Război Rusia - Ucraina, ziua 232. Rusia aşteaptă propuneri de negocieri din partea Occidentului. Şeful diplomaţiei UE spune că armata rusă va fi distrusă dacă foloseşte arme nucleare
Război Rusia - Ucraina, ziua 232. O ploaie de rachete a lovit, în noaptea de miercuri spre joi, 40 de orașe ucrainene, după ce Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat încercarea Moscovei de anexare a patru regiuni ucrainene, iar aliaţii Kievului au anunţat acordarea de ajutor militar, informează Reuters. Printre ținte s-au numărat orașul-port Nikolaev și regiunea Kiev, unde au fost lovite puncte de infrastructură critică.
De Redactia Observator la 13.10.2022, 22:30- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici
UPDATE 22:30 Şeful diplomaţiei UE consideră că armata rusă va fi distrusă dacă foloseşte arme nucleare
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a avertizat, joi, că armata rusă va fi distrusă de NATO şi UE dacă utilizează armament nuclear asupra Ucrainei, notează Mediafax. "Vladimir Putin spune că nu vrea să lanseze un semnal confuz prin ameninţarea nucleară. Atunci, trebuie să înţeleagă faptul că ţările care susţin Ucraina, Uniunea Europeană şi statele membre, Statele Unite şi NATO nu vor să lanseze un semnal confuz. Orice atac nuclear asupra Ucrainei va antrena o ripostă, nu o ripostă nucleară, dar o ripostă militară puternică, prin care armata rusă va fi distrusă", a afirmat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, în discursul rostit la Colegiul Europei din Bruges, conform cotidianului Le Monde.
"Acesta este un moment grav al istoriei, iar noi trebuie să dăm dovadă de unitate, de forţă şi determinare totală", a insistat Borrell. Marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică tratează cu seriozitate ameninţările preşedintelui Vladimir Putin. "Ameninţările nucleare voalate ale preşedintelui Putin sunt periculoase şi iresponsabile. Rusia ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi că nu trebuie purtat niciodată", a subliniat Stoltenberg. În septembrie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Occidentul de "şantaj nuclear" şi a afirmat că "reprezentanţi de rang înalt ai principalelor naţiuni NATO" au făcut declaraţii "despre posibilitatea utilizării armelor nucleare împotriva Rusiei", fără însă a nominaliza pe nimeni. "Celor care îşi permit să facă astfel de afirmaţii la adresa Rusiei vreau să le reamintesc că ţara noastră are diverse mijloace de distrugere şi, când este ameninţată integritatea teritorială a ţării noastre, pentru protejarea Rusiei şi a cetăţenilor, categoric vom folosi toate mijloacele de care dispunem. Nu este o afirmaţie menită să genereze confuzie", a declarat Putin, citat de agenţia The Associated Press.
- Războiul din Ucraina depinde de controlul asupra spațiului aerian. Comparație între avioanele de luptă ale...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 231. Ucrainenii anunţă noi câștiguri lângă Herson. Premierul de la Kiev cere...
- Armata ucraineană a dat peste cap tot codul de comunicare militară. Cum imploră Franţa să-i trimită noi arme....
Un eventual atac nuclear al Rusiei asupra Ucrainei ar schimba cursul conflictului şi aproape sigur ar declanşa o "ripostă fizică" din partea aliaţilor Kievului şi posibil din partea Alianţei Nord-Atlantice, afirmat miercuri seară un oficial NATO. Orice utilizare a armelor nucleare de către Moscova ar avea "consecinţe fără precedent" pentru Rusia. "Aproape sigur ar atrage o ripostă fizică din partea multor aliaţi şi, potenţial, chiar din partea NATO", a declarat un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters. Oficialul citat consideră că Rusia recurge la ameninţări de tip nuclear în principal pentru a descuraja NATO şi anumite naţiuni să se implice direct în războiul din Ucraina. Washingtonul a anunţat, marţi, că nu există indicii că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar pregăti lansarea unui atac nuclear asupra Ucrainei, precizând că Washingtonul va menţine vigilenţa şi că nu vrea un conflict militar cu Moscova.
