Adunarea Generală a ONU condamnă, cu 143 de voturi, anexarea celor patru regiuni ucrainene de către Rusia. Doar 5 ţări s-au opus
Adunarea Generală ONU a aprobat cu o largă majoritate o rezoluţie care condamnă anexarea a patru teritorii ucrainene de către Rusia, considerând că este ilegală şi că nu este validă. De asemenea, solicită statelor să nu recunoască anexarea celor patru regiuni pe care Rusia le-a revendicat, în urma aşa-ziselor referendumuri desfăşurate la sfârşitul lunii trecute. Preşedintele SUA Joe Biden a salutat adoptarea rezoluţiei, afirmând că aceasta reprezintă un mesaj clar că Rusia nu poate şterge de pe hartă un stat suveran. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cele 143 de state care au votat-o.
Trei sferturi dintre membrii Adunării Generale ONU, care numără 193 de membri, adică 143 de ţări, au votat în favoarea rezoluţiei, care a calificat acţiunile Moscovei de anexare a patru regiuni ucrainene ca ilegale, adâncind izolarea internaţională a Rusiei. Doar patru ţări s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva rezoluţiei - Siria, Nicaragua, Coreea de Nord şi Belarus. Treizeci şi cinci de ţări s-au abţinut de la vot, inclusiv India şi partenerul strategic al Rusiei, China. Rezoluţia salută şi „exprimă sprijinul ferm” pentru eforturile continue ale Secretarului General şi ale statelor membre, de a detensiona situaţia actuală în căutarea păcii prin dialog, negociere şi mediere.
Joe Biden, după votul Adunării Generale ONU: "Rusia nu poate şterge un stat suveran de pe hartă"
Preşedintele american Joe Biden a declarat că votul a transmis un „mesaj clar” Moscovei. „Miza acestui conflict este clară pentru toţi, iar lumea a transmis un mesaj clar ca răspuns – Rusia nu poate şterge un stat suveran de pe hartă”, a spus el într-un comunicat citat de news.ro. „Rusia nu poate schimba graniţele cu forţa. Rusia nu poate pune stăpânire pe teritoriul unei alte ţări ca fiind al său”, a afirmat Joe Biden.
Zelenski: "Încercarea Rusiei de anexare este fără valoare"
La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este „recunoscător celor 143 de state care au susţinut rezoluţia istorică a ONU”, postând pe Twitter: „Lumea şi-a spus cuvântul – încercarea (n.r. Rusiei) de anexare este fără valoare şi nu va fi niciodată recunoscută de naţiunile libere”.
În timpul sesiunii speciale de urgenţă a Adunării privind Ucraina, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că votul „este important nu doar pentru viitorul Ucrainei şi al Europei, ci şi pentru fundamentele acestei instituţii”. „La urma urmei, ONU a fost construită pe o idee: că niciodată nu i se va mai permite unei ţări să preia cu forţa teritoriul alteia”, a adăugat Thomas-Greenfield.
Diplomatul american a spus că rezoluţia face apel la pace şi dezescaladare şi „subliniază că respingem încercările de anexare ale Rusiei. Că respingem acest afront adus integrităţii teritoriale, suveranităţii naţionale, păcii şi securităţii”. Ea a menţionat că "azi este Rusia cea care invadează Ucraina. Dar mâine ar putea fi o altă naţiune al cărei teritoriu este violat. Ai putea fi următorul. La ce te-ai aştepta de la acest for?".
MAE salută adoptarea de către ONU a rezoluţiei
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută adoptarea, la 12 octombrie 2022, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (AG ONU), reunită în sesiune extraordinară de urgenţă (a 11-a sesiune specială de urgenţă, reluată), a rezoluţiei de condamnare a anexării ilegale de către Rusia a unor teritorii ucrainene, intitulată „Integritatea teritorială a Ucrainei - apărarea principiilor Cartei ONU”. Este cele mai mare număr de voturi obţinut de la începutul războiului ilegal de agresiune împotriva Ucrainei în favoarea unei rezoluţii a AG ONU pe acest subiect.
Potrivit unui comunicat oficial al MAE, adoptarea rezoluţiei a fost posibilă prin voturile favorabile ale unei largi majorităţi, de 143 state membre ale ONU, inclusiv România. "Acest rezultat arată cu claritate gradul foarte ridicat de izolare internaţională a Rusiei, dar şi hotărârea comunităţii internaţionale de a apăra ordinea internaţională bazată pe reguli şi dreptul internaţional" , a declarat ministrul Bogdan Aurescu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