Antena Meniu Search
x

Video Criză fără precedent în sistemul sanitar. Medicii, în pragul disperării din cauza deficitului de personal: "Este foarte greu"

Sistemul sanitar este în pragul unei crize fără precedent. Asta se întâmplă şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu-Severin, dar şi la Serviciul de Ambulanţă Judeţean, acolo unde situaţia este dramatică din cauza deficitului de personal. Astfel, secţiile spitalului devin tot mai aglomerate, iar gărzile medicilor sunt din ce în ce mai solicitante. Această realitate afectează deopotriva pacienţii, cât şi personalul. 

de Redactia Observator

la 07.02.2024, 09:00

Vezi și

La Spitalul Județean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin, 170 de medici luptă pentru a salva vieţi. Deşi la prima vedere pare un număr impresionant, în realitate, unitatea medicală funcţionează cu un deficit de 39 de medici. Iar cel mai mare colaps este pe secţia ORL, acolo unde există un singur medic care se ocupă de toate problemele pacienților.

Elena Bololoi, director Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin: Aceste posturi sunt în unele zone chiar vitale, întrucât nu mai putem organiza linia de gardă. Ne bucurăm să ocupăm aceste posturi.

Medici în pragul disperării

În pragul disperării sunt şi medicii care lucrează pe secţiile neonatologie, chirurgie sau oftalmologie. Din cauza numărului mare de pacienţi au fost nevoiţi să le ceară ajutorul colegilor pensionari. Datorită acestora liniile de urgenţă pe aceste secţii încă mai funcţionează.

Pe acelaşi subiect

Mihaela Benga, medic secţia Neurologie: Noi avem un număr de şapte posturi, în acest moment suntem cinci, un medic este în concediu fără plată, iar alt post este liber. Este foarte greu. Avem linie de gardă. Asta înseamnă între şase şi şapte gărzi pentru fiecare.

Elena Dragolea, medic secţia Neonatologie: Şase, șapte medici sunt absolut necesari, având în vedere că există şi sectoare în specialitatea noastră.

Nici oameni, dar nici buget pentru noi angajări

Situaţie dramatică este şi la Serviciul de Ambulanţă Judeţean. Acolo nu există nici oameni, dar nici buget pentru a face noi angajări.

Zenaida Jugravu, purtător de cuvânt SAJ Mehedinţi: În momentul de faţă avem nouă medici, şapte medici pe urgenţă, un medic pe consultanţă la domiciliu, un medic pe dispecerat. 

Eleodor Mihuţ, medic SAJ Mehedinți: Noi suntem câţiva care avem prelungire încă doi ani a face faţă sistemului de urgenţă, pentru că suntem foarte puţini medici.

Cei care ar trebui să aibă grijă de vieţile oamenilor sunt tot mai puţini şi tot mai bătrâni, iar tinerii rezidenţi aleg de cele mai multe ori să opteze pentru posturile din spitalele private sau să plece în străinătate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Sanatate » Criză fără precedent în sistemul sanitar. Medicii, în pragul disperării din cauza deficitului de personal: "Este foarte greu"