UPDATE 22:23 Rusia aşteaptă propuneri de negocieri din partea Occidentului
Administraţia Vladimir Putin a semnalat, joi seară, că obiectivele intervenţiei militare în Ucraina ar putea fi obţinute prin negocieri, subliniind că Turcia şi alte ţări continuă acţiunile diplomatice, deşi Occidentul pare a fi reticent. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că obiectivele "operaţiunii militare speciale" din Ucraina rămân aceleaşi, dar a semnalat că pot fi atinse prin negocieri. "Direcţia nu s-a schimbat, operaţiunea militară specială continuă, noi continuăm să ne atingem obiectivele. Cu toate acestea, am transmis în mod repetat că rămânem deschişi negocierilor pentru a ne atinge obiectivele", a declarat Dmitri Peskov pentru publicaţia rusă Izvestia, potrivit agenţiei Reuters, citat de Mediafax.
Însă reprezentantul Kremlinului a admis că nu observă perspective de negocieri în viitorul apropiat, din cauza a ceea ce el a numit atitudinea "ostilă" a Occidentului faţă de Rusia. "Trebuie să existe două părţi pentru a avea un dialog. Dat fiind că Occidentul adoptă acum o atitudine foarte, foarte ostilă faţă de noi, este improbabil să existe astfel de perspective în viitorul apropiat. Cu toate acestea, Turcia şi numeroase alte ţări continuă să încerce să medieze într-un anumit fel", a subliniat Peskov, într-o declaraţie acordată separat postului Khabar 24 TV din Kazahstan, conform agenţiei Tass.
UPDATE 17:25 Uniunea Europeană va aproba asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
Uniunea Europeană va aproba săptămâna viitoare alocarea a încă 500 de milioane de euro Ucrainei pentru echipamente militare, ceea ce va aduce la trei miliarde ajutorul oferit Kievului de la începerea invaziei militare ruse, informează cotidianul Le Monde, citat de Mediafax. "Asistenţa oferită de Uniunea Europeană Ucrainei va ajunge la trei miliarde de euro, prin intermediul Instrumentului european pentru susţinerea păcii", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
Bruxellesul urmează să aprobe săptămâna viitoare o nouă tranşă de 500 de milioane de euro destinată Ucrainei, conform unui alt oficial UE, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului. Miniştrii de Externe din statele UE se vor reuni luni în Luxemburg, urmând să aprobe noul ajutor pentru Ucraina şi misiunea de instruire a militarilor ucraineni.
UPDATE 16:55 Rezoluţia ONU de condamnare a anexării regiunilor ucrainene este rezultatul "terorii diplomatice", crede Serghei Lavrov
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a estimat joi că aprobarea de către Adunarea Generală a ONU a unei rezoluţii care condamnă anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia este rezultatul ''terorii diplomatice'' exercitate de statele occidentale împotriva ţărilor sărace membre ale ONU, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres. ''Metodele de teroare diplomatică au fost folosite de către Occident, cu tupeu, întorcând făţiş mâinile la spate ţărilor în dezvoltare şi ameninţându-le cu tot felul de pedepse'', a declarat Lavrov televiziunii publice ruse.
''Numai printr-un şantaj atât de obraznic, prin astfel de ameninţări, a fost posibil acest rezultat'', crede ministrul rus de externe. ''Noi înţelegem totul perfect şi afirmaţia americanilor că ei nu exercită presiuni asupra nimănui şi că toţi votează cum doresc este o minciună. Şi ei la rândul lor o ştiu'', a adăugat Lavrov. Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri cu o largă majoritate o rezoluţie de condamnare a ''referendumurilor ilegale'' desfăşurate de Rusia în patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi anexarea acestora la Rusia. Textul a primit 143 de voturi pentru, 35 de abţineri (printre altele, China, India, Africa de Sud şi Cuba) şi 5 împotrivă (Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria).
