Antena Meniu Search
x

Video Localnicii din Crevedia se plângeau de mirosul de gaz şi ar fi făcut sesizări. Pompierii continuă şi azi să dea cu apă pe cisterna care a mai rămas

Explozia din Crevedia. Toţi ştiau de bomba cu ceas de la Crevedia. Şapte instituţii au fost notificate despre pericol, după ce staţia GPL a fost închisă în urmă cu trei ani. Dar în zonă mirosea destul de des a gaz. Oamenii care locuiau în vecinătatea staţiei, ar fi făcut numeroase sesizări pentru că se temeau că oricând aceasta ar putea sări în aer. Ar fi depus plângeri, inclusiv bărbatul care a făcut infarct după ce şi-a văzut soţia cuprinsă de foc. Pericolul se menţine la Crevedia, iar pompierii sunt în zonă şi răcesc cu apă, una dintre cisterne. 

de Redactia Observator

la 28.08.2023, 13:40

Vezi și

Cristina Filip, reporter Observator: Toti ştiau şi staţia a continuat să funcţioneze, cel mai probabil cu complicitatea unor instituţii, însă ancheta va stabili cu siguranţă cine ce a făcut şi unde s-a greşit. Între timp, la Crevedia, la locul exploziei, există încă pericol, motiv pentru care salvatorii ne ţin la distanţă, zona este împrejmuită, pompierii continuă să dea cu apă pe cisterna care a mai rămas, să se asigure că nu mai există niciun risc, nici pentru oamenii care locuiau acolo, dar nici pentru procurorii şi anchetatorii care urmează să facă cercetările la faţa locului.

Ştim că, în acest moment, sunt aici şi fac măsurători, specialiştii de la INSEMEX, ei sunt cei care vor stabili şi ne vor putea spune cam de ce dimensiune a fost deflagraţia, ce putere a avut şi cum putea fi evitată o astfel de situaţie, dar mai ales unde s-a greşit. Anchete peste anchete, atât pe cale administrativă, se verifică cum şi când s-au obţinut acele autorizaţii, dar şi pe cale juridică se vor stabili cu siguranţă vinovaţii: cine, când, dar mai ales cum a greşit.

Între timp, primarul de la Caracal ştim, şi-a luat concediu acum, în plin scandal. Seara trecută, poliţiştii au fost şi au făcut percheziţii la locuinţa fiului său, cel care deţinea ilegal această staţie GPL, dar şi la sediul firmei. Ei bine, aici continuă verificările, anchetatorii sunt aici, încearcă să se apropie cât de mult se poate, de locul în care a fost explozia şi, o informaţie care ne-a venit pe surse, ştiam că şi DNA-ul a intrat pe fir, ei bine, procurorii au deschis un dosar penal in rem şi vor să vadă când, cum, în ce fel şi cine a dat acele autorizaţii. 

Începutul catastrofei. Momentul în care una dintre cisternele aflate în depozit începe să piardă gaz lichifiat

Pe acelaşi subiect

Acesta este începutul catastrofei. Imaginile, obţinute în exclusivitate de reporterii Observator, surprind momentul în care una dintre cisternele aflate în depozit începe să piardă gaz lichifiat. Un angajat care fuma în timp ce umplea o cisternă cu GPL a aprins scânteia dezastrului, cred anchetatorii. 

Andreea Milea, reporter Observator: Din raportul preliminar al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă aflăm că activitatea staţiei GPL era închisă, oficial, din 2020. Cu toate astea, timp de trei ani a continuat să funcţioneze ilegal, sub ochii localnicilor şi ai autorităţilor. 

Sandu Mihalache, consilier primar Crevedia: Dacă Primăria ştia că e ceva ilegal, vă daţi seama că se luau măsuri. 

Primarul din Crevedia, Petre Florin, filmat cu camera ascunsă de reporterii Observator, recunoaşte că ştia de nereguli

CAMERA ASCUNSĂ. Discuţie reporter Observator - primar Crevedia: 

- Am înţeles după aceea din alte surse că se foloseşte un fel de depozit. Aduce cisterna, parchează, pleacă noaptea la altceva.

