Război Rusia - Ucraina, ziua 77 LIVE TEXT. Ucraina, convinsă că va elibera regiunea Herson înainte să fie anexată de Rusia
Război Rusia - Ucraina, ziua 77. Ucraina a oprit tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, afirmând marţi că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor. Între timp, Kremlinul e pregatit pentru un razboi de uzură pe termen lung și vrea să facă un pod terestru din sudul Ucrainei până la trupele din Transnistria. E avertismentul șefei serviciilor naționale de informatii din SUA, care nu vede o cale de negociere în acest punct al razboiului. Pe de altă parte, din cauza eşecurilor militare în serie, mass-media din Rusia a primit ordin să prezinte războiul ca pe o confruntare cu ţările Uniunii Europene şi NATO.
De Redactia Observator la 11.05.2022, 22:46- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici
UPDATE 22:45 Ucraina, convinsă că va elibera regiunea Herson înainte să fie anexată de Rusia
Guvernul de la Kiev şi-a exprimat miercuri convingerea că regiunea Herson, din sudul Ucrainei, va fi "eliberată" în cele din urmă de armata ucraineană, după ce autorităţile proruse instalate aici de către Moscova au anunţat anterior că plănuiesc să ceară alipirea la Rusia, potrivit EFE şi Ukrainska Pravda, citate de Agerpres.
Mihailo Podoleak, consilier prezidenţial de la Kiev, a condamnat pe Twitter decizia noilor conducători ai administraţiei civile şi militare a regiunii Herson, pe care i-a numit "gauleiteri", în aluzie la conducătorii de district nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Singura solicitare pe care vor putea să o formuleze va fi "cererea de graţiere după condamnarea lor în justiţie", a afirmat Podoleak, subliniind că nu are prea mare importanţă dacă aceştia cer să se unească cu "Marte sau cu Jupiter". "Armata ucraineană va elibera Hersonul, indiferent de jocurile de cuvinte inventate de ocupanţi", a subliniat el.
- Garry Kasparov vede sfârșitul lui Vladimir Putin: „Dictatorii nu au supravieţuit niciodată înfrângerilor...
- Şeful spionajului american susţine că Rusia vrea să ducă războiul până în Transnistria. Putin trebuie să...
- UE acuză în premieră Rusia că a atacat rețeaua de sateliți Viasat cu o oră înainte de război pentru a opri...
UPDATE 22:00 Rusia acuză din nou că i-a fost bombardat teritoriul: un mort şi trei răniţi
O persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite în urma unor bombardamente lansate de pe teritoriul ucrainean acuză guvernatorul regiunii Belgorod, potrivit AFP. "În acest moment, o persoană și-a pierdut viața, a murit în ambulanță, și există trei răniți", a fost mesajul postat pe Telegram de guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.
UPDATE 21:05 Avertismentul cancelarului Olaf Scholz, după bombardamentele rușilor. Ucraina va avea de "luptat timp de 100 de ani"
Ucraina va avea de "luptat timp de 100 de ani" împotriva consecinţelor actualului război, avertizează miercuri cancelarul german Olaf Scholz, care a făcut o paralelă cu consecinţele celui de-Al Doilea Război Mondial asupra Germaniei, relatează AFP. "Cei care trăiesc în Germania ştiu că bombele care au căzut în al Doilea Război Mondial sunt descoperite în continuare azi şi că alertele cu bombă continuă", a subliniat într-o conferinţă de presă, la Berlin, Olaf Scholz. "Ucraina va trebui, aşadar, să se pregătească încă de pe acum să lupte 100 de ani împotriva consecinţelor acestui război", a avertizat el.
UPDATE 21:00 Utilizarea de către Rusia a armelor hipersonice în Ucraina nu "schimbă jocul" susţine general american
Președintele șefului Statului Major interarme al SUA, generalul Mark Milley, a declarat că utilizarea de către Rusia a armelor hipersonice în Ucraina nu are "efecte cu adevărat semnificative sau care să schimbe jocul", în timpul unei audieri a Subcomisiei pentru apărare a Camerei Reprezentanților. "În afară de viteza armei, în ceea ce privește efectul său asupra unei anumite ținte, nu vedem efecte cu adevărat semnificative sau care să schimbe jocul până în prezent cu livrarea numărului mic de arme hipersonice pe care le-au folosit rușii", a declarat Milley, conform CNN. Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat marți că Rusia a lansat până acum între 10 și 12 rachete hipersonice împotriva Ucrainei.