UPDATE 16:07 Macron afirmă că Franţa oferă doar armament defensiv Ucrainei şi că nu vrea război mondial cu Rusia
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat, joi, că oferă Ucrainei doar armament defensiv pentru a face faţă confruntărilor militare strict pe teritoriul ucrainean, subliniind că nu vrea război mondial cu Rusia, notează Mediafax. "Sisteme de lansare a obuzelor Caesar pentru contraofensivă, radare, sisteme antiaeriene, vehicule militare şi instruire: vom susţine în continuare rezistenţa ucraineană şi vom intensifica asistenţa în materie de securitate. Ajutăm Ucraina să opună rezistenţă pe teritoriul său, nu să atace vreodată Rusia. Vladimir Putin trebuie să oprească acest război şi să respecte integritatea teritorială a Ucrainei. Nu vrem un război mondial", a afirmat Emmanuel Macron, joi, într-un mesaj postat pe Twitter.
Anterior, într-un interviu acordat postului de televiziune France 2, preşedintele Franţei l-a îndemnat pe omologul său rus, Vladimir Putin, să revină la masa negocierilor. "Vladimir Putin trebuie să oprească acest război, să respecte integritatea teritorială a Ucrainei şi să revină la masa negocierilor", a insistat Macron, miercuri seară, subliniind că intenţionează să discute în continuare cu liderul de la Kremlin "ori de câte ori va fi necesar".
UPDATE 15:31 Ocupaţia rusă cere Moscovei să evacueze civilii din regiunea ucraineană anexată Herson
Autorităţile de ocupaţie ruse din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au cerut joi Moscovei să organizeze evacuarea civililor din acest teritoriu anexat de către Rusia la sfârşitul lui septembrie şi vizat într-o contra-ofensivă a armatei ucrainene, relatează AFP, citat de news.ro. ”Am sugerat ca toţi locuitorii regiunii Herson care doresc să se apere de atacuri (ucrainene) cu rachetă să se ducă în alte regiuni” ruseşti, anunţă într-o postare pe Telegram şeful administraţiei de ocupaţie la nivel regional Vladimir Saldo. ”Luaţi-vă copiii cu voi şi plecaţi!”, îndeamnă el.
UPDATE 15:27 Reţeaua electrică ucraineană, ”stabilizată” în urma atacurilor ruseşti, anunţă Ukrenergo
Reţeaua electrică ucraineană a fost ”stabilizată”, după atacurile aeriene ruse din ultimele zile, care au vizat deliberat infrastructuri energetice, în urma unei explozii, în weekend, de pe podul care leagă Rusia şi Crimeea, şi care au cauzat întreruperi ale curentului electric, anunţă joi operatorul ucrainean Ukrenergo, relatează AFP, citat de news.ro. ”Specialiştii (...) au stabilizat apovizionarea cu energie în toate regiunile Ucrainei”, anunţă într-o postare pe Facebook directorul Ukrenergo, Volodimir Kurîţki. Directorul Ukrenergo, Volodimir Kurîţki, anunţă totodată că restricţii ale consumului de electricitate nu sunt necesare. ”Continuăm să îmbunătăţim fiabilitatea reţelei noastre. Problema dacă vor fi impuse restricii în viitor depinde înainte de toate de faptul dacă vor avea loc noi bombardamente şi distrugeri”, anunţă el, exprimându-şi satifacţia faţă de faptul că Ucraina a ”rezistat” atacurilor ruseşti.
Întreruperi de curent electric au avut loc la începutul acestei săptămâni în numeroase regiuni din Ucraina, în urma unor bombardamente ruseşti masive care au vizat infrastructruri energetice. Aceste atacuri au fost ordonate de către preşedintele rus Vladimir Putin ca represalii faţă de distrugerea parţială a podului care leagă Rusia şi Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Guvernul ucrainean a îndemnat populaţia să-şi limiteze consumul nde electricitate, în urma pagubelor.
UPDATE 15:00 Borrell: Occidentul va anihila armata Moscovei dacă Rusia atacă nuclear Ucraina
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a avertizat joi că un potenţial atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei va atrage după sine un ''răspuns militar'' al Occidentului atât de ''puternic'' încât ''ar anihila'' armata rusă, motiv pentru care i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin ''să nu blufeze''.
