Antena Meniu Search
x

Nou atac sub steag fals, pregătit de armata rusă. Ar plănui să arunce în aer un baraj important din Herson ca să justifice o retragere

Rusia ar plănui să efectueze un nou atac sub steag fals, ca să justifice o altă retragere umilitoare a armatei. Vizată ar fi centrala hidroelectrică Kakhovka, din regiunea Herson, potrivit unei noi evaluări a  grupului de experţi de la Institutul pentru Studiul Războiului

de Redactia Observator

la 20.10.2022, 17:57

Rusia ar pregăti un atac cu steag fals asupra centralei hidroelectrice Kakhovka
Rusia ar pregăti un atac cu steag fals asupra centralei hidroelectrice Kakhovka - Profimedia Images/Arhivă

Potrivit autorilor raportului, concluziile lor se bazează pe declarațiile recente ale generalului Serghei Surovikin, comandantul operaţiunilor ruseşti în Ucraina, și Vladimir Saldo, șeful instalat de ruşi în zona ocupată a regiunii Herson. Ambii susţin că Ucraina se pregătește să distrugă barajul de la hidrocentrala Kakhovka pentru a inunda zonele înconjurătoare. Totuşi, analiştii cred că Rusia ar urmări să arunce în aer barajul iar mai apoi să dea vina pe Ucraina, pentru distrugerile cauzate de atac.

Analiştii cred că Rusia încearcă de fapt să se pregătească pentru a da vina pe Ucraina

Armata rusă ar încerca să se folosească de spargerea barajului pentru a-şi putea acoperi retragereade pe malul drept al râului Nipru și ar putea preveni sau întârzia avansurile ucrainene peste râu, se arată în raportul ISW. Kremlinul ar încerca astfel să se folosească de un atac sub steag fals pentru a acoperi vestea unei a treia retrageri umilitoare pentru forțele ruse, de data aceasta din vestul Hersonului. Oficialii instalaţi de Moscova în această regiune evacuează, în prezent, zeci de mii de locuitori.

Şi Ministerul britanic al Apărării vorbeşte joi în buletinul său zilnic de o posibilă retragere a ruşilor din Herson. Decizia de a evacua civili din regiunea ucraineană Herson, anexată de Moscova la sfârşitul lui septembrie, arată cel mai probabil că autorităţile ruse iau în calcul în mod serios o retragere majoră a forţelor lor din zona de la vest de fliviul Nipru, estimează britanicii. 

Londra susţine că o operaţiune de retragere a ruşilor ar fi extrem de delicată, pentru că presupune o ”extragere a trupelor şi echipamentului acestora peste fluviul de 1.000 de metri lăţime”. Rusia ar fi astfel nevoită să folosească feriboturi şi un pod temporar, după ce celelalte căi de traversare a fluviului Nipru au fost avariate grav de atacuri ucrainene.

Ruşii planifică să mute de la 50.000 la 60.000 de oameni în câteva zile pe celălalt mal al Niprului, dar ucrainenii vorbesc de deportări forţate. Generalul Serghei Surovikin, recent numit şef al operaţiunilor ruseşti în Ucraina, a recunoscut marţi într-un discurs considerat şocant de sincer pentru ruşi, că situaţia din Herson este "foarte dificilă", pregătind astfel publicul din Federaţia Rusă pentru o veste proastă pe frontul din regiune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Nou atac sub steag fals, pregătit de armata rusă. Ar plănui să arunce în aer un baraj important din Herson ca să justifice o retragere