Curtea Penală Internaţională de la Haga va emite mandate de arestare pentru crime de război în Ucraina. Putin ar putea fi vizat direct
Forţele ruse au atacat mai multe oraşe din estul şi sudul Ucrainei. În Doneţk, un om şi-a pierdut viaţa, după ce un bloc de apartamente a fost distrus, iar în regiunea Harkov, o femeie a murit când maşina sa a fost lovită de artilerie. O echipă BBC care realiza un material despre voluntarii din Herson s-a trezit în mijlocul bombardamentelor.
De Redactia Observator la 14.03.2023, 20:37Ziua a început cu alerte de raid aerian în mai multe regiuni din Ucraina din cauza bombardierelor strategice ale Rusiei. Apărarea aeriană a fost activată în Odessa, după atacuri lansate de avioane Suhoi-24 dinspre Marea Neagră. Rachetele au fost interceptate, însă resturi din ele au căzut peste o grădiniţă şi mai multe case. Un alt proiectil a lovit centrul orașului Kramatorsk din est. Rușii au mai bombardat şi orașul Vovceansk din regiunea Harkov.
Curtea Penală Internaţională de la Haga se pregătește să emită primele mandate de arestare împotriva unor cetăţeni ruşi pentru crime de război în Ucraina
În sudul ţării, o echipă BBC a fost atacată în timp ce filma voluntari care livrau alimente în satele din regiunea Herson. Două rachete trase dinspre poziţiile ruse au explodat în apropierea jurnaliştilor. Lupte crâncene se dau în continuare la Bahmut, în cea mai mare bătălie de infanterie de la cel de al doilea Război Mondial încoace. Soldaţii ucraineni iau cu asalt casă cu casă din zona controlată de ruşi. "Situaţia din est este foarte grea, foarte dureroasă. Trebuie să distrugem puterea militară a inamicului şi o vom face", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
Insistenţele ucrainenilor pentru păstrarea controlului asupra oraşului Bahmut nu sunt bine văzute de americani şi apar fisuri tot mai mari între Washington și Kiev, potrivit publicaţiei Politico. Vecinii noştri ar irosi prea multă muniţie într-un oraş cu prea puţină importanţă strategică. SUA ar fi nemulţumită şi de implicarea pe care Ucraina ar fi avut-o în sabotarea conductelor Nord Stream, dar şi de planul de luptă pentru Crimeea. Pe de altă parte, Opoziţia rusă crede că ameninţările nucleare ale lui Vladimir Putin trebuie luate în serios şi militează pentru negocierea unui acord de pace.
- Un avion de vânătoare rusesc s-a ciocnit cu o dronă americană de supraveghere, deasupra Mării Negre
- China condamnă parteneriatul dintre SUA, UK și Australia. "Va stimula cursa înarmării, va sabota sistemul...
- Rusia intră în criză de armament: Serghei Şoigu a ordonat dublarea producţiei de rachete de înaltă precizie
Un posibil intermediar ar putea fi chiar Xi Jinping, despre care presa străină spune că va avea o discuţie cu Zelenski, pentru prima dată de la începutul războiului. Preşedintele chinez este aşteptat şi într-o vizită la Moscova. "L-am încurajat pe preşedintele Xi să-l contacteze pe preşedintele Zelenski, pentru că noi credem că preşedintele Xi însuşi ar trebui să audă direct perspectiva ucraineană, nu doar perspectiva rusă. De fapt, am pledat pentru ca un astfel de contact să aibă loc", a declarat Jake Sullivan, consilier securitate naţională Casa Albă.
Între timp, Kremlinul a anunţat că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga, care se pregătește să emită primele mandate de arestare împotriva unor cetăţeni ruşi pentru crime de război în Ucraina. Pe lista acuzaţilor ar putea să fie şi Vladimir Putin, care azi a vizitat azi o fabrică de elicoptere în Siberia. Aici, liderul de la Kremlin le-a spus celor prezenţi că miza conflictului din Ucraina este însăşi existenţa Rusiei ca stat.