Război Rusia - Ucraina, ziua 240. UE, în colaborare cu cancelarul Germaniei, va organiza o conferință pentru reconstrucția Ucrainei post-conflict
Război Rusia - Ucraina, ziua 24 LIVE TEXT. Volodimir Zelenski susține că, din informaţiile pe care ucrainenii le au, barajul hidrocentralei Kakhovka, din regiunea Herson, a fost minat de teroriştii ruşi, distrugerea barajului însemnând un dezastru pe scară largă. Mai mult, serviciile secrete din Kiev susţin că Moscova pregăteşte atentate teroriste pe teritoriul Federaţiei Ruse şi va arunca vina asupra Ucrainei. Uniunea Europeană și Regatul Unit au anunțat separat noi sancțiuni împotriva Iranului pentru furnizarea de drone utilizate de Rusia în Ucraina. Mai mult, Casa Albă susține că personal militar iranian a mers în Crimeea pentru a ajuta la atacurile cu drone ale ruşilor care au ţintit infrastructura civilă din Ucraina.
De Redactia Observator la 21.10.2022, 22:26- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici
Rusia ar plănui să efectueze un nou atac sub steag fals, ca să justifice o altă retragere umilitoare a armatei. Vizată ar fi centrala hidroelectrică Kakhovka, din regiunea Herson, potrivit unei noi evaluări a grupului de experţi de la Institutul pentru Studiul Războiului.
UPDATE 22:20. UE organizează o conferință pentru reconstrucția Ucrainei, în colaborare cu cancelarul Germaniei
Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat vineri după-amiază că va organiza săptămâna viitoare, împreună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, o conferinţă pe tema planului de reconstrucție post-conflict în Ucraina.
- Armata rusă avansează către Bakhmut. Trupele lui Putin, tot mai dependente de ajutorul mercenarilor pentru a...
- John Bolton, fost consilier al lui Trump, sugerează că Putin ar putea fi asasinat dacă foloseşte arme nucleare:...
- Exerciţiu de mobilizare a rezerviștilor la Craiova. Unii nu mai puseseră mâna pe armă de 10 ani: "Ne pregătim"
"Am discutat şi despre reconstrucţie" la reuniunea de la Bruxelles. "Săptămâna viitoare, voi găzdui alături de cancelarul Germaniei Conferinţa Relansarea Ucrainei. Vom analiza modalităţile de abordare a procesului de reconstrucţie împreună cu partenerii noştri globali, un proces care va fi esenţial pentru a ajuta Ucraina să avanseze pe parcursul european", a declarat Ursula von der Leyen, prin Twitter, potrivit Mediafax.
De altfel, Ursula von der Leyen a anunţat, conform publicaţiei EUObserver, că Uniunea Europeană va oferi Ucrainei anul viitor asistenţă financiară de 1,5 miliarde de euro pe lună, printr-un mecanism care urmează să fie elaborat de miniştrii de Finanţe din statele membre UE.
UPDATE 19:15 UE va da Ucrainei 1,5 miliarde de euro pe lună, în 2023. Anunţul făcut de Ursula von der Leyen
În contextul în care economia ucraineană este devastată de opt luni de ofensivă rusă, Kievul a evaluat la între trei şi patru miliarde de euro nevoile de finanţare lunară ale guvernului. Aceste fonduri ar urma să fie asigurate de UE, americani şi instituţiile financiare internaţionale, a precizat Ursula von der Leyen. Detalii aici.
UPDATE 17:50 Ucraina anunţă că a recucerit de la forţele ruse 88 de localităţi în regiunea Herson
Ucraina anunţă vineri că a recucerit 88 de localităţi de la forţele ruse, în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, în timp ce administraţia de ocupaţie prorusă evacuează mii de civili din calea acestei înaintări, relatează AFP.
”Regiunea Herson: 88 de localităţi recucerite”, anunţă într-o postare pe Telegram consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Kirilo Timoşenko.
