Antena Meniu Search
x

Video Cel puţin 49 de soldaţi armeni au fost ucişi în atacurile de la graniţa cu Azerbaidjanul

La doi ani de la semnarea unui armistiţiu, Azerbaidjanul a lansat noi atacuri în Armenia, după ce a acuzat Erevanul de provocări militare. Cel puţin 49 de soldaţi armeni au fost ucişi în urma asediului care a vizat şase puncte de control. Rusia şi UE au cerut celor două state să oprească violenţele, în timp ce Turcia a reiterat sprijinul pentru regimul de la Baku. Un armistiţiu semnat în această dimineaţă a fost încălcat după doar 15 minute.  

de Redactia Observator

la 13.09.2022, 21:37

Vezi și

SUA sunt îngrijorate că Rusia ar putea „agită apele” în conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia pentru a distrage atenția de la sitauția din Ucraina, potrivit Teh Guardian, citat de Mediafax.

Rusia acuzată că ar putea agita apele

Antony Blinken, secretarul de stat american, a declarat marți că este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea încerca să „agite apele” în conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia pentru a distrage atenția de la Ucraina.

Blinken a cerut „încetarea imediată a oricăror ostilități militare”, după ce luptele au izbucnit în apropierea graniței dintre cele două țări, în cea mai gravă escaladare a ostilităților de la războiul din 2020.

Pe acelaşi subiect

„Dacă Rusia încearcă într-un fel sau altul să agite apele, pentru a crea o distragere a atenției de la Ucraina, este un lucru care ne îngrijorează întotdeauna”, a declarat Blinken pentru Reuters la un eveniment din Indiana. El a adăugat că Rusia ar putea, de asemenea, să-și folosească influența în regiune pentru a ajuta la „calmarea apelor”.

Armenia şi Azerbaidjan, confruntări la graniţă

Armenia şi Azerbaidjan au anunţat marţi confruntări de amploare la graniţă, soldate cu moartea unor soldaţi azeri, în cea mai recentă izbucnire de violenţă între cele două ţări, relatează AFP, citat de Agerpres. Schimburi frecvente de focuri de armă au fost raportate de-a lungul graniţei comune de la sfârşitul războiului din 2020 dintre Erevan şi Baku din cauza regiunii disputate Nagorno-Karabah.

''Marţi, la ora 00:05 (20:05 GMT), Azerbaidjanul a lansat un bombardament intensiv, cu artilerie şi arme de foc de calibru mare, împotriva poziţiilor militare armene în direcţia oraşelor Goris, Sotk şi Jermuk'', a precizat Ministerul armean al Apărării.

Acesta a mai menţionat într-un comunicat că Azerbaidjanul a folosit, de asemenea, drone. La rândul său, Ministerul azer al Apărării a acuzat Armenia de ''acte subversive pe scară largă'' în apropierea districtelor Dashkasan, Kelbajar şi Lachin de la graniţă, adăugând că poziţiile armatei sale ''au fost atacate, inclusiv cu mortiere de tranşee''.

''Există victime în rândul militarilor (azeri)'', a afirmat el, fără a da cifre. Săptămâna trecută, Armenia a acuzat Azerbaidjanul de uciderea unuia dintre soldaţii săi într-un schimb de focuri la frontieră. Cele două ţări vecine au purtat două războaie - în anii 1990 şi în 2020 - în regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de armeni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cel puţin 49 de soldaţi armeni au fost ucişi în atacurile de la graniţa cu Azerbaidjanul