Greu în România: cum poate fi tratată obezitatea infantilă

De Andrada Popovici.
Publicat: 20.10.2017, 22:07.
Actualizat: 20.10.2017, 22:08

Greu in Romania: pe Andreea si Darius, obezitatea i-a adus in suferinta. Vointa i-a facut sa afle cum poate fi tratata obezitatea infantila.

Obezitatea infantilă poate fi tratată prin sport şi echilibru în alimentaţie, spun specialiştii

Greu in Romania: pe Andreea si Darius, obezitatea i-a adus in suferinta. Vointa i-a facut sa afle cum poate fi tratata obezitatea infantila.

Au 12, respectiv 14 ani şi au atins deja greutatea de peste 100 de kilograme. Protagonişti ai campaniei Greu în România, Andreea şi Darius sunt doi adolescenți care au cunoscut adevărata faţă a obezităţii. Acum au decis să lupte şi au aflat cum poate fi tratată obezitatea infantilă: nu prin înfometare, ci prin sport şi printr-o alimentaţie echilibrată, în care chiar şi tortul de clătite, untul de arahide sau burgerii îşi au locul.

Andreea e unul dintre copiii prezentaţi de campania Greu în România
Citește și:

Echilibrul poate combate obezitatea infantilă

La Straja, în pădure, la iarbă verde, peste 20 de puşti învaţă cum să mănânce sănătos. Împreună cu nutriţioniştii, ca se le fie mai uşor, şi-au făcut chiar un "semafor al alimentelor".

IOANA POPA, nutriţionist dietetician:
"Încercăm să le normalizăm ideea de alimentaţie. Să-şi dea seama că o alimentaţie echilibrată trebuie să conţină toate grupele alimentare. Trebuie să mâncăm variat, trebuie să mâncăm din toate".

Poate părea ciudat, ca nişte copii de 9 - 14 ani, care sunt supraponderali sau suferă de obezitate infantilă, să vorbească despre calorii, despre ce şi cum ar trebui să mâncăm. Pentru ei însă a fost o necesitate.

E neplăcut să fii "greu în România"

La 12 ani, Andreea ajunsese la 100 de kilograme, multe probleme de sănătate şi... niciun prieten.

"Ceilaţi copii se jucau, iar eu stăteam pe bancă afară sau mă uitam pe geam. Aşa mai fac şi acasă. Lucrul acesta li se întâmplă multor copii supraponderali. Acasă mâncasem foarte multe prostii, băusem sucuri, tot felul de prostii care-mi plăceau", povesteşte Andreea.

Andreea în timp ce dă interviu pentru campania Greu în România

Mai rău este că, pentru că s-a îngrăşat, fata devenise ţinta răutăţilor, a discriminării.

Am avut foarte multe kilograme în plus, râdeau copiii de mine, îmi făceau glume pe la spate. Mă simţeam foarte prost. Spuneau... vorbeau urât uneori... "Nu vrem să ne jucăm cu tine! Nu putem să stăm lângă tine pentru că avem alţi prieteni şi nu vrem să ne jucăm cu tine", îşi aminteşte Andreea.

Copila a fost foarte afectată de aceste experienţe, dar s-a mobilizat şi şi-a propus să slăbească.

Andreea explică suferinţele îndurate după ce s-a îngrăşat

(Reporter): Ce înseamnă să fii gras?
(Andreea): Înseamnă să nu te poţi mişca, să nu faci nimic, să stai în pat, să nu te poţi împrietenii cu alţi copii, să nu poţi să te mai ridici de unde te-ai aşezat, să nu poţi să mergi afară sau să intri pe uşă.
(Reporter): De ce vrei să fii foarte slabă?
(Andreea): Ca să am prieteni foarte mulţi şi să ies cu ei afara, să mă joc fotbal...anumite jocuri.

După trei săptămâni de tabără, Andreea a slăbit opt kilograme.

Greu în România: la 14 ani, Darius avea 120 de kilograme

Şi pentru Darius, şi el protagonist al campaniei Greu în România, taberele de nutriţie au fost o provocare. După primele, a tot revenit la obiceiurile nesănătoase. Până când s-a urcat, din nou, pe cântar şi a văzut 120 de kilograme, la doar la 14 ani.

Darius în interviul pentru campania Greu în România

"De la kilogram la kilogram te încetineşte în ceea ce faci. Dacă faci un sport, te încetineşte destul de mult. Te dor articulaţiile, te mişti mai greu. Nu sunt mândru de greutatea asta şi vreau cât mai mult să scap de ea. Dacă mă ţineam de mâncatul ăsta echilibrat şi sport nu mai eram aici", dezvăluie Darius.

Darius avea la 14 ani cam 100 de kilograme

Pentru copiii supraponderali şi cei obezi, specialiştii spun că echilibrul în alimentaţie e cea mai bună armă.

IOANA POPA, nutriţionist dietetician:
Copiii trebuie să aibă o relaţie bună cu mâncarea. Ei trebuie să mănânce echilibrat. Un copil nu trebuie pus la dietă pentru că putem interveni asupra procesului lui de creştere. Putem să-i creăm dezechilibre asupra concepţiei de alimentaţie. Noi încercăm să tratăm cauza şi nu efectul.

Ioana Popa, nutriţionist, intervievată pentru campania Greu în România

Puştii mărturisesc că ar vrea să înveţe toate aceste lucruri şi la şcoală. Doar că, în sistemul de învăţământ de la noi, nutriţia este opţională.

MARIUS FODORAN, organizatorul taberei de nutriţie:
Scopul taberei este să le inducem copiilor obiceiuri de viaţă sănătoasă, să facă mişcare cât mai des, să mănânce sănătos şi să aibă un echilibru psihologic sănătos.

Şi, tot în tabăra de la Straja, copiii învaţă şi că dulciurile pot fi consumate, dar moderat! Aşa că, cei mai pricepuţi îşi pot face de cap în bucătărie, atât timp cât e măsură. Primul răsfăţ: tortul de clătite.

Obezitatea infantilă poate fi combătută şi prin alimentaţie echilibrată

Totuşi, spun nutriţioniştii, trebuie să fim foarte atenţi la cantitatea de zahăr consumată. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca puştii să consume maximum 3-5 linguriţe de zahăr adăugat. În realitate însă, statisticile sunt îngrijorătoare. Copiii noştri consumă de 10 ori mai mult.

Urmăreşte Campania "Greu în România":

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.