Un bilanţ anterior, prezentat la 13 octombrie, anunţa recucerirea a 75 de oraşe şi sate de către armata ucraineană.
Un oficial rus a anunţat vineri că un jurnalist a fost ucis, iar alte zece persoane au fost rănite într-un atac la Herson.
UPDATE 15:50 Zelenski: Nu am ordonat noi atacul de la podul din Crimeea, din câte știu eu
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski se apără şi anunţă că explozia care a avariat pe 8 octombrie podul lui Putin din Crimeea nu a fost ordonată de armata ucraineană. Într-o declaraţie pentru postul de știri canadian CTV, citată de The Kyiv Independent, Zelenski a spus că explozia ar fi putut fi provocată de conflictele interne din Rusia. Detalii aici.
UPDATE 14:35 Kremlinul, reacție după demisia lui Truss
Kremlinul afirmă vineri că nu se aşteaptă la ”nicio înţelepciune politică” din partea liderilor britanici, la o zi după demisia premierului britanic Liz Truss, care a deţinut postul doar 44 de zile, relatează AFP. ”Nu este necesar să ne aşteptăm la vreo perspicacitate sau înţelepciune politică de la cineva din Occidentul colectiv, inclusiv din partea Marii Britanii”, a denunţat în faţa presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Succesiunea lui Liz Truss este o ”afacere internă a Regatului Unit”, a mai spus Peskov.
UPDATE 13:35 Iranul avertizează împotriva călătoriilor în Ucraina și le spune iranienilor să părăsească țara
Ministerul de Externe al Iranului și-a sfătuit vineri cetățenii să se abțină de la călătoriile în Ucraina și le-a cerut iranienilor de acolo să părăsească țara potrivit The Gardian. "Din cauza escaladării militare din Ucraina, tuturor iranienilor li se recomandă insistent să se abțină de la a călători în Ucraina. De asemenea, iranienii care locuiesc în Ucraina sunt sfătuiți să părăsească țara pentru propria lor siguranță", relatează Reuters într-un comunicat al ministerului.
UPDATE 12:42 Rusia recunoaşte că transferă copii ucraineni către teritorii pe care le controlează,dar doar pentru a-i proteja
Rusia a recunoscut joi că transferă copii din Ucraina către teritorii pe care statul rus le controlează, însă a susţinut că singurul scop pe care îl are în vedere este bunăstarea lor şi că demersul nu constituie în niciun caz o sechestrare, transmite EFE, conform Agerpres. ''În cazul copiilor războiului, care şi-au pierdut părinţii sau se află într-o situaţie gravă, noi încercăm să avem grijă de ei, însă unele mass-media susţin că îi sechestrăm. Este o încercare să le oferim îngrijire şi să sprijinim copiii care au nevoie de aşa ceva, indiferent de naţionalitatea lor sau de locul în care trăiesc. Este un act umanitar'', a declarat ambasadorul Rusiei pe lângă ONU la Geneva, Ghennadi Gatilov, într-o conferinţă de presă cu membrii Asociaţiei Corespondenţilor pe lângă ONU. Diplomatul rus a susţinut că ''acuzaţiile că furăm copii sunt idioţenii şi reprezintă o nouă încercare de a da vina pe Rusia''.
