Mii de medici au protestat azi în peste 300 de spitale din ţară. Vor salarii mai mari, condiții mai bune de muncă şi ameninţă cu greva generală
Medicii din peste 300 de spitale din ţară au protestat, astăzi, timp de o oră, nemulţumiţi de faptul că Guvernul nu se grăbeşte să le rezolve solicitările salariale. A fost o grevă de avertisment, între orele 12.00 şi 13.00, când intervenţiile şi consultaţiile care nu erau urgenţe au fost amânate. Însă, în lipsa unui dialog cu reprezentanţii Guvernului, s-ar putea ajunge şi la grevă generală.
De Redactia Observator la 03.04.2024, 13:49- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Angajații spitalelor își cer drepturile: creșterea salariului de bază, raportarea sporurilor, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizației de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie, adoptarea proiectului de lege a salarizării, finalizarea negocierii clauzelor convenite în Contractul Colectiv de Muncă, creșterea calității vieții profesionale.
Sindicalişti: majorările salariale propuse de Guvern nu acoperă rata inflaţiei
Astăzi, între orele 12.00 - 13.00, membrii sindicatelor afiliate Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din peste 300 de spitale au luat parte la o grevă de avertisment.
"Este un protest care precede protestul cel mai radical, respectiv declanşarea grevei generale. Protestul presupune întreruperea lucrului. Salariaţii vor ieşi în curtea spitalelor. Nemulţumirea derivă din modalitatea în care Guvernul a înţeles să ofere majorări salariale sistemului de sănătate. Sunt, în primul rând, insuficiente din perspectiva inflaţiei, ele nu acoperă inflaţia pe ultimii doi ani. În al doilea rând, aceste majorări privesc doar o anumită componentă a veniturilor salariale şi anume salariul de bază. Toate celelalte componente rămân îngheţate la nivelul anului 2018", a declarat miercuri, pentru Agerpres, vicepreşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" Gabriel Predică.
- A doua zi de grevă la Poşta Română a debutat cu o tragedie. Un angajat a murit subit, după ce participase la...
- Zeci de asistenţi personali din Târgu Mureş au protestat în faţa prefecturii. Oamenii cer să fie incluşi în...
- Spitalul care plăteşte şi 1.500 de lei pentru o gardă duce lipsă de medici. Sistemul medical din România e la...
Potrivit acestuia, majorările salariale propuse de Guvern nu acoperă rata inflaţiei. "Se continuă cu această bulversare a sistemului de salarizare, care va avea ca efect, spre exemplu, din perspectiva asigurării continuităţii actului medical. Un astfel de sistem va avea ca efect refuzul salariaţilor de a lucra în ture, respectiv în gărzi. Spre exemplu, odată cu luna iunie, când va fi ultima tranşă de majorare a salariului de bază din acest an, garda suplimentară sau tura în cazul asistentelor şi infirmierelor va fi plătită undeva în jurul a 7%. Atât va primi o asistentă, infirmieră, brancardier, oricare salariat care lucrează într-un astfel de sistem în ture va primi undeva în jur de 7%. Evident că este total demotivant", a susţinut liderul sindical. El a spus că, în cazul gărzilor medicilor, acestea rămân în continuare plătite la tariful din luna ianuarie 2018.
Greva generală se decide la sfârşitul lunii
Predică a amintit că la finalul lunii aprilie se va întruni Consiliul de coordonare al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", care va decide dacă se va declanşa greva generală, lucru care la acest moment este "destul de probabil". "La sfârşitul lunii aprilie, între 25 şi 28 aprilie, se va întruni Consiliul de coordonare al federaţiei, care este organul de conducere colectiv care decide vizavi de declanşarea grevei generale în sistem. În acest moment, aşa cum au decis colegii noştri vizavi de greva de avertisment, este destul de probabil. Decizia vizavi de greva generală va fi aceeaşi. Este ceea ce vă pot spune în acest moment. Vom vedea la finalul lunii aprilie", a conchis Gabriel Predică.
Asistenţi personali, protest în stradă
Zeci de asistenţi personali au protestat timp de două ore în faţa Prefecturii din Târgu Mureş, din cauza modificării salariilor de bază ale angajaţilor din sectorul public.
Modificarea i-a eliminat din grilă. Direcţia de Asistenţă Socială Târgu Mureş consideră că protestul angajaţilor este justificat şi încearcă să găsească diferite modalităţi pentru a îi ajuta pe cei afectaţi de noile reguli. Reprezentaţii Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Mureş recunosc faptul că situaţia asistenţilor personali este mult mai gravă în zonele rurale.