Antena Meniu Search
x

Ursula von der Leyen cere ca Putin să fie adus în faţa justiţiei pentru crimele de război comise de ruşi în Ucraina

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat joi în favoarea aducerii preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa justiţiei internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina, potrivit unui interviu acordat unei publicaţii germane, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 16.09.2022, 08:56

Ursula von der Leyen şi Vladimir Putin, fotografiaţi la un summit din Berlin, din 2020
Ursula von der Leyen şi Vladimir Putin, fotografiaţi la un summit din Berlin, din 2020 - Profimedia

"Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru actele sale, aceasta este important pentru mine", a declarat Ursula von der Leyen pentru canalul de televiziune al cotidianului Bild. Fără îndoială că în Ucraina au fost comise crime de război, de la declanşarea ofensivei ruse la sfârşitul lunii februarie, "de aceea susţinem strângerea de probe pentru o procedură în faţa Curţii Penale Internaţionale", a adăugat şefa executivului european, care a efectuat o vizită la Kiev în cursul zilei.

Ursula von der Leyen îl vrea pe Vladimir Putin judecat: "Cred că este posibil"

"Bazele sistemului nostru de drept internaţional cer să urmărim penal astfel de crime şi, în cele din urmă, Putin este responsabil pentru ele", a adăugat ea, potrivit Agerpres. Întrebată despre probabilitatea ca şeful statului rus să poată fi adus într-o zi în faţa justiţiei internaţionale, Ursula von der Leyen a răspuns: "Cred că este posibil".

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis joi, în cursul vizitei la Kiev, că UE va sprijini Ucraina "atât timp cât va fi nevoie" în faţa Rusiei, într-un moment în care trupele ucrainene înregistrează succese în contraofensiva lor. Sancţiunile împotriva Rusiei rămân în continuare, a anunțat șefa Comisiei Europene, în cadrul discursului privind starea Uniunii rostit în Parlamentul European. Anunţul a fost făcut în şedinţa la care este prezentă şi prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska. Îmbrăcată în galben și albastru, culorile steagului Ucrainei, Von der Leyen a anunțat că miercuri urma să se depaseze la Kiev, pentru a discuta cu preşedintele Zelenski despre integrarea Ucrainei pe piaţa unică a UE.

Pe acelaşi subiect

UE vrea 140 de miliarde de euro din taxe pe energie

Bruxelles-ul a anunțat că va strânge peste 140 de miliarde de euro din taxele pe profitul companiilor energetice pentru a atenua impactul prețurilor record la energie în această iarnă, relatează Financial Times. Comisia Europeană ar intenţiona să plafoneze la 180 de euro/MWh (megawatt oră) prețul de vânzare al energiei electrice produse din surse non-gaz, conform unui draft al propunerii, citat de Reuters.

Măsura ar reduce veniturile peste acest preț iar banii vor fi folosiţi pentru a ajuta consumatorii și întreprinderile care se confruntă cu facturi la energie în creștere. S-ar aplica centralelor eoliene, solare, pe biomasă, nucleare, cu lignit și unor hidrocentrale. Proiectul introduce o taxă de solidaritate la nivelul UE pentru a recupera cel puțin 33% din profiturile excedentare ale companiilor din sectorul energiei din surse fosile, adică petrol, gaze și cărbune din anul fiscal 2022. Taxa de solidaritate s-ar aplica firmelor care, în anul fiscal 2022, au realizat un profit cu 20% mai mare decât media profiturilor impozabile din ultimii trei ani. Ar fi temporară și este lăsată la latitudinea statelor membre să o aplice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Ursula von der Leyen cere ca Putin să fie adus în faţa justiţiei pentru crimele de război comise de ruşi în Ucraina