UPDATE 12:02 Dezastru istoric dacă rușii aruncă în aer barajul Kakhovka: valuri de 5 metri de apă, Hersonul, inundat în 2 ore
Volodimir Zelenski i-a acuzat joi seară pe ruşi că au minat barajul hidrocentralei Kakhovka, din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, aflată sub controlul forţelor Moscovei. Preşedintele ucrainean vorbește de un dezastru istoric, dacă acesta va fi distrus, ar dispărea inclusiv canalul Crimeii de Nord care asigură alimentarea cu apă a peninsulei. Rușii susțin că ucrainenii sunt cei care vor să lovească hidrocentrala și au publicat inclusiv hărți cu posibilele inundații. Detalii, aici
UPDATE 11:49 Rusia a trimis încă 2.000 de militari dintre cei recent mobilizaţi pentru a apăra Hersonul
Aproximativ 2.000 de militari ruşi mobilizaţi în ultimele săptămâni de Moscova au sosit pe teritoriul ocupat al regiunii Herson din sudul Ucrainei pentru a înlocui personalul pierdut şi a întări unităţile de pe linia frontului, potrivit unui raport publicat vineri de Statul Major General al armatei ucrainene pe pagina sa de Facebook, citat de EFE, potrivit Agerpres. Autorităţile de ocupaţie au emis un ordin pentru pregătirea evacuării a aşa-numitelor 'instituţii bancare' aduse de ruşi, întocmesc liste de transfer pentru lucrătorii medicali şi profesorii care au fost aduşi de Rusia în zona ocupată din Herson, indică Statul Major ucrainean. De asemenea, obiective din sfera umanitară şi-au încetat activitatea în Herson. "Inamicul încearcă să menţină teritoriile temporar capturate, îşi concentrează aici eforturile restrângând acţiunile forţelor sale armate în anumite direcţii", se menţionează în raport.
Doneţk, alături de Lugansk, în est, şi Zaporojie şi Herson, în sud - toate anexate de Rusia - sunt punctele unde s-au concentrat luptele între ucraineni şi ruşi în ultimele săptămâni şi unde, potrivit Kievului, forţele ucrainene au recucerit porţiuni importante de teritoriu. Statul Major ucrainean subliniază că ruşii nu încetează să încerce să desfăşoare acţiuni ofensive pe linia frontului din aceste regiuni, în estul şi sudul Ucrainei, în oraşe precum Bahmut şi Avdiivka. Conform raportului, unităţile forţelor de apărare ucrainene "au respins joi atacurile ruseşti în apropiere de Bilohorivka, regiunea Luhansk, şi în Opîtne, Bahmut, Pobeda şi Marinka din regiunea vecină Doneţk".
"Inamicul bombardează poziţiile ucrainene de-a lungul liniei de contact şi efectuează recunoaşteri aeriene", se arată în raport, potrivit căruia "încălcând normele dreptului internaţional umanitar, legile şi obiceiurile războiului, invadatorii continuă să atace infrastructura critică şi locuinţele populaţiei civile". În ultimele 24 de ore, ruşii au efectuat trei lovituri cu rachete, 24 de atacuri aeriene şi 30 de tiruri din sisteme de lansatoare de rachete multiple. "Invadatorii au folosit rachete ghidate de croazieră şi antiaeriene pentru a-şi comite crimele. În plus, inamicul a lansat peste 20 de vehicule aeriene fără pilot (drone) de fabricaţie iraniană 'Shahed-136'", a afirmat Statul Major General. Totodată, Ucraina a acuzat Rusia că a minat barajul hidroelectric Novaia Kahovka, din apropiere de Herson, pentru a provoca o "catastrofă" în această regiune pe care a început să o evacueze în faţa înaintării trupelor ucrainene, relatează AFP. Dacă barajul explodează, "peste 80 de localităţi, inclusiv Herson, vor fi rapid inundate", a avertizat joi seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că digul de la Kahovka este una dintre cele mai mari infrastructuri de acest gen din Ucraina.
"Aceasta ar putea afecta alimentarea cu apă a celei mai mări părţi din sudul Ucrainei", precum şi răcirea reactoarelor de la centrala nucleară din Zaporojie, care îşi trage apa din lacul artificial de 18 milioane de metri cubi, a afirmat Zelenski într-un discurs rostit prin videoconferinţă în reuniunea Consiliului Uniunii Europene joi. Scopul Rusiei este de a opri avansul trupelor ucrainene în regiune şi de a proteja forţele ruse, a declarat pe Twitter Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski.
