Greu în România: într-o ţară în care obezitatea e o problemă, nutriţia e opţională în şcoli
Greu în România: nutriţia e opţională în şcoli şi statul nu are un program naţional pentru a combate obezitatea. Elevii însă acumulează kilogram după kilogram.
Greu în România: nutriţia e opţională în şcoli şi statul nu are un program naţional pentru a combate obezitatea. Elevii însă acumulează kilogram după kilogram.
Aproape 70% dintre copiii din România nu mai iau micul dejul sau cina cu părinţii. O arată cel mai recent studiu lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Iar mesele principale sunt înlocuite de gustări rapide, deloc nutritive.
Greu în România: nutriția e predată în puține școli din țară
- Greu în România: excesul de zahăr, pericol pentru sănătate
- Greu în România: copiii obezi înfruntă discriminarea
- Greu în România: Alex suferă de obezitate şi mănâncă 3 pâini pe zi
- Greu în România: cum poate fi tratată obezitatea infantilă
- Greu în România, o campanie marca Observator împotriva fenomenului de obezitate infantilă
- Greu în România: pericolul obezității la copiii românilor
- Jumătate dintre copiii noştri sunt mult prea grei. Numărul lor creşte de la an la an
În şcolile româneşti nutriţia e opţională. La nivelul Inspectoratului Şcolar Bucureşti există două programe: "Educaţia pentru sănătate în şcoala românească" şi "Suntem tânăra generaţie", proiecte menite să-i înveţe pe elevi ce înseamnă un stil de viaţă sănătos. Dar, şi aici, nutriţia e doar un capitol, de cele mai multe ori teoretic.
În 2004, Programul Naţional de Educaţie pentru Sănătate a fost introdus ca şi opţional în şcoli. Acum, mai puţin de 30% dintre instituţiile de învăţământ, din Capitală, îl au în grilă.
Lipsa unui program național care să combată obezitatea
Sistemul de învăţământ mai are o problemă. În Capitală, de exemplu, doar 15% dintre şcoli au şi cantine.
Campania lui Jamie Oliver pentru alimentaţia sănătoasă este dusă în 62 de ţări, printre care şi România. Aici, ambasadorii lui promoveaza în randul copiilor mâncarea sănătoasă. Mai ales că, dezechilibrul alimentar afectează copii din întreaga lume. La nivel global sunt peste 40 de milioane de copii obezi sau supraponderali şi peste 161 milioane de copii subnutriţi care nu primesc o alimentatie echilibrată şi sănătoasă necesară pentru dezvoltarea lor fizică şi mentală.
La nivel guvernamental însă, deocamdată nu există un program național pentru a combate obezitatea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