Iranul sfidează tot Occidentul, trimite și mai multe arme Rusiei. Cum mint rușii că dronele care atacă în Ucraina nu sunt iraniene
Rusia şi Iranul neagă informaţiile că Teheranul trimite armament, inclusiv drone militare, pentru a ajuta Moscova în războiul din Ucraina, deşi drone de tip Shahed-136 de fabricaţie iraniană au fost pozate deasupra Kievului. Aparatele care au atacat infrastructura energetică din toată Ucraina au fost vopsite și redenumite în stil rusesc, potrivit NYT.
Rusia a negat marți că foloseşte drone sinucigașe furnizate de Iran pentru a ataca Ucraina. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, s-a prefăcut că nu ştie deși fotografiile surprinse deasupra Kievului au arătat fix drone iraniene. "Se folosesc echipamente rusești cu denumiri rusești. Toate întrebările suplimentare ar trebui adresate Ministerului Apărării”, a spus Peskov. Ministerul rus nu a răspuns, potrivit Reuters.
Şi Iranul a negat de mai multe ori în această lună că furnizează arme Rusiei. Mai mult, Iranul a promis că va furniza Rusiei şi rachete sol-sol, pe lângă o altă tranşă de drone, au declarat pentru Reuters doi înalți oficiali iranieni și doi diplomați iranieni. Decizia este o sfidare la adresa Occidentului, care va înfuria SUA, Marea Britanie și UE.
Potrivit Reuters, pe cel puțin o dronă distrusă în Ucraina apare numele rusesc, Geran-2, în loc de Shahed-136, confirmând probabil afirmația lui Peskov că armata rusă folosește arme cu nume rusești. Dronele sunt atractive pentru Rusia, deoarece sunt simple, au o rază mare de acțiune și sunt relativ ieftine. Sunt lente și zboară la altitudini joase, ceea ce le face relativ ușor de doborât, dar Rusia poate trimite foarte multe simultan, iar Ucraina nu le poate anihila pe toate, scrie Business Insider.
Iranul va trimite în Rusia rachete și o altă tranșă de drone
- "Israelul va distruge toate relaţiile cu Rusia." Ruşii, furioşi că Ierusalimul ar putea înarma Ucraina,...
- Putin s-a răzbunat pentru Crimeea: O rachetă a căzut la 2.5 km de Zelenski. Cea mai mare parte a Ucrainei a rămas...
- Surse diplomatice: Miniştrii UE vor discuta luni despre dronele livrate de Iran Rusiei şi posibile sancţiuni
”Rușii au cerut mai multe drone, dar și rachete balistice iraniene cu o precizie îmbunătățită, în special modelul de rachete Fateh și Zolfaghar”, a dezvăluit unul dintre diplomații iranieni. Un oficial occidental a confirmat acest lucru, spunând că există un acord între Iran și Rusia pentru a furniza rachete balistice sol-sol cu rază scurtă de acțiune, inclusiv Zolfaghar.
Una dintre dronele pe care Iranul a acceptat să le furnizeze este Shahed-136, folosita ca armă kamikaze. Poartă un mic focos care explodează la impact. Fateh-110 și Zolfaghar sunt rachete balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune, capabile să lovească ținte la distanțe cuprinse între 300 km și 700 km. Diplomatul iranian neagă că astfel de transferuri de arme încalcă o rezoluție din 2015 a Consiliului de Securitate al ONU.
”Unde sunt folosite (armele) nu este problema vânzătorului. Nu participăm în criza din Ucraina ca Occidentul. Ne dorim încetarea crizei prin mijloace diplomatice”, a spus diplomatul iranian.
NYT: Iranul a trimis instructori în Crimeea ca să-i învețe pe ruși cum să folosească dronele
Apariția rachetelor iraniene, pe lângă drone, în arsenalul Moscovei ar crește tensiunile dintre Iran, Statele Unite și alte puteri occidentale. Potrivit The New York Times, Iranul ar fi trimis specialiști în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, pentru a-i antrena pe ruşi în utilizarea dronelor iraniene.
Specialiștii ar face parte din cadrul Gardienilor Revoluţiei, o organizaţie clasată drept ”teroristă” în Statele Unite, susțin oficiali americani citați de NYT. Fragmente de drone Shahed-136 și Mohajer-6 recuperate de pe teren din Ucraina arată că aceste drone au fost vopsite şi redenumite de ruși.
UE are "dovezi" că dronele folosite de Rusia au fost furnizate de Iran şi pregăteşte sancţiuni
O purtătoare de cuvânt a UE a anunţat miercuri că blocul comunitar a adunat "dovezi" pentru a demonstra că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran. "Acum că am strâns suficiente probe, lucrăm la un răspuns european clar, rapid şi ferm", a asigurat Nabila Massrali. O listă de sancţiuni a fost trimisă statelor membre, o decizie fiind aşteptată "în cursul săptămânii", au menţionat surse diplomatice. Și americanii au amenințat Iranul cu noi sancțiuni.
Miniştrii de externe ai UE au discutat deja luni cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba despre sancţionarea Iranului pentru livrarea de drone Rusiei, Borrell afirmând atunci că este nevoie de "dovezi concrete".
Forţele aeriene ucrainene susțin că au distrus nu mai puţin de 223 de drone iraniene de la începutul lunii septembrie. "De la prima doborâre a unei drone kamikaze Shahed 136 de fabricaţie iraniană pe teritoriul ucrainean, pe 13 septembrie, la Kupiansk, apărarea antiaeriană şi alte componente ale forţelor de apărare au distrus 223 de drone de acest tip", se arată într-o postare a forţelor aeriene pe Telegram.
SUA, Franța și Marea Britanie susțin că vânzarea dronelor reprezintă o încălcare a Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care restricţionează anumite transferuri de arme către sau dinspre Iran. Americanii aveau informații încă din luna iulie potrivit cărora Iranul se pregătește să ofere Rusiei câteva sute de drone.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