Totodată, forţele armate ucrainene susţin că, de la începutul invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie, au "eliminat" aproximativ 66.650 de invadatori ruşi între 24 februarie şi 20 octombrie, notează EFE.
UPDATE 11:02. The New York Times: Ucrainenii mai au la dispoziție 6 săptămâni pentru a elibera noi teritorii, înainte ca vremea să îi forțeze la o pauză lungă
Publicația americană The New York Times, care citează surse din serviciile americane de informații, susține într-o analiză că armata ucrainenă mai are la dispoziție șase săptămâni pentru a elibera noi teritorii, înainte ca vremea de toamnă să o forțeze la o pauză lungă. Armata ucraineană are o fereastră de oportunitate în următoarele șase săptămâni, pentru a recâștiga noi teritorii de la ruși potrivit evaluărilor serviciilor de informații americane. Din decembrie, vremea rece și terenul noroios vor obliga forțele ucrainene care luptă în sud și nord-estul țării să facă o pauză operațională lungă.
UPDATE 10:50. Patru civili ucişi la Herson în bombardamente ucrainene cu HIMARS ale Podului Antonovski, acuză rușii
Ocupaţia rusă din regiunea ucraineană Herson (sud) acuză vineri forţele ucrainene de uciderea a patru persoane prin bombardarea Podului Antonovski, care leagă malurile de nord şi sud ale fluviului Nipru, folosit în evacuări, relatează AFP, conform News.ro. ”Patru persoane au fost ucise”, anunţă într-o postare pe Telegram Kiril Stremusov, adjunctului şefului ocupaţiei ruse la Herson. ”Oraşul Herson îşi pregăteşte apărarea, ca o fortăreaţă”, anunţă el.
Forţe proruse au îndemnat civilii să se mute pe malul stâng al Niprului, din cauza unei contra-ofensive ucrainene. Kievul denunţă drept ”deportări” aceast tip de deplasare a populaţiei. Administraţia rusă de ocupaţie a anunţat anterior că Kievul a tras ”12 (obuze cu rază lungă de acţiune de tip) HIMARS asupra unui punct prin care trec civili, în apropiere de Podul Antonovski” şi că apărarea antiaeriană rusă a doborât 11 dintre acestea. Televiziunea rusă a difuzat imagini în care apare o maşină avariată şi un ambuteiaj de vehicule care aşteaptă să traverseze fluviul.
Kiril Stremusov a anunţat joi că 15.000 de persoane au trecut fluviul şi s-au refugiat pe malul stâng, în cadrul evacuărilor organizate de către forţe proruse. El a dat asigurări că Rusia nu va abandona Hersonul, primul oraş ucrainean cucerit de către forţele ruse în martie, imediat după invazia Ucrainei. ”Hersonul va rezista până la ultimul (om)”, a dat el asigurări. Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin a decretat legea marţială în regiunile ucrainene Herson, Zaporijia, Lugansk şi Doneţk, pe care le-a anexat în septembrie - dar pe care armata rusă nu le controlează în înregime.
UPDATE 10:25. Lukaşenko le cere cetăţenilor din Belarus să i se supună "dacă vor să aibă ce mânca și dacă vor să le facă baie copiilor lor cu apă caldă"
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, le-a cerut joi belaruşilor să i se supună "dacă vor să trăiască liniştiţi", în contextul în care ţara s-ar putea vedea implicată în aşa-numita "operaţiune militară specială" a Rusiei în Ucraina, transmite EFE. "Dacă vor ca totul să fie liniştit, dacă vor să facă baie şi să le facă baie copiiilor lor cu apă caldă, dacă vor să aibă căldură în case, să aibă gaz, combustibil, să aibă ce mânca şi cu ce să se îmbrace, atunci să strângă din dinţi şi să facă ce le spun eu", a declarat Lukaşenko într-o reuniune cu guvernul, potrivit agenţiei de stat BELTA.
