Război Rusia - Ucraina, ziua 205 LIVE TEXT. Putin spune că vrea "să termine cât mai repede posibil” războiul. Cadavrele descoperite la Izium aveau mâinile legate la spate
Război Rusia - Ucraina, ziua 205 LIVE TEXT. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prezent la Izium, oraşul din regiunea Harkov recucerit zilele trecute de trupele Kievului, susţine că aici a fost descoperită o "groapă comună". Potrivit unui oficial din cadrul Poliţiei regionale, ar fi vorba despre aproximativ 440 de cadavre, unele ucise prin împuşcare, altele, victime ale bombardamentelor ruse. Zelenski a precizat că vineri se vor face verificări amănunţite, în prezenţa jurnaliştilor locali şi străini: "Vrem ca lumea să ştie ce se întâmplă cu adevărat". Tot azi, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că România a decis să intervină în favoarea Ucrainei la CEDO, în cauza introdusă împotriva Federaţiei Ruse.
De Redactia Observator la 16.09.2022, 22:38- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici
UPDATE 22:40 NATO: Sancțiunile afectează capacitatea Rusiei de a fabrica arme avansate
Sancțiunile occidentale încep să afecteze capacitatea Rusiei de a produce armament avansat pentru războiul din Ucraina, a declarat vineri un consilier militar de top al NATO pentru Reuters, dar a adăugat că industria rusă ar putea în continuare să fabrice "o mulțime de muniție".
Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări au anunțat mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei după invazia din 24 februarie a Ucrainei, printre care se numără interzicerea vânzării de tehnologie avansată.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 204 LIVE TEXT. Rusia: Duma de Stat vrea să-l convoace la raport pe ministrul...
- SUA transmit Chinei să nu sprijine Rusia în războiul din Ucraina:Toată lumea trebuie să fie aliniată împotriva...
- Miliardarul Prigojin recrutează ”carne de tun” pentru Ucraina într-o pușcărie din Rusia: Dacă dezertezi...
"Ei sunt împiedicați din ce în ce mai mult de sancțiuni - pentru că unele dintre componentele de care au nevoie pentru sistemele lor de armament provin din industria occidentală", a declarat într-un interviu Rob Bauer, un amiral olandez care prezidează Comitetul militar al NATO. "Vedem acum primele semne serioase ale acestui lucru în ceea ce privește capacitatea lor de a înlocui, de exemplu, rachetele de croazieră și armamentul avansat", a adăugat el.
UPDATE 22:10 Cadavrele găsite în groapa comună de la Izium aveau frânghii în jurul gâtului și mâinile legate
Reporterii Reuters au văzut mai multe cadavre la groapa comună din Izium cu frânghii în jurul gâtului și cu mâinile legate - indicii că este posibil ca oamenii să nu fi fost uciși doar de bombardamente și atacuri aeriene.
Autoritățile au declarat că unii au fost uciși de bombardamente și atacuri aeriene, însă anchetatorii erau pregătiți pentru ce este mai rău, după descoperirile de civili uciși care prezentau semne de tortură în Bucea și în alte teritorii ocupate anterior.
UPDATE 22:00 Zelenski va susține un discurs la Adunarea Generală a ONU
Statele membre ale ONU au decis vineri să-i permită, în mod excepţional, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze Adunării Generale a ONU, care se va reuni săptămâna viitoare în sesiunea sa anuală, prin videoconferinţă, în pofida opoziţiei Rusiei, relatează France Presse.
Începând de marţi, circa 150 de şefi de stat şi de guvern urmează să se perinde la tribuna Adunării Generale la New York.
UPDATE 21:00 Germania şi Grecia au ajuns la un acord pentru a furniza Ucrainei vehicule blindate
Guvernul german a ajuns la un acord cu Grecia pentru a furniza Ucrainei mai multe vehicule blindate de luptă pentru infanterie, informează vineri DPA.
Grecia va furniza Ucrainei 40 de vehicule de luptă pentru infanterie BMP-1 proiectate de sovietici, în timp ce Atena va primi 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder din stocurile industriale ale Germaniei, a declarat Ministerul Apărării de la Berlin.
Ministrul apărării Christine Lambrecht şi omologul său grec Nikolaos Panagiotopoulos au ajuns la acord, a cărui implementare trebuie să înceapă imediat, a declarat ministerul.
Motivul din spatele acordului este că ucrainenilor le vor fi furnizate sisteme sovietice pentru care nu au nevoie de nicio instruire suplimentară, a mai spus ministerul.
