Angajaţii din Sănătate se pregătesc de greva generală. Protestul celor 5.000 de sindicalişti s-a încheiat
Protest de amploare astăzi, în Capitală: peste 5.000 de angajaţi din sistemul de sănătate - asistenţi şi medici - sunt în aceste momente în marş către Palatul Parlamentului. Aceştia cer schimbarea legii salarizării şi oferirea de sporuri pentru condiţiile de muncă periculoase.
UPDATE: Protestul cadrelor medicale s-a încheiat la ora 15:00, fără ca solicitările cadrelor medicale să fie rezolvate. Astfel, sindicaliştii din Sănătate se pregătesc pentru greva generală.
Sunt peste 5.000 de medici, asistenţi şi cadre medicale la acest protest, veniţi din toate colţurile ţării. Au plecat în marş din Piaţa Victoriei, iar în jurul prânzului au ajuns în faţa Ministerului Sănătăţii.
Manifestanţii cer schimbarea legii salarizării şi oferirea de sporuri pentru condiţiile de muncă periculoas. Majorarea de 13% pe care au primit-o la salariul de bază nu este suficientă şi nu acoperă cheltuielile pe care le au, spun ei.
De aici, protestatarii se vor muta în faţa Parlamentului, unde vor continua demonstraţia până la ora 15:00.
- Ce înseamnă că spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Trebuie să ai întărirea capacităţii în...
- Zeci de spitale atacate de hackeri încă nu au internet, la mai bine de 24 de ore de la atacul cibernetic. Mulţi...
- Stare de alertă epidemiologică din cauza gripei. Spitalele au luat măsuri, fără să mai aştepte reacţia lui...
Rafila, despre protestul Solidarităţii Sanitare
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, la Târgu Mureş, că se poate ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară, care protestează, la Bucureşti, pe marginea veniturilor salariale, dar că buna-credinţă este necesară de ambele părţi.
"Nu cred că este vorba despre protestul medicilor. Este vorba despre protestul organizat de o federaţie, Federaţia Solidaritatea Sanitară. Dânşii au anumite revendicări. Noi am avut discuţii, chiar şi primul ministru a avut discuţii cu Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară. Ştiţi bine că prin ordonanţă de urgenţă au fost mărite semnificativ veniturile personalului medical, mai ales acolo unde existau discrepanţe, mai ales pentru asistenţii medicali, pentru personalul tehnic TESA, pentru personal auxiliar.
Noi suntem deschişi unui dialog, sper să existe şi bună-credinţă din partea acestei federaţii şi colegii mei de la Ministerul Sănătăţii îi vor primi să asculte aceste doleanţe şi, în măsura în care este posibil, să le rezolvăm. În altă ordine de idei, e una dintre revendicările lor care se referă la noua lege a salarizării. Ne-o dorim cu toţii, nu se referă doar la personalul medical şi bineînţeles că există o procedură legală prin care în Parlamentul României să fie adoptată această lege, care sigur excede, dacă vreţi, competenţele Ministerului Sănătăţii", a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.
Alexandru Rafila a precizat că a avut discuţii cu cele două organizaţii sindicale semnificative, cu Sanitas, care reprezintă majoritatea lucrătorilor din sistemul de sănătate şi cu cei de la Solidaritatea şi crede că se poate ajunge la o înţelegere.
"Bănuiesc dacă există, aşa cum vă spuneam, bună-credinţă şi sunt apreciate în mod corect eforturile pe care le-a făcut Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, încât să rezolve revendicările salariale care se pot rezolva în acest moment în condiţii economice dificile, cred că se poate ajunge la o înţelegere. Repet, buna-credinţă este însă necesară de ambele părţi", a afirmat ministrul Sănătăţii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