisternă d-aia mare în mai mici şi distribuiau peste tot. Lumea a reclamat. Şi cei doi morţi au făcut reclamaţie la Primărie.
Reporter: Primarul trece de 3-4 ori pe şoseaua asta. Nu ştia unde e GPL-ul?
Localnic, camera ascunsă: Întrebaţi poliţiştii. Ei stăteau chiar acolo cu maşina. Stăteau acolo cu radarul. Ştiau toţi. Şi primarul, şi poliţia!
Primarul susţine în continuare că nu are ce să îşi reproşeze
Primar Crevedia: Am considerat că acolo este un garaj al firmei, rămas ca să parcheze cisternele la sfârşitul zilei sau în weekend. Nu am văzut o activitate a lor acolo, nu am fost sesizat de niciun cetăţean. Nu am nimic să îmi reproşez!
Într-o postare pe pagina de facebook a instituţiei pe care o conduce, în noaptea nenorocirii, edilul din Crevedia recunoştea activitatea ilegală de la staţia GPL. Textul a dispărut însă între timp.
Primar Crevedia: Pe pagina primăriei nu este o astfel de declaraţie! Nu este adevărat! Este un fake!
Aceeaşi pagină "falsă" era distribuită însă de Florin Petre cu prilejul altor evenimente. Prins cu minciuna, administratorul contului revine cu o nouă postare în care ia vina asupra lui. Nu l-ar fi citat pe primar, ci doar o ştire.
Reacţia premierului Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu nu a mai acceptat explicaţiile şi îi pregăteşte excluderea colegului de partid pe care îl numeşte un primar căruia nu-i pasă de tragedie. Azi, procurorii DNA au ridicat documente de la ISU Dâmbovița, pentru a vedea cum au fost făcute verificările la benzinăriile și stațiile GPL din zonă. Oficial, staţia din Crevedia nu trebuia să mai funcţioneze de trei ani. Ministrul Mediului, şeful uneia din cele şapte instituţii care ar fi trebuit să ştie despre ce se petrece la Crevedia, pasează şi el responsabilitatea.
Ministrul Mediului: Până la acest moment, Garda de Mediu a comunicat ministerului că nu a primit nicio astfel de sesizare. Dacă ar fi existat sesizări de la cetățeni în legătură cu poluarea, disconfort termic sau alte probleme, Garda de Mediu ar fi trebuit să controleze sau să constate.
Între timp, în spitale mai sunt internați 25 de răniți. 3 sunt în continuare în stare critică, intubați și ventilați mecanic. În străinătate, din cei 12 răniți, 6 sunt la terapie Intensivă. 2 dintre ei, un pompier și un civil, se zbat între viaţă şi moarte.