UPDATE 9:40. Atac cu rachete în Zaporojie
O serie de explozii au fost raportate și în orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei.
Anunțul a fost făcut pe Telegram de Oleksandr Starukh, șeful administrației regionale. Oficialul ucrainean a îndemnat locuitorii să caute adăpost.
UPDATE 8:40. Explozii raportate la Harkov
O serie de explozii au fost raportate în orașul Harkiv, din nord-estul Ucrainei. Primarul Igor Terekhov a anunțat că în oraș s-au auzit numeroase explozii vineri, dimineața devreme. "O serie de explozii la Harkov. Fiţi extrem de atenţi!", a avertizat edilul într-o postare pe Telegram.
UPDATE 7:50. Zelenski: Agregatele şi barajul de la hidrocentrala Kahovka, minate de ruşi
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, din informaţiile pe care ucrainenii le au, agregatele şi barajul hidrocentralei Kahovka au fost minate de teroriştii ruşi, iar toată lumea trebuie să acţioneze rapid pentru a preveni un astfel de ”atac terorist”.
”Distrugerea barajului ar însemna un dezastru pe scară largă. Trebuie ca noi toţi – toţi europenii, toţi liderii mondiali, toate organizaţiile internaţionale – să arătăm clar statului terorist că un astfel de atac terorist asupra hidrocentralei Kahovka va însemna exact acelaşi lucru ca folosirea de arme de distrugere în masă. Consecinţele pentru Rusia ar trebui să fie corespunzătoare. Lumea trebuie să acţioneze preventiv”, subliniază el. Zelenski. El a afirmat, în mesajul transmis joi seară, că a participat la reuniunea Consiliului European, unde una dintre principalele teme a fost problema Ucrainei şi a securităţii energetice. El a arătat că a informat despre ”noii paşi terorişti” ai Rusiei şi nevoie de a se proteja faţă de această formă de terorism îndreptată împotriva sistemului energetic. ”Trupele ruseşti continuă să atace centralele noastre cu rachete şi drone. În final, astfel de răutăţi ruseşti vor da greş şi ele. Facem totul pentru a obţine sisteme de apărare anti-aeriană mai moderne şi mai eficiente şi sisteme de apărare împotriva rachetelor pentru Ucraina. Şi va veni o zi când vom anunţa: cerul ucrainean este complet protejat de rachetele ruseşti, dronele iraniene şi alţi purtători de rău”, a declarat Volodimir Zelenski.
Preşedintele ucrainean a adăugat că Rusia a încercat să şantajeze Europa cu gazele şi petrolul, organizează sabotaje împotriva conductelor submarine de gaz şi a cablurilor esenţiale din Europa şi încearcă să îi facă pe oameni să îngheţe. ”Şi ce s-a întâmplat? Rusia doar şi-a pierdut greutatea pe piaţa europeană de energie, pe care o obţinuse din perioada lui Brejnev, şi va fi tratată, cu siguranţă, ca şi cel mai imprudent criminal internaţional. Asta va rămâne Moscovei pentru mult timp, chiar şi după acest conducător rus. Rusia încearcă să distrugă sistemul energetic al Ucrainei, să îi facă pe oamenii noştri să sufere şi mai mult, dar doar mobilizează comunitatea internaţională să ne ajute şi mai mult şi să pună şi mai multă presiune pe statul terorist. Şi toate cheltuielile noastre pentru protejarea centrelor enegetice şi pentru restaurarea infrastructurii noastre după atacurile teroriste ruse vor fi rambursate pe socoteala bunurilor ruseşti. Fiecare dintre terorişti va răspunde personal pentru ceea ce face. În faţa instanţei. Şi statul terorist va plăti pentru teroara lui. Cu izolarea, degradarea şi bunuri – atât de stat, cât şi entităţi cvasi-private legate de acest regim din Rusia”, a arătat el.
