Antena LIVE

Curs valutar

Kremlinul a recunoscut în premieră înfrângerea din Harkov. ”Pe biroul lui Putin ar trebui să stea aliniate capetele oficialilor militari” - ISW

Kremlinul și-a recunoscut înfrângerea din regiunea Harkov, fiind pentru prima dată de la declanșarea războiului din Ucraina când admite un eșec. Kremlinul încearcă să arunce vina eșecului pe consilierii militari, departe de Vladimir Putin, sunt de părere experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War). Război Rusia - Ucraina, ziua 203 LIVE TEXT

De la 14.09.2022, 11:49
WhatsApp
Kremlinul a recunoscut în premieră înfrângerea din Harkov. ”Pe biroul lui Putin ar trebui să stea capetele oficialilor militari” - ISW Profimedia

Experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susţin în analiza de miercuri că Kremlinul a recunoscut înfrângerea din Harkov. Este pentru prima dată când Moscova admite în mod deschis o înfrângere de la începutul invaziei din februarie 2022, relatează analiştii care sunt de părere că sursele de la Kremlinul încearcă acum să-l scoată curat pe Putin de orice responsabilitate pentru eşecul prin care Rusia a pierdut întreg Harkovul

Pentru prima dată de la începutul invaziei dinUcraina, Moscova a recunoscut în mod deschis o înfrângere - cea din Harkov, relatează ISW. Oficialii Kremlinului și propagandiștii presei de stat au discutat pe larg cauzele înfrângerii Rusiei în Harkov, o schimbare majoră față de situaţiile anterioare când au oferit detalii puţine despre succese rusești exagerate sau fabricate. De exemplu, Kremlinul nu a susţinut niciodată că Rusia a fost învinsă la Kiev sau, mai târziu, pe Insula Șerpilor. Ruşii au motivat retragerea din jurul Kievului drept o decizie deliberată pentru a acorda prioritate "eliberării" Donbasului și a numit retragerea de pe Insula Șerpilor drept "un act de bunăvoință".

Ministerul rus al Apărării a oferit inițial o explicație similară şi pentru eșecul Rusiei în regiunea Harkov, susținând că forțele ruse se retrag pentru a se regrupa, dar acest argument fals a fost criticată rapid și puternic online, susţine ISW. Kremlinul recunoaşte înfrângerea într-un efort de a ţine departe de Vladimir Putin criticile eşecului din Harkov și de a le arunca în cârca Ministerului rus al Apărării și comandamentului militar.

”Pe biroul lui Putin ar trebui să stea capetele oficialilor militari”

Pe acelaşi subiect

Propaganda Kremlinului lucrează pentru a-l curăţa pe Putin de orice responsabilitate în această înfrângere şi dă vina pe consilierii militari slab informați din cercul lui Putin. Un membru al Consiliului pentru Relații Interetnice al Kremlinului, Bogdan Bezpalko, a declarat chiar că pe biroul lui Putin ar trebui să stea capetele oficialilor militari care nu au anticipat contraofensiva din Harkov și au ignorat canalele de Telegram care avertizau despre iminența unor atacuri. 

”De două luni se strâng masiv în acea zonă forțe ucrainene și echipamentele militare, toate canalele de Telegram au scris despre asta. Unde era nenorocita noastră de recunoaștere? Toate capetele lor ar trebui să stea aliniate pe biroul lui Putin, tăiate de la gât... Sigur că asta este o înfrângere tactică. Sper că ne va trezi.”, a spus Bogdan Bezpalko. 

ISW a scris într-o analiză anterioară că Putin a amânat să se întâlnească cu oficialii ruși din Apărare imediat după retragerea trupelor ruse din Harkov, amplificând zvonurile unei rupturi între Kremlin și Ministerul Apărării. Faptul că Kremlinul a recunoscut înfrângerea din Harkov arată că Putin este dispus să recunoască și chiar să accepte o înfrângere a Rusiei, cel puțin în anumite circumstanțe, și să se concentreze pe găsirea unor alți vinovați. 

Kremlinul se va folosi cel mai probabil de înfrângerea din Harkov pentru a încerca o mobilizare ascunsă, prin amplificarea retoricii patriotice și a discuțiilor despre o mobilizare generală, susține ISW.  Un proiect de lege al Dumei de Stat care ar permite armatei să trimită prin poștă solicitări pentru recrutarea semianuală obișnuită este revizuit în prezent, dar asta nu sugerează că Putin se pregătește să ordone mobilizarea generală, scrie ISW. De altfel nimic nu sugerează că Putin este dispus să decidă o mobilizare generală a rușilor. Succesul contraofensivei ucrainene la Harkov a creat panică nu doar în rândul propagandiștilor ruși, ci și a militarilor și a autorităților numite de ruși în zonele ocupate, susțin analiștii americani. 

Eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina vor continua să slăbească, cel mai probabil, influența Rusiei în fostele republici sovietice. Rusia nu pare dispusă să impună o încetare a focului pe care a negociat-o marți între Armenia și Azerbaidjan și care a fost încălcată după 15 minute sau să permită Armeniei să invoce pentru apărare prevederile Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, domintată de Moscova.

Trupele ucrainene au continuat pe 13 septembrie să atace de-a lungul liniei Lîman-Yampil-Bilohorivka din nordul regiunii Donețk și ar putea lansa ofensive peste râul Oskol din regiunea Harkov. Surse ruse și ucrainene au semnalat ieri că forțele ucrainene continuă contraofensiva în trei zone din Herson. Și rușii au reușit avansuri importante la sud de Bakhmut și au continuat să atace în toată regiunea Donețk. Forțele ucrainene au furnizat ieri prima dovadă că rușii au folosit o dronă de fabricație iraniană în Ucraina. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

harkov rusia ucraina vladimir putin
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024