Antena LIVE

Curs valutar

Kremlinul a recunoscut în premieră înfrângerea din Harkov. ”Pe biroul lui Putin ar trebui să stea aliniate capetele oficialilor militari” - ISW

Kremlinul și-a recunoscut înfrângerea din regiunea Harkov, fiind pentru prima dată de la declanșarea războiului din Ucraina când admite un eșec. Kremlinul încearcă să arunce vina eșecului pe consilierii militari, departe de Vladimir Putin, sunt de părere experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War). Război Rusia - Ucraina, ziua 203 LIVE TEXT

De la 14.09.2022, 11:49
WhatsApp
Kremlinul a recunoscut în premieră înfrângerea din Harkov. ”Pe biroul lui Putin ar trebui să stea capetele oficialilor militari” - ISW Profimedia

Experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susţin în analiza de miercuri că Kremlinul a recunoscut înfrângerea din Harkov. Este pentru prima dată când Moscova admite în mod deschis o înfrângere de la începutul invaziei din februarie 2022, relatează analiştii care sunt de părere că sursele de la Kremlinul încearcă acum să-l scoată curat pe Putin de orice responsabilitate pentru eşecul prin care Rusia a pierdut întreg Harkovul

Pentru prima dată de la începutul invaziei dinUcraina, Moscova a recunoscut în mod deschis o înfrângere - cea din Harkov, relatează ISW. Oficialii Kremlinului și propagandiștii presei de stat au discutat pe larg cauzele înfrângerii Rusiei în Harkov, o schimbare majoră față de situaţiile anterioare când au oferit detalii puţine despre succese rusești exagerate sau fabricate. De exemplu, Kremlinul nu a susţinut niciodată că Rusia a fost învinsă la Kiev sau, mai târziu, pe Insula Șerpilor. Ruşii au motivat retragerea din jurul Kievului drept o decizie deliberată pentru a acorda prioritate "eliberării" Donbasului și a numit retragerea de pe Insula Șerpilor drept "un act de bunăvoință".

Ministerul rus al Apărării a oferit inițial o explicație similară şi pentru eșecul Rusiei în regiunea Harkov, susținând că forțele ruse se retrag pentru a se regrupa, dar acest argument fals a fost criticată rapid și puternic online, susţine ISW. Kremlinul recunoaşte înfrângerea într-un efort de a ţine departe de Vladimir Putin criticile eşecului din Harkov și de a le arunca în cârca Ministerului rus al Apărării și comandamentului militar.

”Pe biroul lui Putin ar trebui să stea capetele oficialilor militari”

Pe acelaşi subiect

Propaganda Kremlinului lucrează pentru a-l curăţa pe Putin de orice responsabilitate în această înfrângere şi dă vina pe consilierii militari slab informați din cercul lui Putin. Un membru al Consiliului pentru Relații Interetnice al Kremlinului, Bogdan Bezpalko, a declarat chiar că pe biroul lui Putin ar trebui să stea capetele oficialilor militari care nu au anticipat contraofensiva din Harkov și au ignorat canalele de Telegram care avertizau despre iminența unor atacuri. 

”De două luni se strâng masiv în acea zonă forțe ucrainene și echipamentele militare, toate canalele de Telegram au scris despre asta. Unde era nenorocita noastră de recunoaștere? Toate capetele lor ar trebui să stea aliniate pe biroul lui Putin, tăiate de la gât... Sigur că asta este o înfrângere tactică. Sper că ne va trezi.”, a spus Bogdan Bezpalko. 

ISW a scris într-o analiză anterioară că Putin a amânat să se întâlnească cu oficialii ruși din Apărare imediat după retragerea trupelor ruse din Harkov, amplificând zvonurile unei rupturi între Kremlin și Ministerul Apărării. Faptul că Kremlinul a recunoscut înfrângerea din Harkov arată că Putin este dispus să recunoască și chiar să accepte o înfrângere a Rusiei, cel puțin în anumite circumstanțe, și să se concentreze pe găsirea unor alți vinovați. 

Kremlinul se va folosi cel mai probabil de înfrângerea din Harkov pentru a încerca o mobilizare ascunsă, prin amplificarea retoricii patriotice și a discuțiilor despre o mobilizare generală, susține ISW.  Un proiect de lege al Dumei de Stat care ar permite armatei să trimită prin poștă solicitări pentru recrutarea semianuală obișnuită este revizuit în prezent, dar asta nu sugerează că Putin se pregătește să ordone mobilizarea generală, scrie ISW. De altfel nimic nu sugerează că Putin este dispus să decidă o mobilizare generală a rușilor. Succesul contraofensivei ucrainene la Harkov a creat panică nu doar în rândul propagandiștilor ruși, ci și a militarilor și a autorităților numite de ruși în zonele ocupate, susțin analiștii americani. 

Eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina vor continua să slăbească, cel mai probabil, influența Rusiei în fostele republici sovietice. Rusia nu pare dispusă să impună o încetare a focului pe care a negociat-o marți între Armenia și Azerbaidjan și care a fost încălcată după 15 minute sau să permită Armeniei să invoce pentru apărare prevederile Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, domintată de Moscova.

Trupele ucrainene au continuat pe 13 septembrie să atace de-a lungul liniei Lîman-Yampil-Bilohorivka din nordul regiunii Donețk și ar putea lansa ofensive peste râul Oskol din regiunea Harkov. Surse ruse și ucrainene au semnalat ieri că forțele ucrainene continuă contraofensiva în trei zone din Herson. Și rușii au reușit avansuri importante la sud de Bakhmut și au continuat să atace în toată regiunea Donețk. Forțele ucrainene au furnizat ieri prima dovadă că rușii au folosit o dronă de fabricație iraniană în Ucraina. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

harkov rusia ucraina vladimir putin
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025