UPDATE 18:21 CNN: Putin se confruntă cu aceeaşi dilemă ca Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba
O analiză realizată de CNN concluzionează că, în această fază a războiului din Ucraina, Vladimir Putin se află în fața unei dileme similare celei pe care a înfruntat-o președintele Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba. Mai exact, el a trebuit să găsească o soluție pentru a evita confruntările care îl pot pune în fața unei înfrângeri umilitoare sau a deciziei de a începe un război nuclear. Comentând criza rachetelor din Cuba, președintele John Kennedy a avertizat că puterile nucleare ”trebuie să evite acele confruntări care pun adversarul să aleagă o retragere umilitoare sau un război nuclear”. În acest context, Putin pare a fi cel pus în situația de a alege între cele două opțiuni după invadarea Ucrainei.
UPDATE 18:20 Primul militar rus anchetat pentru uciderea unui ucrainean
În a 77-a zi a războiului, autorităţile ucrainene au identificat şi adus în faţa justiţiei un militar rus acuzat de crime de război. Ofiţerul rus, în vârstă de doar 21 de ani, urmează a fi anchetat de Procuratura din Ucraina şi prezentat în faţa unui complet de judecată pentru a-şi afla pedeapsa. Potrivit CNN, care citează un comunicat al Procuratorii ucrainene, anchetatorii au depus un rechizitoriu împotriva lui Vadim Shishimarin, comandantul unităţii militare 32010 din cadrul Diviziei a 4-a de Tancuri Katemirov din regiunea Moscova. Comandantul rus are doar 21 de ani şi este acuzat că a ordonat uciderea unui bătrân în vârstă de 62 de ani într-un sat din regiunea Sumî. Crima s-ar fi produs la doar 4 zile de la începutul invaziei, pe 28 februarie.
UPDATE 17:03 România trimite în Ucraina materiale și echipamente de protecție și monitorizare CBRN
România va trimite în Ucraina materiale și echipamente de protecție și monitorizare CBRN (riscuri chimice, biologice, radiologice şi nucleare), a decis, miercuri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, notează Mediafax. „În data de 11.05.2022, începând cu ora 13.30, la sediul MAI s-a desfășurat o ședință extraordinară a CNSU condusă de unul dintre vicepreședinții comitetului fiind adoptate trei hotărâri prin care s-au aprobat acordarea de asistență internațională pentru Ucraina constând în materiale și echipamente de protecție și monitorizare CBRN (riscuri chimice, biologice, radiologice şi nucleare - n.r.)”, informează Executivul. De asemenea, s-a decis scoaterea de la rezervele de stat a unor produse și bunuri materiale și alocarea județului Bistrița-Năsăud pentru dotarea sălii de sport a Liceului cu Program Sportiv Bistrița în vederea adăpostirii refugiaților din Ucraina.
UPDATE 16:27 Disperați și speriați, soldații ruși se împușcă singuri pentru a evita ororile războiului lui Putin
Soldații ruși preferă să se împuște singuri și să se rănească decât să înfrunte ororile războiului lui Vladimir Putin, potrivit unui militar capturat de ucraineni. Andrei Ushakov, în vârstă de 20 de ani, spune că a cunoscut doi camarazi care s-au sinucis pe front din cauza presiunii la care au fost supuși, potrivit Daily Mail. Disperați și speriați, unii dintre soldații ruși se rănesc singuri sperând că vor fi trimiși acasă, departe de atrocitățile de pe front. Ei speră să fie clasificați drept Cargo 300, adică “răniți”, în timp ce Cargo 200 înseamnă “morți în război”.
UPDATE 16:25 Zelenski: "Dorința Ucrainei de a negocia scade cu fiecare nou Bucha, cu fiecare nou Mariupol"
Răbdarea Kievului se epuizează în ceea ce privește negocierile cu Rusia, având în vedere dovezile tot mai numeroase de atrocități comise de armata rusă, a declarat președintele Volodimir Zelenski, într-un discurs online adresat miercuri studenților universitari francezi, relatează CNN, citat de Mediafax. "Suntem pregătiți să purtăm aceste negocieri, aceste discuții, atâta timp cât nu este prea târziu", a declarat Zelenski. "Cu fiecare nou Bucha, cu fiecare nou Mariupol, cu fiecare nou oraș în care există zeci de morți, cazuri de viol, cu fiecare nouă atrocitate, dispare dorința și posibilitatea de a negocia, precum și posibilitatea de a rezolva această problemă într-o manieră diplomatică", a adăugat el. Zelenski și-a exprimat, de asemenea, convingerea că Kievul va câștiga războiul și va recupera toate teritoriile care aparțin Ucrainei.