UPDATE 14:40 Bloc lovit de resturile unei rachete doborâte de sistemul de apărare aeriană, în Belgorod
Un bloc din orașul rusesc Belgorod a fost atins joi într-un atac aerian ucrainean, relatează AFP. Forțele Kievului neagă atacul și susțin, în schimb, că racheta aparținea rușilor și urma să lovească orașul ucrainean Harkov, potrivit unui mesaj transmis de consilierul prezidențial Mikhail Podoliak.
UPDATE 14:00 Singura zonă de pe front unde rușii înaintează în prezent
Forțele ruse au ajuns joi, 13 octombrie, la porțile orașului Bahmut, din estul Ucrainei, după capturarea a două sate din apropiere, au anunțat autoritățile proruse din regiune, citate de AFP și Le Figaro. Armata ucraineană susține că a respins atacurile rusești din Ivangrad, Bahmut și alte sate situate la sud de linia frontului din Donețk.
UPDATE 13:50 Macron: Franța nu va ataca Rusia dacă Putin atacă nuclear în Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie "să revină la masa" negocierilor, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu televizat consacrat în mare parte războiului din Ucraina, dar şi situaţiei economice din Franţa.
Referitor la un eventual atac nuclear al Rusiei în Ucraina, Macron a spus că: "Doctrina noastră se bazează pe interesele fundamentale ale națiunii (noastre) și sunt clar definite. Dacă ar exista un atac nuclear în Ucraina, aceste interese nu ar fi puse în discuție", a spus Macron. Liderul francez este de părere că sancţiunile împotriva Rusiei funcţionează. "Rusia, astăzi, are mari probleme cu producţia şi capacitatea de a-şi regenera arsenalul şi armamentul", a dat asigurări Macron.
UPDATE 13:30 România face parte din echipa de anchetă privind infracţiuni de război şi infracţiuni contra umanităţii
Parchetul General anunţă că România a devenit, prin PICCJ - Secţia parchetelor militare, parte a echipei comune de anchetă privind infracţiuni de război şi infracţiuni contra umanităţii comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei. Ce este ”crima de război” și în ce condiții ar putea fi tras la răspundere Vladimir Putin pentru invazia din Ucraina.
UPDATE 13:10 Turcia doreşte să contribuie la oprirea ''vărsării de sânge'' în războiul dintre Rusia şi Ucraina
Turcia doreşte să contribuie la oprirea ''vărsării de sânge'' în războiul dintre Rusia şi Ucraina, în pofida obstacolelor mari, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unui summit regional desfăşurat în Kazahstan, transmite dpa.
"Obiectivul nostru este de a contribui la oprirea vărsării de sânge cât mai curând posibil prin menţinerea impulsului obţinut în pofida dificultăţilor din teren", a spus Erdogan, cu câteva ore înaintea unei întâlniri prevăzute cu omologul său rus Vladimir Putin.
"O pace corectă poate fi obţinută prin diplomaţie", a adăugat preşedintele turc, care a luat cuvântul în faţa liderilor regionali reuniţi în capitala kazahă Astana, unde are loc Conferinţa cu privire la interacţiune şi măsuri de consolidare a încrederii în Asia.
UPDATE 13:00 Rusia recunoaşte cazuri de soldaţi care au murit la scurt timp după mobilizare
Cinci ruşi înrolaţi pentru a lupta în Ucraina, în cadrul mobilizării anunţate în septembrie, au murit la scurt timp după ce au ajuns în armată, au anunţat joi autorităţile ruse, după ce informaţii similare s-au înmulţit în ultimele luni, informează AFP. Însă responsabilii ruşi nu precizează nici cauza acestor decese, nici locul unde au avut ele loc.
Biroul de presă al regiunii Celiabinsk, citat de agenţia de presă TASS, a confirmat decesul a cinci persoane originare din acest teritoriu sărac şi industrial, situat în vestul Siberiei.