UPDATE 20:30 Zelenski susține că există dovezi de tortură și crime de război în nord-estul recucerit
Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că mulți ucraineni au fost îngropați în diferite locuri din nord-estul recent recucerit, inclusiv familii întregi și persoane care au fost torturate, relatează Reuters.
Într-un interviu acordat în biroul său, el a declarat pentru Reuters că o anchetă este în curs de desfășurare cu asistență internațională și că există dovezi ale unor crime de război comise de ruși în acele zone.
"În prezent, există 450 de persoane moarte, îngropate. Dar mai sunt și altele, morminte separate ale multor persoane. Oameni torturați. Familii întregi în anumite teritorii", a spus el.
Întrebat dacă există dovezi ale unor crime de război, el a spus: "Toate sunt acolo. Comisii de anchetă cu parteneri internaționali, comisii de anchetă comune", a spus el.
UPDATE 19:00 FMI plănuiește o misiune pentru începerea discuțiilor cu Ucraina
Fondul Monetar Internațional ar putea oferi aproape imediat Ucrainei un ajutor de urgență în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, a declarat un purtător de cuvânt al FMI.
Oficialii FMI s-au întâlnit cu omologii lor ucraineni la Sarajevo în această săptămână și vor iniția o misiune pentru a începe discuțiile tehnice, probabil la Viena în "viitorul apropiat", în vederea conceperii unui program complet, a declarat joi purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, reporterilor.
UPDATE 18:00 Procurorul general separatist din Lugansk și adjuncta sa, uciși într-o explozie la birou
Procurorul general al regiunii separatiste Lugansk, în estul Ucrainei, a fost ucis vineri într-o explozie în biroul în care lucra, anunţă autorităţile separatiste, care denunţă un ”act terorist”, relatează AFP.
”Azi (vineri), în urma unui act terorist, procurorul general (de la Lugansk) Serghei Gorenko şi adjuncta sa Ekaterina Steglenko au fost ucişi”, anunţă într-o postare pe Telegram liderul acestei regiuni separatiste proruse Leonid Pasecinik.
UPDATE 17:50 Putin îi spune lui Modi că vrea ”să termine cât mai repede posibil” războiul
Preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat vineri pe premierul indian Narendra Modi, în Uzbaekistan, la un summit al Orgabizaţiei Cooperării de la Shjangha (OCS), că doreşte ”să termine cât mai repede posibil” războiul rus din Ucraina şi că înţelege ”îngrijorările” Indiei în acest sens, relatează AFP.
UPDATE 16:40 AFP: Armata rusă, măcinată de corupţie, minciună şi gestiune defectuoasă
Deficienţele armatei ruse de la începutul conflictului ucrainean relevă neajunsuri frapante în ceea ce priveşte managementul trupelor, subliniază vineri France Presse într-o amplă analiză, citată de Agerpres.
Încă din primele zile ale invaziei ruse declanşate în 24 februarie se crease impresia că soldaţii trimişi pe front nu-şi cunoşteau obiectivele. Unele unităţi chiar credeau că merg la manevre.
'Armata rusă este armata minciunii', declara în luna mai şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard. 'Oamenii au minţit spunând că armata ucraineană nu va lupta, că forţele ruse sunt pregătite de război, că şefii ştiu să comande', adaugă el.
UPDATE 16:10 Kremlinul a negat că Putin a fost ţinta unei tentative de asasinat
Kremlinul a negat că Vladimir Putin a fost ţinta unei tentative de asasinat după ce zvonurile unui atac au fost lansate de un canal anonim de Telegram, preluat de tabloidele britanice. Întrebat dacă informaţiile publicate pe Telegram sunt adevărate, Peskov a răspuns "Nu", potrivit agenţiilor de stat Tass şi Ria.
UPDATE 15:00 Putin recunoaște că Beijingul are "întrebări și preocupări" în legătură cu războiul
Președintele rus Vladimir Putin a lăudat joi "poziția echilibrată" a Chinei față de războiul din Ucraina, deși a recunoscut că Beijingul are "întrebări și preocupări" în legătură cu operațiunea militară, ceea ce pare a fi o recunoaștere voalată a opiniilor divergente ale acestora cu privire la situația actuală de pe front, notează CNN.
UPDATE 14:20. MAE: România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la CEDO
România a depus, vineri, la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) cererea de intervenţie în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federaţiei Ruse la Curte, la 28 februarie, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe transmis AGERPRES. Cauza aflată în stadiu incipient pe rolul CEDO, are ca obiect încălcările grave ale drepturilor omului, comise în masă de Federaţia Rusă în cadrul agresiunii militare desfăşurate pe teritoriul Ucrainei începând cu 24 februarie, precizează sursa citată.