- Adică era un fel de parcare?

- Un fel de parcare, dar de fapt mai era şi o staţie, un GPL rămas care alimenta cu el, dar eu am crezut că nu mai funcţionează, sincer. Dacă nu mai vine nicio maşină să alimenteze, am zis că e închis, nu? 

DNA a deschis un dosar penal in rem privind posibilele fapte de corupţie. Procurorii au făcut ieri percheziții la Primăria Crevedia, la sediul Firmei Flagas şi la domiciliile administratorilor. 

Ana Grigore, reporter Observator: Timp de câteva ore, polițiștii din cadrul IGPR au făcut Percheziții sediul firmei Flagas, aflat în sectorul 1 al Capitalei. Au ridicat de aici sute de dosare cu probe importante în anchetă.

Sandu Mihalache, consilier primar Crevedia: Credeţi-ne că din partea primăriei nu s-a făcut nicio greşeală. 

Una dintre neregulile de la staţia GPL din Crevedia: folosirea unei pompe neautorizate

Una dintre nereguli era folosirea unei pompe neautorizate pentru transferul gazului dintr-o cisternă în alta. În plus, instalaţia fusese mutată de pe vechiul amplasament şi era la mai puţin de 20 de metri de case - era un real pericol, după cum a demonstrat sâmbătă noapte.

Benone Duduc, adjunct IGSU: În 30.07.2020, în urma unor sesizări se face un control la acest obiectiv şi nu se mai respectau distanţele de siguranţă care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu. În consecinţă, ISU constată pierderea valabilităţii autorizaţiei la incendiu.

Cronica unui dezastru anunţat. Şapte instituţii ştiau că firma din Crevedia nu mai avea voie să funcţioneze 

Șapte instituții ale statului au fost informate de ISU că firma de GPL din Crevedia nu mai avea voie să funcţioneze: Prefectura şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Primăria, Oficiul Comerţului, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Agenţia de Protecţie a Mediului.

Andreea Milea, reporter Observator: Firma care deţine staţia GPL are doi acţionari: Ionuţ Doldurea, fiul primarului din Caracal, şi Cosmin Stîngă, apropiat. În rapoartele oficiale aceasta figurează ca având ca obiect de activitate "comerț cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate".

Firma Flagas SRL, din spatele depozitului GPL de la Crevedia, are un administrator care deţine zeci de puncte de lucru în toată ţara. Compania a avut afaceri de peste 120 de milioane de euro şi un profit net de aproape opt milioane de euro anul trecut, potrivit datelor de la ministerul Finantelor. Surse spun că Flagas SRL ar fi încheiat mai multe contracte cu primăria din Crevedia în perioada 2021 – 2022, pentru vânzarea gazului lichifiat. 

Reporter: Ce ştiţi despre staţia asta GPL?

Localnică: Că non-stop erau tiruri, cisterne care umblau acolo. 

Primarul de la Caracal, Ion Doldurea, tatăl unuia dintre asociaţii staţiei GPL, este supranumit "împăratul"

Primarul de la Caracal, Ion Doldurea, tatăl unuia dintre asociaţii staţiei GPL, este supranumit "împăratul" datorită averii sale impresionante - în mare parte afaceri în domeniul petrolier. Potrivit declaraţiei sale de avere are două case, 11 apartamente, mai multe spaţii comerciale în Caracal şi opt terenuri. Primarul din Caracal a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliştii Observator. 

Ion Doldurea, primarul din Caracal: Îmi pare rău! Nu pot să dau nicio declaraţie. Am crezut că este nora mea.

Reporter: Dar este foarte important! Totuşi este o staţie GPL deţinută de fiul dumneavoastră.

Ion Doldurea, primarul din Caracal: Ştiu, dar nu, nu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Localnicii din Crevedia se plângeau de mirosul de gaz şi ar fi făcut sesizări. Pompierii continuă şi azi să dea cu apă pe cisterna care a mai rămas