"Vom acorda tot ajutorul necesar familiilor şi apropiaţilor soldaţilor noştri decedaţi", a anunţat biroul de presă, promiţând să acorde un milion de ruble (16.000 de euro) pentru fiecare defunct.
UPDATE 12:00 NATO consideră că Putin trebuie ''să dea înapoi''
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că preşedintele rus Vladimir Putin a primit mesajul ''contondent'' că trebuie ''să dea înapoi'' în războiul său împotriva Ucrainei după votul din Adunarea Generală a ONU în care 143 de ţări din totalul de 193 de state membre ale organizaţiei au condamnat anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene, transmite EFE.
''Votul de la ONU a fost o condamnare clară a anexării ilegale de teritorii ucrainene şi un apel clar la adresa preşedintelui Putin de a da înapoi de la aceste decizii şi de a respecta integritatea teritorială a Ucrainei'', a subliniat Stoltenberg, la sosirea sa la Bruxelles, unde se desfăşoară cea de-a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării din NATO.
UPDATE 11:10 SUA ia în calcul interzicerea importurilor de aluminiu din Rusia
Administraţia Biden are în vedere interzicerea completă a aluminiului rusesc, ca răspuns la escaladarea militară a Rusiei în Ucraina, a informat miercuri Bloomberg. Casa Albă analizează o interdicţie totală, prin ridicarea tarifelor la niveluri atât de punitive încât ar impune o interdicţie efectivă, sau prin sancţionarea United Co Rusal International PJSC, compania care produce metalul rusesc, potrivit unor persoane familiare cu luarea deciziilor.
UPDATE 11:00 Traficul a fost reluat pe podul din Crimeea în urma exploziei
Noi imagini din satelit, realizate miercuri şi publicate de compania americană Maxar Technologies, arată mașini care traversează podul Kerci din Crimeea la doar câteva zile după ce o explozie a deteriorat singura legătură rutieră și feroviară dintre Rusia și peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.
UPDATE 10:10 Rușii au atacat peste 40 de orașe, noaptea trecută
Rușii au lovit ținte din peste 40 de orașe ucrainene, în cursul nopții de miercuri spre joi, scrie Reuters, după ce Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat încercarea Moscovei de anexare a patru regiuni ucrainene, iar aliaţii Kievului au anunţat acordarea de ajutor militar.
Pe lângă Nikolaev și regiunea Kiev, rachetele rusești au lovit peste 30 de clădiri rezidențiale, conducte de gaz și linii electrice în orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, iar peste 2.000 de familii au rămas fără electricitate, a transmis guvernatorul Valentyn Reznichenko, pe Telegram.
UPDATE 09:40 MAE: Rezoluția ONU arată gradul foarte ridicat de izolare internațională a Rusiei
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută adoptarea, miercuri, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (AG ONU), reunită în sesiune extraordinară de urgenţă, a rezoluţiei de condamnare a anexării ilegale de către Rusia a unor teritorii ucrainene, intitulată "Integritatea teritorială a Ucrainei - apărarea principiilor Cartei ONU".
"Acest rezultat arată cu claritate gradul foarte ridicat de izolare internaţională a Rusiei, dar şi hotărârea comunităţii internaţionale de a apăra ordinea internaţională bazată pe reguli şi dreptul internaţional", a declarat ministrul Bogdan Aurescu.
UPDATE 09:10 Oficial rus: Primirea Ucrainei în NATO ar putea duce la al treilea război mondial
Primirea Ucrainei în NATO ar putea duce la un al treilea război mondial, a afirmat secretarul adjunct al Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse, Aleksandr Venediktov, într-un interviu difuzat joi de agenţia TASS, preluat de Reuters.
"Kievul ştie foarte bine că un asemenea pas ar însemna o escaladare garantată spre un al treilea război mondial", a spus Venediktov, citat de agenţia de presă rusă. "Pe asta contează, se pare (ucrainenii) - să creeze zgomot informaţional şi să atragă din nou atenţia asupra lor".
Venediktov a reiterat de asemenea poziţia rusă conform căreia Occidentul, prin ajutorul acordat Ucrainei, indică faptul că "ia parte direct la conflict".
