Antena LIVE

Kremlinul a recunoscut în premieră înfrângerea din Harkov. ”Pe biroul lui Putin ar trebui să stea aliniate capetele oficialilor militari” - ISW

Kremlinul și-a recunoscut înfrângerea din regiunea Harkov, fiind pentru prima dată de la declanșarea războiului din Ucraina când admite un eșec. Kremlinul încearcă să arunce vina eșecului pe consilierii militari, departe de Vladimir Putin, sunt de părere experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War). Război Rusia - Ucraina, ziua 203 LIVE TEXT

De la 14.09.2022, 11:49
Kremlinul a recunoscut în premieră înfrângerea din Harkov. ”Pe biroul lui Putin ar trebui să stea capetele oficialilor militari” - ISW Profimedia

Experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susţin în analiza de miercuri că Kremlinul a recunoscut înfrângerea din Harkov. Este pentru prima dată când Moscova admite în mod deschis o înfrângere de la începutul invaziei din februarie 2022, relatează analiştii care sunt de părere că sursele de la Kremlinul încearcă acum să-l scoată curat pe Putin de orice responsabilitate pentru eşecul prin care Rusia a pierdut întreg Harkovul

Pentru prima dată de la începutul invaziei dinUcraina, Moscova a recunoscut în mod deschis o înfrângere - cea din Harkov, relatează ISW. Oficialii Kremlinului și propagandiștii presei de stat au discutat pe larg cauzele înfrângerii Rusiei în Harkov, o schimbare majoră față de situaţiile anterioare când au oferit detalii puţine despre succese rusești exagerate sau fabricate. De exemplu, Kremlinul nu a susţinut niciodată că Rusia a fost învinsă la Kiev sau, mai târziu, pe Insula Șerpilor. Ruşii au motivat retragerea din jurul Kievului drept o decizie deliberată pentru a acorda prioritate "eliberării" Donbasului și a numit retragerea de pe Insula Șerpilor drept "un act de bunăvoință".

Ministerul rus al Apărării a oferit inițial o explicație similară şi pentru eșecul Rusiei în regiunea Harkov, susținând că forțele ruse se retrag pentru a se regrupa, dar acest argument fals a fost criticată rapid și puternic online, susţine ISW. Kremlinul recunoaşte înfrângerea într-un efort de a ţine departe de Vladimir Putin criticile eşecului din Harkov și de a le arunca în cârca Ministerului rus al Apărării și comandamentului militar.

”Pe biroul lui Putin ar trebui să stea capetele oficialilor militari”

Pe acelaşi subiect

Propaganda Kremlinului lucrează pentru a-l curăţa pe Putin de orice responsabilitate în această înfrângere şi dă vina pe consilierii militari slab informați din cercul lui Putin. Un membru al Consiliului pentru Relații Interetnice al Kremlinului, Bogdan Bezpalko, a declarat chiar că pe biroul lui Putin ar trebui să stea capetele oficialilor militari care nu au anticipat contraofensiva din Harkov și au ignorat canalele de Telegram care avertizau despre iminența unor atacuri. 

”De două luni se strâng masiv în acea zonă forțe ucrainene și echipamentele militare, toate canalele de Telegram au scris despre asta. Unde era nenorocita noastră de recunoaștere? Toate capetele lor ar trebui să stea aliniate pe biroul lui Putin, tăiate de la gât... Sigur că asta este o înfrângere tactică. Sper că ne va trezi.”, a spus Bogdan Bezpalko. 

ISW a scris într-o analiză anterioară că Putin a amânat să se întâlnească cu oficialii ruși din Apărare imediat după retragerea trupelor ruse din Harkov, amplificând zvonurile unei rupturi între Kremlin și Ministerul Apărării. Faptul că Kremlinul a recunoscut înfrângerea din Harkov arată că Putin este dispus să recunoască și chiar să accepte o înfrângere a Rusiei, cel puțin în anumite circumstanțe, și să se concentreze pe găsirea unor alți vinovați. 

Kremlinul se va folosi cel mai probabil de înfrângerea din Harkov pentru a încerca o mobilizare ascunsă, prin amplificarea retoricii patriotice și a discuțiilor despre o mobilizare generală, susține ISW.  Un proiect de lege al Dumei de Stat care ar permite armatei să trimită prin poștă solicitări pentru recrutarea semianuală obișnuită este revizuit în prezent, dar asta nu sugerează că Putin se pregătește să ordone mobilizarea generală, scrie ISW. De altfel nimic nu sugerează că Putin este dispus să decidă o mobilizare generală a rușilor. Succesul contraofensivei ucrainene la Harkov a creat panică nu doar în rândul propagandiștilor ruși, ci și a militarilor și a autorităților numite de ruși în zonele ocupate, susțin analiștii americani. 

Eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina vor continua să slăbească, cel mai probabil, influența Rusiei în fostele republici sovietice. Rusia nu pare dispusă să impună o încetare a focului pe care a negociat-o marți între Armenia și Azerbaidjan și care a fost încălcată după 15 minute sau să permită Armeniei să invoce pentru apărare prevederile Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, domintată de Moscova.

Trupele ucrainene au continuat pe 13 septembrie să atace de-a lungul liniei Lîman-Yampil-Bilohorivka din nordul regiunii Donețk și ar putea lansa ofensive peste râul Oskol din regiunea Harkov. Surse ruse și ucrainene au semnalat ieri că forțele ucrainene continuă contraofensiva în trei zone din Herson. Și rușii au reușit avansuri importante la sud de Bakhmut și au continuat să atace în toată regiunea Donețk. Forțele ucrainene au furnizat ieri prima dovadă că rușii au folosit o dronă de fabricație iraniană în Ucraina. 

Ți-a plăcut acest articol?

harkov rusia ucraina vladimir putin
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024