Florin Cîțu a câștigat alegerile de la Congresul PNL cu 60.2% din voturi: "Împreună construim România liberală. Voi fi adversarul PSD-ului" | Orban demisionează de la șefia Camerei Deputaților
Florin Cîțu, premierul în funcție, a câștigat alegerile interne din PNL cu aproximativ 60.2% din voturi, depășindu-l astfel pe contracandidatul său, Ludovic Orban. Din cele 4776 de voturi valide, Cîțu a obținut 2878, iar Orban 1898. "Vă anunț că demisia mea din funcția de președinte al Camerei Deputaților va fi luni la prima oră pe masa președintelui Florin Cîțu", a anunțat Orban, precizând că între el și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat. Imediat după victorie, Cîțu a invitat USR-PLUS la masa discuțiilor.
De Redactia Observator la 26.09.2021, 06:19- Peste 4.800 de delegați au participat la ROMEXPO la Congresul PNL pentru alegerea unui nou președinte de partid
- Decizii în lanț după alegerile interne din PNL: Orban demisionează, Cîțu promite creșteri de pensii și salarii
UPDATE 21:50 - Promisiunile lui Florin Cîţu după ce a devenit preşedinte PNL: creşteri de pensii, salarii şi alocaţii
Florin Cîţu a anunţat că de la 1 ianuarie 2022 vor creşte pensiile, salariul minim şi alocaţiile copiilor, subliniind că îşi doreşte ca astfel de creştere să se producă la începutul fiecărui an calendaristic.
"Nu vom mai folosi aceste creşteri ca instrument politic", a afirmat premierul. "De la 1 ianuarie şi pensii şi alocaţii, toate cresc de la 1 ianuarie, şi salariul minim. Şi aşa trebuie să se obişnuiască românii: de la 1 ianuarie, în fiecare an, veniturile acestora – pensii, alocaţii, salariul minim – cresc de la 1 ianuarie. Nu vom mai folosi aceste creşteri ca instrument politic", a declarat Florin Cîţu, sâmbătă seara, la Antena 3. Acesta a adăugat că majorarea "întotdeauna va fi mai mult decât inflaţia, ţinând cont şi de o creştere economică". Cîţu a reafirmat că ar susţine o creştere a salariului minim cu zece procente, de la începutul anului viitor. Anterior, primul ministru avansa ideea unei creşteri procentuale mai mici, dar care să aibă loc de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie.
Ce spune Florin Cîțu despre șefia Camerei Deputaților
- Orban, prima reacție după pierderea șefiei PNL: "Între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun...
- Mesajul transmis de PSD după ce Florin Cîţu a devenit noul preşedinte al PNL: "Te aşteptăm la moţiune"
- Prima reacţie a lui Florin Cîţu după ce a devenit preşedintele PNL: "A fost o mişcare care va schimba România...
Noul preşedinte ales al Partidului Naţional Liberal, Florin Cîţu, a afirmat că şefia Camerei Deputaţilor va rămâne deocamdată la liberali şi va fi propus cineva interimar, după ce Ludovic Orban a anunţat că va demisiona din funcţia de preşedinte al Camerei. El a adăugat că trebuie văzut ce majoritate există în Parlament, pentru că va exista un vot cu privire la acest subiect. "Acum rămâne la PNL. Staţi să vedem majoritatea parlamentară pentru că este nevoie de un vot. S-ar putea să fie cineva interimar. Vom vedea cine o să fie", a afirmat Florin Cîţu.
UPDATE 19:15 - Florin Cîţu invită USR PLUS la masa discuţiilor
Florin Cîţu a invitat USR PLUS la masa discuţiilor, însă după ce încetează colaborarea cu AUR şi PSD în vederea susţinerii unei moţiuni de cenzură. Noul preşedinte ales al PNL a adăugat că sunt şanse mici să existe o variantă a unui guvern minoritar susţinut de social-democraţi.
"Orice negociere viitoare poate avea loc doar atunci când cei USR PLUS se vor aşeza la masă. Şi se vor aşeza la masă când vor scăpa de AUR şi PSD. Nu ne băgăm în alegerile altor partide, avem opţiunea de premier. Vom vedea pe cine vor alege preşedinte la USR PLUS", a afirmat Florin Cîţu, după Congresul PNL de sâmbătă.