UPDATE 09:00 Rusia va folosi propriul combustibil nuclear la Zaporojie
Rusia va folosi propriul combustibil nuclear la centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, după ce această centrală şi-a consumat rezervele de combustibil, a anunţat joi agenţia de presă TASS, citând un reprezentant al agenţiei ruse pentru energie nucleară Rosenergoatom, transmite Reuters.
''Combustibilul care este în funcţiune va fi epuizat ... în viitor va fi folosit al nostru'', a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom.
Situaţia centralei nucleare Zaporojie este incertă după ce aceasta a pierdut din nou miercuri, pentru a doua oară în cinci zile, conexiunea electrică externă şi depinde exclusiv de propriile sale generatoare de urgenţă.
UPDATE 08:40 Atacuri cu drone kamikaze în Kiev
Atacuri cu drone au lovit joi dimineaţa devreme infrastructuri din regiunea Kiev, a anunţat Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene.
"Un alt atac cu drone kamikaze asupra unor infrastructuri critice", a scris oficialul într-un mesaj preluat de Reuters de pe Telegram.
Ucraina a informat în ultimele săptămâni despre un val de atacuri cu drone Shahed-136 de fabricaţie iraniană. Iranul neagă că ar livra drone Rusiei, iar Moscova nu a comentat.
UPDATE 07:40 Adunarea Generală ONU a condamnat majoritate anexarea a patru teritorii ucrainene de către Rusia
Adunarea Generală ONU a aprobat cu o largă majoritate o rezoluţie care condamnă anexarea a patru teritorii ucrainene de către Rusia, considerând că este ilegală şi că nu este validă. De asemenea solicită statelor să nu recunoască anexarea celor patru regiuni pe care Rusia le-a revendicat, în urma aşa-ziselor referendumuri desfăşurate la sfârşitul lunii trecute. Preşedintele SUA Joe Biden a salutat adoptarea rezoluţiei, afirmând că aceasta reprezintă un mesaj clar că Rusia nu poate şterge de pe hartă un stat suveran. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cele 143 de state care au votat-o.
Trei sferturi dintre membrii Adunării Generale ONU, care numără 193 de membri, afică 143 de ţări, au votat în favoarea rezoluţiei, care a calificat acţiunile Moscovei de anexare a patru regiuni ucrainene ca ilegală, adâncind izolarea internaţională a Rusiei.
Doar patru ţări s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva rezoluţiei - Siria, Nicaragua, Coreea de Nord şi Belarus. Treizeci şi cinci de ţări s-au abţinut de la vot, inclusiv India şi partenerul strategic al Rusiei, China.
UPDATE 07:30 Londra va trimite Ucrainei noi rachete de apărare antiaeriană
Regatul Unit a anunţat joi că va furniza suplimentar Ucrainei rachete antiaeriene şi în special muniţie capabilă să doboare rachete de croazieră, potrivit Ministerului britanic al Apărării, notează AFP.
Rachetele AMRAAM, care vor fi furnizate Kievului "în următoarele câteva săptămâni" pentru a fi folosite de sistemul de apărare aeriană NASAMS promis de Statele Unite, sunt primele date de Londra pentru a putea doborî rachete de croazieră, a subliniat ministerul britanic într-un comunicat. "Aceste rachete vor ajuta la protejarea infrastructurii naţionale critice a Ucrainei", se spune în text.
În plus, Londra a anunţat furnizarea suplimentar a sute de rachete de apărare aeriană, precum şi a sute de drone pentru a sprijini serviciile ucrainene de informaţii. Marea Britanie va dona, de asemenea, 18 obuziere howitzer, pe lângă cele 64 deja livrate.
Noi atacuri în Nikolaev
„O clădire rezidenţială cu cinci etaje a fost lovită, cele două etaje superioare au fost complet distruse, iar restul – sub dărâmături. Salvatorii intervin la faţa locului”, a spus primarul Oleksandr Senkevich într-o postare pe reţelele dsociale, adăugând că oraşul, situat în sudul ţării a fost „bombardat masiv".
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și