Antena Meniu Search
x

Video Spitalul care plăteşte şi 1.500 de lei pentru o gardă duce lipsă de medici. Sistemul medical din România e la un pas de colaps

Situaţie critică în sănătate! Spitalele mici din România rămân încet fără medici, iar pacienţii aşteaptă uneori luni întregi pentru o banală consultaţie. Cât despre intervenţiile chirurgicale, doctorii au liste uriaşe de aşteptare. E cea mai mare criză de personal din ultimii 7 ani, spun managerii, care avertizează că multe unităţi sanitare sunt la un pas de colaps. Ministrul Sănătăţii susţine că vrea să regândească structura de personal şi să finanţeze spitalele în funcţie de performanţă. 

Maria Rohnean
de Maria Rohnean

la 31.03.2024, 20:33

Vezi și

Locuitorii din oraşele mici găsesc tot mai greu medici. La Găeşti, de exemplu, secţia de Pediatrie s-a închis pentru două săptămâni. 

Laurenţiu Beluşică, managerul Spitalului Orăşenesc Găeşti, Dâmboviţa: Fiind familie, soţ şi soţie, şi-au luat concediu de odihnă. 74, dacă nu greşesc şi unul are 72, peste 70 oricum amândoi. 

Părinţii cu copii bolnavi sunt nevoiţi să meargă la zeci de kilometri. Iar managerul trebuie să găsească soluţii şi pe termen lung, pentru că cei doi doctori vor ieşi curând la pensie. Situaţia e fără rezolvare momentan pentru că la concursurile organizate n-a venit nimeni, chiar dacă spitalul are tot ce îi trebuie. 

Asistentă: Avem compartiment 0-3 ani, fiecare compartiment are 4 paturi, avem surse de oxigen la fiecare salon. Farmacia este deschisă şi ne cumpără absolut tot ce cer medicii, aparatură...mda.

Pe acelaşi subiect

Aparatura nouă stă nefolosită

Un CT şi un RMN, aparate nou-nouţe, tocmai au fost montate în spital, însă nici pentru ele nu sunt medici. 

Laurenţiu Beluşică, managerul Spitalului Orăşenesc Găeşti, Dâmboviţa: Ne vine un medic anestezist din Bucureşti şi operăm numai o zi pe săptămână, lista de aşteptare e lungă, eu am pacienţi programaţi pe două luni de acum înainte. 

La Târgovişte, departamentul Urgenţe are nevoie de 6 medici. Spitalul plăteşte medicilor care vin de la Bucureşti chiar şi 1500 de lei pentru o gardă. Specialiştii nu vor să se mute din marile oraşe decât dacă pleacă definitiv în străinătate. 

Maria Rohnean, reporter Observator: Sistemul medical din România a ajuns la urgenţe. Are lipsă acută de fonduri, este tot timpul sub presiune şi a fost diagnosticat cu deficit de medici. Nu se pot face transfuzii, la concursuri nu se prezintă nimeni. Rând pe rând, organele cedează, secţiile spitalelor se închid. Acum, organismul, sănătatea din România e ţinută în viaţă doar de aparate. 

Un singur spital la 650.000 de locuitori

La Spitalul Judeţean Piteşti, operaţiile se fac în funcţie de disponibilitatea celor doi anestezişti.

Medic: După ora 1, singurul care rezolvă toate urgenţele dintr-un judeţ cu 650.000 de locuitori este Judeţeanul. Şi-atunci e o presiune aici...

Teodor Constantinescu, şef secţie Chirurgie: Urgenţele au prioritate. Şi-atunci ori se amână pacientul, o oră -două, depinde de cât e necesar sau dacă nu, se amână pentru a doua zi. 

Câteva sute de kilometri mai spre vest, la Spitalul Judeţean Târgu Jiu, din lipsă de specialiști, se apelează la teleradiologie, adică imaginile de la CT şi RMN sunt interpretate de la distanță de specialiștii disponibili. Situaţia este similară aproape peste tot în ţară.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Încă de la începutul anului, Spitalul Judeţean din Râmnicu Vâlcea încearcă să angajeze 7 medici radiologi. A organizat concursuri, dar nu s-a prezentat nimeni, aşa că demersurile vor fi reluate până când vor fi găsiţi specialiştii de care este nevoie.

Autorităţile ştiu de ani buni de această situaţie

Şi pacienţii au ajuns la capătul puterilor. Autorităţile ştiu de ani buni de această situaţie, amplificată de faptul că angajările au fost blocate. Spun acum că se gândesc inclusiv la o plată în funcţie de performanţă.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Lucrăm la niște criterii încât să selectăm aceste spitale pe baza serviciilor pe care le fac. Necesită și o gândire a structurii de personal. Nu poți să ai aceeași structura de personal, îmi cer scuze, într-un spital orășenesc care trimite toate cazurile importante în clinici în altă parte.

La nivel naţional e nevoie de 15.000 de medici, dacă ar fi să ne încadrăm în normele europene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Spitalul care plăteşte şi 1.500 de lei pentru o gardă duce lipsă de medici. Sistemul medical din România e la un pas de colaps