Greu în România: copiii obezi înfruntă discriminarea

De Andrada Popovici.
Publicat: 20.10.2017, 22:11.
Actualizat: 20.10.2017, 22:12

Copiii obezi lupta nu doar cu kilogramele, ci si cu singuratatea, discriminarea, deprimarea. George si Andreea ne dezvaluie cum e sa fii "Greu in Romania".

George şi Andreea îşi dezvăluie poveştile în campania Greu în România

Copiii obezi lupta nu doar cu kilogramele, ci si cu singuratatea, discriminarea, deprimarea. George si Andreea ne dezvaluie cum e sa fii "Greu in Romania".

Nu mănâncă de foame, ci pentru că se simt singuri, deprimaţi sau marginalizaţi. Vorbim despre copiii obezi, care simt cât de neplăcut e să fii... greu în România. Din păcate, ţara noastră e pe locul doi în Europa la obezitate infantilă şi, în lipsa unui program national de luptă împotriva fenomenului, părinţii care îşi permit îşi trimit copiii cu specialiştii, în taberele private de nutriţie, precum cea de la Straja.

Andreea apare în episodul 2 al campaniei Greu în România
Citește și:

Greu în România: George şi Andreea au înfruntat discriminarea

George are 14 ani şi, după ce a fost marginalizat de colegi, îi e ruşine să îşi arate faţa.

"E enervant când cineva te marginalizează. Dacă te marginealizează unul şi are mai mulţi prieteni şi ceilalţi fac la fel", spune George.

George e protagonist al campaniei Greu în România

Andreea are 9 ani şi, ca şi George, luptă şi ea cu kilogramele.

"Pur şi simplu mâncam! Îmi dădeau şi mâncam. Unii colegi râd de mine şi asta mă deranjează", spune copila.

Greu în România: la 9 ani, Andreea ajunsese la 55 de kilograme

Deşi foarte tineri, George şi Andreea ştiu exact ce înseamnă să fii discriminat: obezitatea i-a pus la zid. George a început să aibă probleme cu greutatea odată cu şcoala.

"M-am mutat în alt oraş şi nu aveam prieteni şi nu aveam cu cine să ies şi stăteam în casă mai mult. Am început să am un număr de kilograme foarte mare şi începusem să respir mai greu la anumite exerciţii fizice, să nu mai mă înţeleg cu toată lumea la fel de bine", ne dezvăluie băiatul.

George a adunat kilogram după kilogram, până a ajuns la 110.

(George): Am zis că e momentul să fac ceva. Acum un an am început să încerc să slăbesc.
(Reporter): Cum?
(George): Păi, ţinând tot felul de regimuri, ducându-mă la nutriţionist..
(Reporter): Şi a funcţionat?
(George): Nu!

George cântărea 110 kilograme şi a încercat să slăbească

Dar băiatul nu a renunţat la luptă. Nici el şi nici părinţii. Aşa că l-au trimis într-o tabără de nutriţie şi, într-o săptămână, a slăbit 6 kilograme.

Dramele prin care trec copiii obezi

Kilogramele în plus, spun specialiştii, ascund adevărate drame pentru copiii obezi sau supraponerali.

DANA POP, psiholog în tabăra de nutriţie:
"Foarte puţini, aproape niciunul mănâncă de foame. În cazul copiilor foarte mici vorbim de foame. În cazul copiilor mai mari vorbim de singurătate, plictiseală, mâncatul inconştient la calculator".

Psihologul Dana Pop spune că copiii obezi trec trăiesc adevărate drame

La vârsta ei fragedă, Andreea gândeşte matur. A realizat că are nevoie de efort şi voinţă.

"Îmi spuneau că sunt grasă şi că trebuie să slăbesc. Eu nu-i băgam în seamă. Ca fată, nu îmi place pentru că a venit vara şi nu pot să port fustiţe, rochiţe, pantaloni până aici... nu pot. Pentru că se vede urât. Aşa că, m-am decis să slăbesc", spune Andreea.

Andreea speră că, dacă va slăbi, părinţii ei se vor împăca

Aşa că, de la 55 de kilograme, fata şi-a propus să ajungă la 45. Dar nu i-a fost uşor să se adapteze în tabăra de nutriţie de la Straja.

"Primul sentiment pe care l-am avut în tabără când am venit şi erau primele zile am spus: aoleu, vreau acasă, dar m-am obişnuit cu timpul şi cred că voi veni şi la anul şi în tabăra de schi", povesteşte copila.

Din cauza kilogramelor, Andreea a avut parte de discriminare

Însă Andreea vrea să dea jos kilogramele în plus nu doar pentru fi acceptată social. Pentru ea, slăbitul are şi o altă însemnătate.

"Mama mea şi cu tatăl meu au divorţat pt că nu se mai înţelegeau. Pe mine m-a motivat asta pt că mai am o şansă să-i împac. Aşa mi-a spus mama. Tatăl meu mi-a spus că dacă voi ajunge maxim la 40-43 de kg îmi va îndeplini o dorinţă. Ei, dorinţa mea va fi să se împace cu mama şi să se întoarcă acasă", dezvăluie copila.

Copiii obezi înfruntă adevărate drame

În tabără, copiii nu învaţă să slăbească, ci cum să aibă un stil de viaţă sănătos. Ce-i drept, totul are un cost. Pentru trei săptămâni, părinţii plătesc peste 3 mii de lei.

Greu în România, Episodul 3

În Episodul 3 al campaniei Greu în România dezvăluim povestea altor puşti, care au trecut de suta de kilograme şi care au cunoscut şi ei faţa nedorită a greutăţii. Dar şi cum au reuşit să-şi recapete copilăria la care au visat.

Urmăreşte Campania "Greu în România":

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.