Greu în România: excesul de zahăr, pericol pentru sănătate
Campania Greu in Romania atrage atentia asupra unui mare pericol pentru sanatate. Excesul de zahar duce la obezitate si diabet.
De Andrada Popovici la 20.10.2017, 22:04Campania Greu in Romania atrage atentia asupra unui mare pericol pentru sanatate. Excesul de zahar duce la obezitate si diabet.
Zahărul e peste tot: în alimente, în dulciuri, în sucuri sau băuturi și poate fi inamicul numărul 1 pentru sănătate. Excesul de zahăr, spun specialiştii citați de campania Greu în România, ucide mai mulţi oameni ca fumatul.
Un pericol e și că, în ultimii ani, consumul de zahăr a crescut semnificativ. Acum, copiii au ajuns să consume de 10 ori mai mult zahăr adăugat, faţă de cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
- Greu în România: date îngrijorătoare despre obezitate în România
- Greu în România - Medic nutriționist: "Am fost un copil obez. Am fost nevoit să slăbesc 100 de kilograme"
- Jumătate dintre copiii noştri sunt mult prea grei. Numărul lor creşte de la an la an
- Greu în România: pericolul obezității la copiii românilor
- Greu în România, o campanie marca Observator împotriva fenomenului de obezitate infantilă
- Greu în România: Alex suferă de obezitate şi mănâncă 3 pâini pe zi
- Greu în România: copiii obezi înfruntă discriminarea
- Greu în România: cum poate fi tratată obezitatea infantilă
- Greu în România: într-o ţară în care obezitatea e o problemă, nutriţia e opţională în şcoli
Consum de zahăr în exces în România
Fiecare român consumă peste 30 de kilograme de zahăr pe an. Într-o țară în care obezitatea infantilă e în creștere, cifrele sunt alarmante. La nivel european, consumul mediu de zahăr este de 16 kilograme. Efectele sunt evidente.
DR. LAURA ENE, nutriționist:
Este în plină creştere obezitatea infatilă, diabetul la copii, dizlipidemia la copii, ceea ce este foarte foarte grav.
Serotonina, hormonul bunei dispoziţii, şi dopamina, hormonul motivaţiei, sunt stimulate excesiv atunci când mâncăm dulciuri concentrate. La fel ca în cazul drogurilor şi al nicotinei. Iar zahăr găsim în pâine, foarte multe alimente, dulciuri și băuturi.
E un pericol foarte mare care paşte atât părinţii, cât şi copii. Pentru că foarte multe produse ar a fi legitime, par a fi sănătoase, însă, la o analiză mai amănunţită ele pot fi înşelătoare, spune Dragoș Stanca.
- GALERIE FOTO: Episodul 3 Greu în România - excesul de zahărul poate fi un pericol pentru sănătatea copiilor
80% dintre copiii din România consumă zilnic băuturi carbogazoase care conțin zahăr sau sucuri: în medie, 30 de mililitri pe zi. Că nu sunt sănătoase, mulți o ştiu deja.
DR. LAURA ENE, nutriționist:
Dacă într-o vreme se spunea că fumatul ucide, se pare că în zilele noastre mâncarea în exces, mâncarea de proastă calitate, ucide mai mulţi oameni în acest moment în lume, decât fumatul.
Excesul de zahăr poate duce la obezitate, diabet
Potrivit OMS, cei care consumă 1-2 căni de sucuri îndulcite pe zi au un risc de a dezvolta diabet tip 2 cu 26% mai mare faţă de cei care nu beau. Mai grav este că numărul diabeticilor a crescut la nivel mondial de la 108 milioane în 1980 - la 422 milioane in 2014.
CRISTIAN SERAFINCEANU, preşedintele Societăţii Române de Diabet:
Diabetul de tip 2 apare după 40 de ani. Ei, acum încep să nu mai fie rare cazurile şi la 20 şi la 25 si la 15 şi 18 ani.
Şi nu sunt singurele probleme de oameni mari care îi afectează pe cei mici.
DR. ANAMARIA NEDELCU, estetician paramedical:
Procentul de copii cu celulită este în creştere. Sunt şi copii de 9, 10 ani care se confruntă cu o problemă deranjantă şi solicită ajutorul.
Greu în România: orele de nutriție în școli ar putea fi soluția
Ore de nutriţie nu există în şcoala românească. Ci doar în câteva şcoli private, unde se învaţă prin joc. Într-una dintre aceste școli, copiii au învăţat deja că sănătatea depinde de alegerile fiecăruia. Merg la piață, la cumpărături, descoperă care sunt alimentele sănătoase și chiar ei le prepară.
Ne-am dorit să îi expunem la diferite experienţe de viaţă, să mergem la cumpărături şi să citim etichetele. Să preparăm din ingrediente verzi şi proaspete diverse feluri de mâncare. Să gătim împreună cu copiii, să sădim, lăsându-i să aleagă, dar în cunoştinţă de cauză, a declarat directorul școlii private, pentru campania Greu în România.
Lipsa orelor de nutriţie din şcoli, care ar putea preveni boli ca diabetul sau obezitatea infantilă, este vizibilă. Iar pericolele pentru sănătate sunt tot mai mari.
DR. FLORIN BĂLĂNICĂ, medic nutriționist:
Viitorul societăţii nu sună deloc bine, pentru că un număr mare de copii supraponderali egal un număr mare de adulţi bolnavi. Asta înseamnă costuri mari din punct de vedere financiar, cât şi fizic şi emoţional pentru fiecare pacient în parte.
Urmăreşte Campania "Greu în România":
- Greu în România - o campanie împotriva fenomenului de obezitate infantilă
- Episodul 1: Alex suferă de obezitate şi mănâncă 3 pâini pe zi
- Episodul 2: copiii obezi înfruntă discriminarea
- Episodul 3: cum poate fi tratată obezitatea infantilă
- Episodul 4: excesul de zahăr, pericol pentru sănătate
- Episodul 5: într-o ţară în care obezitatea e o problemă, nutriţia e opţională în şcoli
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și