UPDATE 15:20 Cine este bărbatul misterios care a vorbit cu Putin de Ziua Victoriei
O înregistrare video din timpul paradei de Ziua Victoriei de la Moscova, în care Vladimir Putin discută cu un bărbat misterios, alimentează zvonurile că acesta ar putea fi succesorul liderului de la Kremlin.
UPDATE 14:20 Autoritățile proruse din Herson vor să ceară anexarea regiunii la Rusia
Autoritățile proruse din Herson, zonă ocupată de forțele ruse de la începutul lunii martie, vor să ceară anexarea regiunii lui Vladimir Putin, scrie agenția TASS, citată de BBC.
Drept răspuns, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că această decizie rămâne la latitudinea localnicilor. Acesta a mai adăugat că este nevoie de o bază legală clară pentru ca anexarea să aibă loc, la fel cum s-a întâmplat în 2014, cu peninsula Crimeea.
UPDATE 14:10 Lavrov: Moscova nu vrea război în Europa
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat miercuri că Moscova nu vrea război în Europa, dar ţările occidentale speră ca Rusia să fie învinsă în campania sa militară din Ucraina, relatează Reuters.
"Dacă vă preocupă perspectiva de război în Europa, noi nu dorim deloc acest lucru", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă la Muscat alături de omologul său din Oman, Badr Albusaidi.
"Dar vă atrag atenţia asupra faptului că Occidentul este cel care afirmă constant şi persistent că în această situaţie este necesar ca Rusia să fie înfrântă. Trageţi singuri concluziile", a adăugat Lavrov.
UPDATE 13:30 Luptele continuă să se concentreze în Donbas şi Mariupol
În cea de-a 77-a zi a invaziei ruse în Ucraina, ofensiva rusă continuă să se concentreze în regiunea prorusă Donbas (est), regiunea vecină Herson şi în sudul Ucrainei, îndeosebi la Mariupol, a informat miercuri Statul Major general al forţelor armate ucrainene, transmite EFE.
UPDATE 12:20 Rușii susțin că au ucis, în cursul nopții, aproximativ 280 de soldaţi ucraineni
Forţele ruse au vizat în cursul nopţii 93 de ţinte, au ucis 280 de soldaţi ucraineni şi au distrus 59 de unităţi de echipament militar, potrivit ultimului raport al Armatei Ruse, publicat miercuri, relatează The Guardian.
Afirmaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.
UPDATE 12:00 Armata ucraineană: Peste 26.000 de soldați ruși au murit în Ucraina
Aproximativ 26.350 de militari ruși au murit în Ucraina, de la începutul războiului, susține Ministerul ucrainean al Apărării. Totodată, în materie de echipament, Rusia a pierdut:
- 1.187 tancuri
- 2.856 vehicule blindate de luptă
- 528 sisteme de artilerie
- 185 lansatoare de rachete
- 8 sisteme de apărare aeriană
- 199 de avioane
- 160 de elicoptere
- 290 de drone
- 94 de rachete de croazieră
- 12 ambarcațiuni
- 1.997 de autovehicule și cisterne
- 41 de echipamente speciale
BBC nu a putut verifica în mod independent aceste afirmații.
UPDATE 10:50 De ce a refuzat un mercenar din Grupul Wagner să lupte în Ucraina
Un fost mercenar din Grupul Wagner susține că eșecul armatei ruse de a cuceri Kievul a fost inevitabil, deoarece în anii precedenți, rușii nu s-au confruntat, în mod direct, cu un inamic puternic.
UPDATE 10:20 Imagini dramatice cu ultimii supravieţuitori din Azovstal
Batalionul Azov cere evacuarea a militarilor ucraineni din Mariupol, oraș înconjurat de armata rusă și aproape complet distrus. Regimentul Gărzii Naționale a publicat pe Telegram imagini groaznice din interiorul oțelăriei Azovstal, cu luptători răniți, infirmi, care supraviețuiesc în condiții insalubre, fără hrană și medicamente.
