Greu în România: cum poate fi tratată obezitatea infantilă
Greu in Romania: pe Andreea si Darius, obezitatea i-a adus in suferinta. Vointa i-a facut sa afle cum poate fi tratata obezitatea infantila.
Greu in Romania: pe Andreea si Darius, obezitatea i-a adus in suferinta. Vointa i-a facut sa afle cum poate fi tratata obezitatea infantila.
Au 12, respectiv 14 ani şi au atins deja greutatea de peste 100 de kilograme. Protagonişti ai campaniei Greu în România, Andreea şi Darius sunt doi adolescenți care au cunoscut adevărata faţă a obezităţii. Acum au decis să lupte şi au aflat cum poate fi tratată obezitatea infantilă: nu prin înfometare, ci prin sport şi printr-o alimentaţie echilibrată, în care chiar şi tortul de clătite, untul de arahide sau burgerii îşi au locul.
Echilibrul poate combate obezitatea infantilă
- Greu în România - Medic nutriționist: "Am fost un copil obez. Am fost nevoit să slăbesc 100 de kilograme"
- Greu în România: copiii obezi înfruntă discriminarea
- Greu în România: Alex suferă de obezitate şi mănâncă 3 pâini pe zi
- Greu în România, o campanie marca Observator împotriva fenomenului de obezitate infantilă
- Greu în România: date îngrijorătoare despre obezitate în România
- Jumătate dintre copiii noştri sunt mult prea grei. Numărul lor creşte de la an la an
- Greu în România: pericolul obezității la copiii românilor
La Straja, în pădure, la iarbă verde, peste 20 de puşti învaţă cum să mănânce sănătos. Împreună cu nutriţioniştii, ca se le fie mai uşor, şi-au făcut chiar un "semafor al alimentelor".
Poate părea ciudat, ca nişte copii de 9 - 14 ani, care sunt supraponderali sau suferă de obezitate infantilă, să vorbească despre calorii, despre ce şi cum ar trebui să mâncăm. Pentru ei însă a fost o necesitate.
E neplăcut să fii "greu în România"
La 12 ani, Andreea ajunsese la 100 de kilograme, multe probleme de sănătate şi... niciun prieten.
Mai rău este că, pentru că s-a îngrăşat, fata devenise ţinta răutăţilor, a discriminării.
Copila a fost foarte afectată de aceste experienţe, dar s-a mobilizat şi şi-a propus să slăbească.
(Reporter): Ce înseamnă să fii gras?
(Andreea): Înseamnă să nu te poţi mişca, să nu faci nimic, să stai în pat, să nu te poţi împrietenii cu alţi copii, să nu poţi să te mai ridici de unde te-ai aşezat, să nu poţi să mergi afară sau să intri pe uşă.
(Reporter): De ce vrei să fii foarte slabă?
(Andreea): Ca să am prieteni foarte mulţi şi să ies cu ei afara, să mă joc fotbal...anumite jocuri.
După trei săptămâni de tabără, Andreea a slăbit opt kilograme.
Greu în România: la 14 ani, Darius avea 120 de kilograme
Şi pentru Darius, şi el protagonist al campaniei Greu în România, taberele de nutriţie au fost o provocare. După primele, a tot revenit la obiceiurile nesănătoase. Până când s-a urcat, din nou, pe cântar şi a văzut 120 de kilograme, la doar la 14 ani.
Pentru copiii supraponderali şi cei obezi, specialiştii spun că echilibrul în alimentaţie e cea mai bună armă.
Puştii mărturisesc că ar vrea să înveţe toate aceste lucruri şi la şcoală. Doar că, în sistemul de învăţământ de la noi, nutriţia este opţională.
Şi, tot în tabăra de la Straja, copiii învaţă şi că dulciurile pot fi consumate, dar moderat! Aşa că, cei mai pricepuţi îşi pot face de cap în bucătărie, atât timp cât e măsură. Primul răsfăţ: tortul de clătite.
Totuşi, spun nutriţioniştii, trebuie să fim foarte atenţi la cantitatea de zahăr consumată. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca puştii să consume maximum 3-5 linguriţe de zahăr adăugat. În realitate însă, statisticile sunt îngrijorătoare. Copiii noştri consumă de 10 ori mai mult.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