Antena Meniu Search
x

Ucraina deviază fluxul de gaze din Rusia: ”E caz de forță majoră”. Gazprom susține că e ”imposibil”. Prețul gazelor

Războiul afectează pentru prima dată livrările fizice de gaze naturale. Prețurile gazelor europene au crescut inițial după ce a fost oprit tranzitul printr-un punct cheie în Ucraina, dar și-au revenit la vestea devierii fluxului, relatează Bloomberg. Operatorul de gaze din Ucraina a dat vina pe Rusia şi a declarat că va redirecționa gazul de la punctul de tranzit Sohranivk , care se află într-o zonă ocupată de forțele ruse, către un altul, Sudzha dintr-o zonă controlată de Ucraina. 

de Redactia Observator

la 11.05.2022, 11:35

Ucraina deviază fluxul de gaze din Rusia: ”E caz de forță majoră”. Gazprom susține că e ”imposibil”. Prețul gazelor
Ucraina deviază fluxul de gaze din Rusia: ”E caz de forță majoră”. Gazprom susține că e ”imposibil”. Prețul gazelor - Profimedia

Operatorul rețelei de gaze din Ucraina, GTSOU, a declarat marți seara că va opri fluxul de gaze ruseşti către Europa prin Sohranivka de pe 11 mai, ora 7:00 AM şi va folosi o rută alternativă - Sudzha - deoarece nu poate controla infrastructura din teritoriile ocupate. 

Prețurile gazelor în Europa au crescut inițial după acest anunț, apoi au scăzut după ce fluxurile au crescut printr-un alt punct de frontieră. La revenirea prețurilor se adaugă și o cerere redusă cauzată de vremea caldă, relatează Bloomberg. 

Mare parte din aprovizionarea cu gaze ruseşti a Europei se face prin conducta Nord Stream 1 ce traversează Marea Baltică. Conform contractelor, prin conductele ce traversează Ucraina este permis să circule maxim 109 milioane de metri cubi pe zi. 

Ucraina deviază fluxul de gaze din Rusia și anunță câștiguri pe câmpul de luptă

Pe acelaşi subiect

Ce zic ucrainenii? GTSOU susține că a luat decizia citând un caz de ”forţă majoră”, clauză invocată atunci când un contract este afectat de ceva care nu poate fi controlat. Ucrainenii susțin că nu pot opera la staţia de compresoare de gaz Novopskov din cauza ”interferenţei forţelor de ocupare în procesele tehnice”, adăugând că ar putea muta temporar fluxul afectat în altă parte, către punctul de interconectare fizică Sudzha, situat pe teritoriul controlat de Ucraina.

Ce zic rușii? Gigantul rus Gazprom a refuzat propunerea rețelei ucrainene de a redirecționa transporturile către Sudzha. Gazprom a declarat într-un comunicat că a fost sesizat cu privire  cazul de forță majoră, dar nu a primit nicio dovadă care să-l justifice și nu a văzut niciun obstacol pentru regimul normal de tranzit.

Rușii susțin că își îndeplinesc toate obligațiile față de consumatorii europeni și că transferul prin Sudzha este ”imposibil din punct de vedere tehnologic”, în baza unui acord din 2019 care stabilește volumele ”iar partea ucraineană este  conștientă de acest lucru”, potrivit Reuters. 

Ucraina a rămas o rută majoră pentru gazele rusești către Europa chiar și după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invazia de pe 24 februarie. Sancțiunile occidentale încearcă să interzică sau să elimine treptat utilizarea gazului rusesc și reducerea depedenței energetice a Europei de Rusia.  

După ce s-au retras din zona Kievului, la sfârșitul lunii martie, forţele ruse tot încearcă să încercuiască trupele ucrainene în regiunea Donbas, folosind ca bază orașul Izium de lângă Harkov, în nord-estul țării, relatează Reuters.

Trupele ucrainene au rezistat până acum la cea mai mare parte a atacurilor venite din trei direcții. Înalți oficiali din serviciile de informații americane spun că războiul este acum într-un impas. Putin pare că să pregătește pentru un conflict de lungă durată, iar o victorie a Rusiei în Donbas nu va pune capăt războiului, a declarat marți, la Washington, directorul Serviciului de Informații Naționale Avril Haines.

Rușii pierd Harkovul

Contraatacul de lângă Harkov ar putea semnala o nouă fază a războiului. Ucraina intră acum la ofensivă într-un moment în care liniile de aprovizionare din Rusia pot fi vulnerabile. Președintele Volodimir Zelenski a spus că soldații ucraineni au împins treptat forțele ruse de la Harkov, care a fost bombardat de la începutul războiului.

În satele Staryi Saltiv și Vilkhivka de lângă Harkov, militarii ucraineni au adunat cadavrele soldaților ruși care au fost uciși în lupte, relatează  Reuters. Polițiștii de frontieră ucraineni au anunțat că forțele ruse au bombardat în ultimele 24 de ore regiunile Sumi și Cernihiv din apropierea graniței cu Rusia.

În sud, forțele armate ucrainene au declarat că au lovit nouă ținte inamice și au eliminat 79 de soldați ruși. Atacul rușilor s-a concentrat asupra regiunii Mykolaiv. Rușii au atacat marți din nou uzina Azovstal din Mariupol. Reuters nu a putut verifica în mod independent informațiile privind luptele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Ucraina deviază fluxul de gaze din Rusia: ”E caz de forță majoră”. Gazprom susține că e ”imposibil”. Prețul gazelor