Zelenski a spus că i-a informat pe europeni, la reuniunea Consiliului European, despre următorul atac terorist pe care Rusia îl pregăteşte pentru centrala hidroelectrică Kahovka. ”Din informaţiile noastre, agregatele şi barajul de la hidrocentrala Kahovka au fost minate de teroriştii ruşi. Acum toată lumea trebuie să acţioneze cu putere şi rapid pentru a preveni un nou atac terorist rusesc. Distrugerea barajului ar însemna un dezastru pe scară largă. Desigur, înţelegem că ocupanţilor nu le pasă ce se întâmplă cu teritoriul Ucrainei. Prin acest atac terorist, ei pot distruge, printre altele, chiar şi posibilitatea de a asigura apă din fluviul Nipru pentru Crimeea. În eventualitatea distrugerii barajului de la hidrocentrala Kahovka, Canalul Nord-Crimean va dispărea, pur şi simplu. Şi dacă Rusia pregăteşte un astfel de atac terorist, dacă ia în considerare în mod serios un astfel de scenariu, înseamnă că teroriştii îşi dau seama clar că nu vor putea păstra nu doar Hersonul, ci şi întreg sudul ţării noastre, inclusiv Crimeea. Trebuie ca noi toţi – toţi europenii, toţi liderii mondiali, toate organizaţiile internaţionale – să arătăm clar statului terorist că un astfel de atac terorist asupra hidrocentralei Kahovka va însemna exact acelaşi lucru ca folosirea de arme de distrugere în masă. Consecinţele pentru Rusia ar trebui să fie corespunzătoare. Lumea trebuie să acţioneze preventiv. Acesta este un lucru-cheie acum. Principiul răspunsului preventiv la ameninţări de securitate ar trebui în sfârşit să devină unul dintre principiile de bază ale politicii internaţionale”, a subliniat Zelenski.
El a menţionat că a avut o discuţie telefonică, joi, cu preşedintele Germaniei, arătând că Germania a fost prima ţară care să ofere Ucrainei sistem de apărare anti-aerienă moderne IRIS-T. De asemenea, Zelenski a discutat cu preşedintele Elveţiei, care a sosit la Kiev joi. ”Aceasta arată întregii lumi că Elveţia nu rămâne neutră din punct de vedere moral când un astfel de război terorist este dus împotriva Ucrainei şi a întregii Europe. Elveţia a susţinut pachetele de sancţiuni ale UE şi ne oferă ajutor umanitar”, a afirmat Zelenski, menţionând că s-a discutat despre reconstrucţia Ucrainei şi posibilitatea ca Elveţia să investească în dezvoltarea economiei şi infrastructurii din această ţară.
”Am discutat de asemenea despre compensaţii pentru pagubele cauzate Ucrainei de teroarea rusească. Sunt recunoscător că bunuri ruseşti în valoare de 6,5 miliarde de dolare au fost deja îngheţate. Această muncă trebuie să continue. Şi acesta este un lucru în privinţa căruia Elveţia nu trebuie să rămână neutră moral”, a adăugat preşedintele Ucrainei. El a arătat că situaţia pe front rămâne una dificilă. ”În special în Donbas – aceeaşi direcţie Bakhmut – şi în unele direcţii în sud. Dar ne păstrăm poziţiile. Ne apărăm pământul. Ne mişcăm încetul cu încetul, îndepărtând duşmanul. Şi vom asigura cu siguranţă victoria pentru Ucraina”, a subliniat Zelenski. El a adăugat că a semnat noi decrete cu distincţii pentru 148 de apărători ai Ucrainei, menţionând în special pe cei din Bateria a7-a de artilerie autopropulsată anti-aeriană, care a asigurat protecţia în nordul ţării în timpul unui atac cu rachete al ruşilor şi a distrus o rachetă în districtul Vîşhorod al regiunii Kiev. ”Astăzi am doborât rachete şi drone iraniene. Din păcate, nu le doborâm pe toate. Sunt şi lovituri, sunt distrugeri. Dar vom face totul pentru a asigura protecţie completă pentru cerul nostru. Teroriştii pierd întotdeauna. Libertatea câştigă întotdeauna”, a subliniat Zelenski.