Cererea de intervenţie a României a fost adresată prin intermediul Agentului Guvernamental pentru CEDO. "Această intervenţie a României are loc în cadrul eforturilor ţării noastre de susţinere a Ucrainei, ca urmare a războiului ilegal de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva acestui stat, inclusiv prin intermediul instrumentelor de drept internaţional", se arată în comunicatul citat de Agerpres. Potrivit MAE, România îşi propune astfel să transmită "un mesaj principial, în spiritul acţiunilor sale de promotor tradiţional al justiţiei internaţionale".
Demersul României de a interveni în această cauză a fost iniţiat la solicitarea părţii ucrainene, transmisă după introducerea de către Ucraina la CEDO a cererii în formă completă, la 23 iunie, urmată de comunicatul CEDO din 28 iunie. MAE reaminteşte că România şi-a arătat susţinerea pentru Ucraina în domeniul justiţiei internaţionale şi prin iniţierea, la 2 martie 2022, alături de alte state 39 de state, a procedurilor pe rolul Curţii Penale Internaţionale, precum şi prin Declaraţia de Intervenţie în procesul aflat pe rolul Curţii Internaţionale de Justiţie în dosarul privind "Acuzaţii de genocid în temeiul Convenţiei pentru prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid (Ucraina c. Rusia)", transmisă la CIJ pe 13 septembrie.
Acordarea permisiunii statelor de a interveni în cauze aflate pe rol, "în interesul unei bune administrări a justiţiei" este o practică bine stabilită la nivelul CEDO. Intervenţia se solicită potrivit unei proceduri specifice şi se acordă de către CEDO, având în vedere că speţele aflate pe rol au o importanţă publică majoră şi că, de cele mai multe ori, impactul deciziilor se extinde dincolo de cazul individual respectiv, explică Ministerul Afacerilor Externe.
În cazul acordării permisiunii de intervenţie, statele interveniente sunt invitate să prezinte intervenţia sub formă de observaţii scrise, în termenul stabilit de instanţă. Conţinutul intervenţiei se va limita la aspecte principiale, cu precădere aspecte ce ţin de admisibilitatea cererii şi de chestiunea complexă a întrepătrunderii drepturilor omului cu dreptul internaţional umanitar, se mai arată în comunicat.
UPDATE 13:30. Descoperire macabră la Izium: 450 de morminte. Ruşii neagă acuzaţiile
"Patru sute cincizeci de morminte" au fost descoperite lângă Izium, oraş din estul Ucrainei recucerit recent de armata ucraineană din mâinile forţelor militare ruse, a afirmat vineri consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, informează AFP. "Acesta nu este decât unul dintre locurile de înmormântare în masă descoperite lângă Izium", a scris Podoliak pe Twitter. "Timp de trei luni, teroarea, violenţa, tortura şi omuciderile în masă au stăpânit în teritoriile ocupate", a adăugat el. Podoliak a îndemnat din nou ţările ce susţin Ucraina să-i trimită armament, pentru "a nu lăsa oamenii singuri cu Răul".
Ucraina a recucerit de la începutul lui septembrie mai multe mii de kilometri pătraţi de la forţele ruse, în urma unei contraofensive lansate pe mai multe fronturi, relatează Agerpres. Recuceririle cele mai importante au fost obţinute în regiunea Harkov ce se învecinează cu Rusia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat miercuri la Izium, oraş a cărui populaţie se cifra la circa 50.000 de oameni înainte de război şi care a fost scena unor lupte sângeroase în primăvară, înainte de a fi ocupat de forţele ruse. Oraşul, care este un nod strategic important de aprovizionare, a fost recucerit de armata ucraineană săptămâna trecută.
Joi, Zelenski a anunţat descoperirea a ceea ce el a numit "groapă comună" la Izium, fără a da detalii despre numărul de persoane înhumate sau despre cauzele decesului lor. Un responsabil al poliţiei regionale, Serghii Botvinov, a declarat la rândul său pentru postul de televiziune Sky News că unele persoane decedate au fost ucise cu foc de armă, în timp ce altele au murit în bombardamente. Forţele ruse au fost acuzate de numeroase abuzuri în teritoriile pe care le-au ocupat, în special la Bucea, oraş de la periferia Kievului de unde ele s-au retras la sfârşitul lui martie şi unde au fost descoperite cadavre de civili executaţi. Rusia neagă că ar fi comis astfel de fapte.