UPDATE 10:10 Război Rusia - Ucraina. 226 copii au fost ucişi şi alţi 404, răniţi, de la începutul invaziei ruse
Forţele ruse au ucis cel puţin 226 de copii şi au rănit alţi 417 de la începutul invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie, a anunţat, miercuri, Procuratura Generală a Ucrainei, relatează The Kiev Independent.
Cu toate acestea, Procuratura Generală a Ucrainei a specificat că se estimează că cifrele sunt mai mari, deoarece nu includ victimele din regiunile în care au loc ostilităţile şi pe cele din regiunile ocupate de trupele ruse.
UPDATE 10:00 Populaţia din Borodianka stă la cozi uriaşe pentru a primi alimente
Sute de ucraineni din localitatea Borodianka, situată la nord-vest de Kiev, stau la cozi interminabile pentru a primi alimente de strictă necesitate.
Locuitorii acestui oraş grav afectat de atacurile armatei ruse susţin că nu găsesc alimente în magazinele din localitate şi nu au nici venituri pentru a-şi asigura hrana.
"Până acum nu am mai fost aici. Magazinele sunt închise şi, dacă nu ai loc de muncă, nu ai bani", spune Anastasia, o tânără de 26 de ani care stă la rând ca să primească hrană caldă, dar şi un pachet cu alimente de bază, scrie Agerpres.
UPDATE 09:30 Luptele între forţele ucrainene şi cele ruse în zona Insulei Şerpilor continuă
Luptele între forţele ucrainene şi cele ruse pe Insula Şerpilor continuă, Rusia încercând să-şi consolideze trupele, care sunt expuse, a anunţat miercuri Londra, informează Reuters.
''Dacă Rusia îşi consolidează poziţia pe Insula Şerpilor cu apărare antiaeriană strategică şi rachete de croazieră defensive, atunci ea ar putea domina nord-vestul Mării Negre'', a menţionat Ministerul Apărării britanic pe Twitter, în buletinul său informativ zilnic.
UPDATE 08:20. Belarus își mută forțele speciale la granița cu Ucraina
Forţele Armate din Belarus îşi vor desfăşura trupele speciale la frontiera cu Ucraina întrucât "Statele Unite şi aliaţii săi continuă să îşi sporească prezenţa militară la graniţele ţării", potrivit şefului Statului Major General al Forţelor Armate Victor Gulevich, relatează CNN.
"Pentru a asigura securitatea Republicii Belarus în direcţie sudică, trupele unităţilor din forţele de operaţiuni speciale sunt desfăşurate în trei direcţii tactice", se arată într-o declaraţie de marţi. În document scrie că ucrainenii au creat o forţă de 20.000 de persoane aproape de graniţa cu Belarus, ceea ce "impune un răspuns din partea noastră". "Apariţia în apele mărilor Mediterană şi Baltică a unui grup care transportă rachete de croazieră care pot fi lansate de pe mare sau din aer, o creştere a grupărilor aeriene în ţări precum Polonia şi statele baltice indică o ameninţare în creştere pentru Republica Belarus", se mai arată în declaraţie. "Ca parte a celei de-a doua etape de verificare a forţelor de răspuns imediat, batalioane tactice au fost trimise în direcţii vestice şi nord-vestice. Pentru a le întări, apărare aeriană, unităţi de rachete şi de artilerie sunt mutate pentru a asigura funcţionarea lor în luptă", mai scrie în document.
Anterior, ministrul Apărării de Belarus Viktor Khrenin a afirmat că ţara a început a doua etapă de inspecţie a forţelor armate de reacţie, potrivit unui comentariu video postat pe contul de Telegram al agenţiei de stat din Belarus Belta.
UPDATE 6:50. Ucraina a oprit în Lugansk fluxul de gaze ruseşti către Europa Occidentală
Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, afirmând marţi că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor, transmite dpa, potrivit Agerpres. Decizia înseamnă că 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sunt pe cale să fie oprite, aproximativ o treime din exportul rusesc ce traversează zilnic teritoriul ucrainean, potrivit autorităţilor de reglementare ucrainene.
