Antena Meniu Search
x

UE acuză în premieră Rusia că a atacat rețeaua de sateliți Viasat cu o oră înainte de război pentru a opri comunicarea

Uniunea Europeană a acuzat marţi autorităţile ruse că au comis un atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi cu o oră înainte de invadarea Ucrainei pentru a pregăti terenul pentru asalt, relatează AFP, citată de AgerpresRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 76 LIVE TEXT 

de Redactia Observator

la 10.05.2022, 18:19

UE acuză în premieră Rusia că a atacat rețeaua de sateliți Viasat cu o oră înainte de război pentru a opri comunicarea
UE acuză în premieră Rusia că a atacat rețeaua de sateliți Viasat cu o oră înainte de război pentru a opri comunicarea - Profimedia

Este pentru prima dată când UE acuză deschis puterea rusă că a comis un atac cibernetic, a precizat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles. "Atacul cibernetic a avut loc cu o oră înainte de invazia neprovocată şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022, facilitând astfel agresiunea militară", subliniază UE într-o declaraţie în numele Celor 27.

"Atacul a provocat perturbări importante în comunicaţii care au afectat serviciile publice, companiile şi pe cetăţenii utilizatori în Ucraina şi a afectat, de asemenea, mai multe state membre UE", se mai menţionează în textul citat.

"Uniunea Europeană şi statele sale membre, precum şi partenerii săi internaţionali, condamnă cu fermitate activitatea cibernetică rău intenţionată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care a vizat reţeaua de sateliţi KA-SAT, exploatată de Viasat", adaugă textul. "Putem să atribuim atacul guvernului rus", a declarat Josep Borrell.

Atacul cibernetic a întrerupt comunicarea între mai multe instituții și autorități ucrainene, dar și din unele state UE

Pe acelaşi subiect

UE afirma până acum că atacurile cibernetice proveneau "din interiorul Rusiei", dar fără a incrimina autorităţile ruse. "UE, în strânsă colaborare cu partenerii săi, intenţionează să ia noi măsuri pentru a preveni, descuraja şi a reacţiona la astfel de comportamente rău intenţionate în spaţiul cibernetic", se mai afirmă în declaraţia Consiliului UE.

"UE va continua să furnizeze o susţinere politică, financiară şi materială coordonată Ucrainei pentru a-i întări rezilienţa cibernetică", mai precizează textul citat. Atacul asupra operatorului de sateliţi american Viasat i-a lăsat fără internet pe mii de utilizatori din Germania, Franţa, Ungaria, Grecia, Italia sau Polonia, notează France Presse.

Rusia a invadat statul vecin prooccidental în primele ore ale zilei de 24 februarie şi a încercat să-i înlăture pe liderii ţării. Războiul s-a prelungit la peste două luni şi rezistenţa ucraineană a produs pierderi grele armatei ruse, obligată să-şi reorienteze atacul asupra estului ţării.

Militarii şi experţii s-au temut ca războiul purtat de Rusia în Ucraina să nu ducă la un val de atacuri cibernetice devastatoare susceptibile să aibă un efect mondial. Însă scenariul cel mai grav a fost evitat până în prezent, întrucât atacurile depistate par să fie limitate în impact şi rază geografică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » UE acuză în premieră Rusia că a atacat rețeaua de sateliți Viasat cu o oră înainte de război pentru a opri comunicarea