UPDATE 12:30. Oligarhul Evgheni Prigojin a recunoscut că a recrutat puşcăriaşi pentru războiul din Ucraina
Evgheni Prigojin, finanțatorul Grupului Wagner și unul dintre oligarhii apropiați de Kremlin, a recunoscut că el este cel care le vorbește prizonierilor dintr-o închisoare rusă într-un clip care a fost preluat pe rețelele sociale din Rusia, dar și din Occident. La scurt timp, el a dat publicității o declarație pe această, notează BBC. Mai exact, Evgheni Prigojin a declarat că dacă ar fi la închisoare și-ar dori să se alăture Grupului Wagner pentru "a-și plăti datoria față de patria mamă". În plus, acesta a mai adăugat că rușii au de ales: "Fie companiile militare private și prizonierii, fie copiii voștri".
UPDATE 11:40. Secretarul general al NATO avertizează că războiul se va prelungi
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri postului de radio BBC, preluat de Reuters, că Ucraina a realizat o contraofensivă foarte eficientă împotriva forţelor ruse, dar asta nu constituie un semnal că se apropie sfârşitul războiului. "Este, desigur, foarte încurajator să vedem că forţele armate ucrainene au fost capabile să recupereze teritoriu şi să lovească de asemenea în spatele liniilor ruseşti", a spus el, adăugând însă: "În acelaşi timp, trebuie să înţelegem că acesta nu este începutul sfârşitului războiului, trebuie să fim pregătiţi pe termen lung".
UPDATE 10:20. Ciucă: Războiul hibrid al Rusiei nu se limitează la Ucraina
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, în cadrul a celei de-a şasea ediţie a Bucharest Security Conference că până în prezent, 4 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat deja porturile româneşti, de la începutul invaziei ruseşti. Portul Constanţa a devenit una dintre principalele porţi maritime pentru cerealele ucrainene. El a mai afirmat că menţinerea unităţii şi solidarităţii europene rămâne un element esenţial în articularea unui răspuns adecvat la agresiunea rusă, iar campaniile de război hibrid, conduse de Rusia, nu se limitează la Ucraina şi nici la ţările occidentale, fiind operaţiuni de manipulare la nivel mondial şi de aceea trebuie abordate ca atare.
UPDATE 09:00. Ursula von der Leyen cere ca Putin să fie adus în faţa justiţiei
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat joi în favoarea aducerii preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa justiţiei internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina, potrivit unui interviu acordat unei publicaţii germane, relatează AFP. "Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru actele sale, aceasta este important pentru mine", a declarat Ursula von der Leyen pentru canalul de televiziune al cotidianului Bild. Fără îndoială că în Ucraina au fost comise crime de război, de la declanşarea ofensivei ruse la sfârşitul lunii februarie, "de aceea susţinem strângerea de probe pentru o procedură în faţa Curţii Penale Internaţionale", a adăugat şefa executivului european, care a efectuat o vizită la Kiev în cursul zilei. "Bazele sistemului nostru de drept internaţional cer să urmărim penal astfel de crime şi, în cele din urmă, Putin este responsabil pentru ele", a adăugat ea, potrivit Agerpres. Întrebată despre probabilitatea ca şeful statului rus să poată fi adus într-o zi în faţa justiţiei internaţionale, Ursula von der Leyen a răspuns: "Cred că este posibil".
UPDATE 07:45. Casa Albă a aprobat un nou ajutor, de până la 600 de milioane de dolari, pentru Ucraina
Casa Albă a aprobat un nou ajutor de până la 600 de milioane de dolari constând în asistenţă militară pentru Ucraina, potrivit unui comunicat de presă publicat joi seară, citat de AFP. Această asistenţă constă în echipamente şi servicii, dar şi instruire, potrivit executivului american, care nu oferă mai multe detalii, în special asupra armamentului furnizat. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Statele Unite au oferit deja peste 15 miliarde de dolari în asistenţă militară Ucrainei. Acest nou anunţ american vine în contextul în care armata ucraineană conduce o vastă contraofensivă de la începutul lunii.
UPDATE 07:10. Zelenski: "Groapă comună", cu 440 de cadavre, descoperită la Izium
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul către naţiune, că o "groapă comună" a fost descoperită la Izium, localitate din regiunea Harkov unde a fost preluat controlul de la forţele ruse în urmă cu câteva zile. "O gropă comună a fost găsită la Izium, în regiunea Harkov. Acolo au început deja acţiunile necesare. Mâine (n.r. vineri) vom avea informaţii mai clare, verificate. Vor fi jurnalişti ucraineni şi străini la Izium. Vrem ca lumea să ştie ce se întâmplă cu adevărat şi la ce a dus ocupaţia rusă. Bucea, Mariupol, acum, din păcate, Izium ... Urmele morţii lăsate de Rusia sunt peste tot. Şi trebuie trasă la răspundere pentru asta. Rusia trebuie să dea socoteală pentru acest război. Vom face totul pentru asta", a declarat Volodimir Zelenski.