UPDATE 7:25. Joe Biden îi acuză pe republicani că ar dori să reducă ajutorul financiar american pentru Ucraina
Preşedintele american, Joe Biden, a criticat joi seară Partidul Republican, acuzându-l că doreşte, în cazul unei victorii la alegerile legislative din noiembrie, să reducă potenţial sprijinul financiar american pentru Ucraina, scrie AFP. "Spun că, dacă vor câştiga, probabil că nu vor continua să finanţeze Ucraina", a declarat preşedintele american în cursul unei vizite în Pennsylvania, un stat cheie pentru alegerile de la jumătatea mandatului. "Aceşti oameni nu înţeleg. Trece dincolo de Ucraina. Este Europa de Est. Este NATO", a continuat liderul democrat, adăugând că republicanii "nu înţeleg politica externă americană". Detalii, aici
Casa Albă spune că Iranul a trimis personal în Crimeea, pentru a-i instrui pe ruși să folosească drone
Casa Albă afirmă că personal militar iranian s-a aflat pe teren în Crimeea pentru a ajuta la atacurile cu drone ale ruşilor care au ţintit infrastructura civilă din Ucraina, relatează CNN.
John Kirby, coordonatorul de comunicare de la Consiliul Naţional de Securitate, a declarat că vizita de antrenament a Iranului reprezintă o dovadă a implicării directe a Teheranului în conflict. ”Putem confirma că personalul militar rus care are baza în Crimeea a pilotat UAV-uri iraniene, folosindu-le pentru a desfăşura atacuri în Ucraina, inclusiv atacuri asupra Kievului”, a spus Kirby, referindu-se la Unmanned Aerial Vehicles (aeronave fără pilot – n.r.). Anterior, CNN a relatat că personal militar iranian a fost trimis în Crimeea pentru a antrena forţele ruseşti. ”Personalul militar iranian s-a aflat pe teren în Crimeea şi a ajutat la aceste operaţiuni. Rusia a primit zeci de UAV-uri până acum şi cel mai probabil va continua să primească livrări adiţionale pe viitor”, a spus el.
SUA a afirmat că Rusia primeşte drone din Iran, dar până acum nu a spus că personal iranian s-a aflat pe teren. Kirby a declarat că a fost ”un număr relativ mic” de personal iranian pe teren. "Teheranul este acum direct implicat pe teren şi prin asigurarea de arme care au impact asupra civililor şi infrastructurii civile din Ucraina, care ucid civili şi distrug infrastructura civilă în Ucraina”, a arătat Kirby, care a precizat că ruşii nu erau familiarizaţi cu folosirea dronelor şi au avut nevoie de iranieni pentru a fi antrenaţi să le folosească.
El a adăugat că SUA este acum îngrijorată că Rusia va cere arme adiţionale, inclusiv rachete sol-sol, din Iran. Iranul a negat în mod repetat că livrează Rusiei arme pentru a le folosi în Ucraina, afirmând, săptămâna trecută, că ”nu a făcut şi nu va face” acest lucru.
Un reprezentant al Rusiei la ONU a insistat, de asemenea, că dronele folosite împotriva Ucrainei au fost ruseşti, nu iraniene. El a numit afirmaţiile contrare o ”campanie de dezinformare”. Acest lucru nu i-a convins însă pe aliaţii din Vest ai Ucrainei. Uniunea Europeană tocmai a agreat noi sancţiuni împotriva Iranului, în urma acuzaţiilor privitoare la drone. ”Ei pot minţi lumea, dar cu siguranţă nu pot ascunde faptele”, a mai spus, joi, John Kirby.