Ucraina a spus că ocupaţia a făcut imposibilă accesarea unui nod la Sohranovka şi direcţionarea gazului de-a lungul altor rute. A citat cel puţin un incident de "violenţă crescută". Gazprom a contestat explicaţia părţii ucrainene spunând că "nu are absolut nicio confirmare a unor cazurilor de violenţă crescută". A adăugat că nu există nicio modalitate tehnică de redirecţionare de-a lungul altor rute.
Europa este îngrijorată în legătură cu aprovizionarea cu gaze încă de la începutul invadării Ucrainei. Multe ţări vest-europene ar dori să pedepsească Rusia din punct de vedere economic pentru invazie, dar nu au o alternativă la gazul pe care Rusia îl furnizează; aceasta înseamnă că oferă finanţare unei ţări căreia îi impun sancţiuni economice. Mare parte din aprovizionarea cu gaze ruseşti a Europei se face prin conducta Nord Stream 1 ce traversează Marea Baltică. Conform contractelor, prin conductele ce traversează Ucraina este permis să circule maxim 109 milioane de metri cubi pe zi.
Volodimir Zelenski: Ocupanţii sunt împinşi treptat departe de Harkov
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că forţele armate ucrainene au oferit "veşti bune din regiunea Harkov", spunând că ocupanţii sunt împinşi treptat departe de această zonă.
"Forţele Armate ale Ucrainei fac totul pentrua elibera pământul nostru şi pe oamenii noştri. Pentru a elibera toate oraşele noastre - Herson, Melitopol, Berdeansk, Mariupol şi altele", a spus Zelenski, potrivit The Guardian. Liderul de la Kiev a afirmat, în mesajul său de marţi noapte, că a fost o "zi dificilă", cu veşti "şi obişnuite şi tragice".
Zelenski a menţionat că s-a adresat Parlamentului slovac, mulţumind pentru sprijinul defensiv, sancţiuni şi alte tipuri de sprijin. "Am explicat viziunea noastră de ce cooperarea în domeniul energiei cu Rusia nu poate fi luată în considerare izolat de politica agresivă a acestei ţări. Şi, bazat pe exemplul ucrainean, am amintit istoria aşa-zisei prietenii a gazului cu Rusia, am arătat ce greşeli ar trebui evitate", a afirmat Volodimir Zelenski, care a adăugat că, adresându-se Parlamentului maltez, a amintit bătălia eroică pentru Malta în al Doilea Război Mondial, spunând că este similară cu lupta actuală pentru independenţă şi libertate faţă de Rusia.
"Atunci, în urmă cu 80 de ani, soarta întregii confruntări din Mediterană depindea de bătălia pentru Malta. Aliaţii au învins. Naziştii au pierdut. Facem totul să ne asigurăm că înfruntarea de pe pământul nostru se sfârşeşte în acelaşi fel acum", a declarat preşedintele Ucrainei.
Zelenski a menţionat că a avut întâlniri, la Kiev, cu miniştrii de Externe din Germania şi Ţările de Jos, discutând despre întărirea Ucrainei, despre un sfârşit mai rapid al acestui război, dar şi detalii despre cum pot participa la reconstrucţia după război a Ucrainei. El a precizat că, în total, acum sunt 36 de misiuni diplomatice care operează în capitala Ucrainei, spunând că reluarea activităţii acestora este un gest important, care "confirmă încrederea Europei în viitorul Ucrainei".
"Forţele armate ale statului nostru ne-au oferit veşti bune din regiunea Harkov. Ocupanţii sunt împinşi treptat departe de Harkov. Sunt recunoscător apărătorilor noştri care menţin lucrurile aşa cum sunt şi demonstrează o tărie cu adevărat superumană în a alunga armata de invadatori. Odată a doua cea mai puternică armată din lume", a punctat Zelenski, cerând, însă, oamenilor, să nu răspândească "emoţii excesive", spunând că nu ar trebui creată "o atmosferă de presiune morală specifică, atunci când unele victorii sunt aşteptate săptămânal şi chiar zilnic". "Forţele Armate ale Ucrainei fac totul pentrua elibera pământul nostru şi pe oamenii noştri. Pentru a elibera toate oraşele noastre - Herson, Melitopol, Berdeansk, Mariupol şi altele", a continuat preşedintele ucrainean.