Preşedintele ucrainean a subliniat că nu va exista o subjugare a ţării sale. "Statul terorist a folosit deja peste 3.800 de rachete diferite împotriva noastră. Dar nicio rachetă nu va aduce Rusia mai aproape de obiectivul său. Nu va exista nicio subjugare a Ucrainei. Şi fiecare rachetă aduce Rusia mai aproape de o mai mare izolare internaţională, o mai mare degradare economică şi o condamnare istorică şi mai clară", a mai spus el, potrivit news.ro.
Un responsabIl al poliţiei regionale, Serghei Botvinov, a declarat pentru Sky News că ar fi vorba de o groapă comună cu aproximativ 440 de cadavre, Unele persoane ar fi fost împuşcate, iar altele ar fi murit în urma bombardamentelor, a adăugat el.
Ursula von der Leyen, discuţii despre un al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în discursul adresat naţiunii, că a discutat cu preşedintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen, despre un al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, subliind că trebuie să se arate că mereu va exista o reacţie dure la "fiecare manifestare a terorii ruseşti".
"I-am mulţumit doamnei Ursula pentru sprijinul acordat deja – macrofinanciar, sancţiuni, apărare. Am discutat şi despre cooperarea energetică, care este extrem de importantă pentru Ucraina şi pentru fiecare ţară din UE în ajunul acestei ierni, pe care Rusia va încerca să o folosească împotriva noastră tuturor din Europa. Am discutat despre o nouă tactică şi deosebit de ticăloasă a teroriştilor ruşi - atacurile asupra infrastructurii energetice şi hidrotehnice. Chiar în timpul şederii preşedintelui Comisiei Europene în Ucraina, armata rusă a lansat noi atacuri cu rachete asupra Krivoi Roig, în regiunea Kirovohrad. În ambele cazuri - pe structuri hidrotehnice. Scopul acestor lovituri este clar. Sunt atacuri asupra oamenilor, asupra normalităţii vieţii în Ucraina. Statul terorist încearcă să arate că poate compensa cu astfel de lovituri laşitatea şi incompetenţa armatei sale, pentru eşecul eforturilor sale de a evita sancţiunile şi izolarea economică. Ca răspuns, trebuie să arătăm că va exista întotdeauna o reacţie dură la fiecare manifestare a terorii ruseşti. De aceea este nevoie de cel de-al optulea pachet de sancţiuni UE – am discutat despre asta cu doamna Ursula", a spus Zelenski.
Preşedintele consideră că sunt necesare progrese în furnizarea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană. "Avem deja acorduri cu anumite ţări, diplomaţii noştri lucrează cu altele. Vreau să subliniez că, fără a ne oferi un număr suficient de sisteme de apărare aeriană eficiente, care să protejeze spaţiul aerian ucrainean, Rusia va continua să simtă că este nepedepsită şi să provoace noi crize locale şi globale. Prin urmare, protejarea Ucrainei de rachetele ruseşti este cu adevărat un element de bază al securităţii globale. În general, sprijinirea Ucrainei cu arme, muniţii şi finanţe este crucială pentru pacea în Europa. Cu cât avem un sprijin mai bun, cu atât acest război se va termina mai repede. Protecţia reală a libertăţii şi a valorilor comune ale lumii libere este posibilă acum doar ca urmare a victoriei Ucrainei în acest război", a subliniat şeful statului ucrainean.
Zelenski a mai spus că a discutat despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina şi cu premierul canadian Justin Trudeau. De asemenea, el a adăugat că o rezoluţie importantă a AIEA a fost adoptată joi - o rezoluţie prin care se cere Rusiei să înceteze toate acţiunile împotriva centralei nucleare Zaporojie: "Deşi organizaţiile internaţionale sunt adesea limitate în capacitatea lor de a răspunde, vedem că AIEA identifică clar sursa pericolului radiaţiilor şi anume: prezenţa militară rusă la centrala Zaporojie, acţiunile Rusiei împotriva centralei nucleare. Prin urmare, demilitarizarea completă a centralei, retragerea imediată a tuturor trupelor ruse de acolo este singurul lucru care poate asigura punerea în aplicare a acestei rezoluţii AIEA. Şi acesta este, de asemenea, un element de bază al securităţii globale. Atâta timp cât soldaţii ruşi rămân la centrala nucleară, lumea rămâne în pragul unui dezastru de radiaţii – mai rău chiar decât Cernobâl. Şi este responsabilitatea comună a tuturor din Europa şi din lume - eliminarea prezenţei ruse de pe teritoriul centralei".