Întrebat ce şanse ar avea variata unui guvern minoritar PNL - UDMR susţinut de PSD, Cîţu a răspuns: "Şanse foarte mici. Cele mai mari şanse o are coaliţia de guvernare PNL – USR PLUS – UDMR şi minorităţile. Abordarea e aceeaşi ca întotdeauna, atâta timp cât ne vom face treaba în Guvern şi vom înţelege că nu sunt trei guverne, lucrurile vor merge bine".
UPDATE 18:55 Mesajul transmis de PSD după ce Florin Cîţu a devenit liderul PNL
Florin Cîțu: A fost o mişcare care va schimba România în bine
"Acest vot mă onorează şi mă responsabilizează. Trebuie să fiu sincer şi să vă spun că nu mă surprinde alegerea dumneavoastră pentru că am spus de la început "echipa câştigătoare" e cea mai bună soluţie. Voi fi preşedintele tuturor liberalilor, indiferent cum au votat. Nu a fost doar o campanie, a fost o mişcare. A fost o mişcare care va schimba România în bine. Împreună construim România liberală. Voi fi adversarul PSD-ului", a declarat Florin Cîţu după câştigarea alegerilor.
"Între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat"
Prima reacție a lui Ludovic Orban. "Îl felicit pe Florin Cîțu pentru alegerea ca președintele PNL. De-a lungul carierei mele de 31 de ani am apărat valorile liberale și am acționat pentru a pune în practică un ideal al politicilor liberale, un salt de care România are nevoie. Rămân consecvent pentru apărarea democrației, a drepturilor și libertăților individuale, voi continua să acționez așa cum am făcut-o și până acum. Vă anunț că demisia mea din funcția de președinte al Camerei Deputaților va fi luni la prima oră pe masa președintelui Florin Cîțu. Vă mai spun un lucru, între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat", a declarat Orban.
UPDATE 18:35 - Florin Cîțu a câștigat șefia PNL
"4848 de voturi valabil introduse în urnă. Domnul Florin Cîțu a obținut 2878 de voturi, asta înseamnă 60.2% din numărul voturilor valabile. Domnul Ludovic Orban 1898 39.7%, iar voturi anulate au fost 79. În felicităm pe domnul Florin Cîțu", a declarat Theodor Stolojan.
UPDATE 18:10. Florin Cîțu conduce în alegerile din PNL. Circa 60% din voturi, în favoarea premierului
UPDATE 17:45 - Comisia de numărare a voturilor are 140 de membri, 70 desemnaţi de echipa Cîţu şi 70 de echipa Orban. Dacă niciuna dintre moţiunile celor doi candidaţi la şefia PNL nu obţine majoritatea voturilor valabil exprimate, se realizează un al doilea tur de scrutin, conform Statutului partidului.
UPDATE 16:30 - Congresul PNL s-a încheiat. Începe numărătoarea voturilor, după care vom afla viitorul președinte al partidului.
UPDATE 16:15 - Votul se va încheia la ora 16:30, după care va începe numărătoarea finală.
UPDATE 16:10 - Un delegat de la Congresul PNL, scos pe targă de SMURD. Omului i s-a făcut rău şi a căzut de pe scenă (VIDEO).
Între timp, Ludovic Orban a reclamat că unii dintre delegaţii care au votat la congresul PNL au arătat buletinul de vot coordonatorilor. El a dat exemplul unora dintre filialele judeţene, susţinând că acest fenomen nu se aplică delegaţilor din toate judeţele. "Să le fie ruşine! Asta nu e democraţie!", a spus el.
UPDATE 15:50 - Distanțarea fizică este misiune imposibilă la ROMEXPO. În ziua cu peste 7.600 de cauzuri de coronavirus raportate de Grupul de Comunicare Strategică, doar în ultimele 24 de ore, mii de liberali se îngrămădesc să voteze. La urne s-au format cozi uriașe de delegați, care stau în șir indian în ciuda eforturilor de organizare.
UPDATE 15:30 - Flancat de jurnaliști, Florin Cîțu, candidat la șefia PNL, și-a exprimat opțiunea de vot. În sala de la ROMEXPO este agitație mare, iar sute de delegați își așteaptă rândul în fața urnelor.
UPDATE 15.08 - A început votul.
În sală sunt prezenți 4.870 delegați.
UPDATE 13.30 - Ludovic Orban prezintă moțiunea
Președintele PNL și-a cerut scuze colegilor din tabăra lui Florin Cîțu pentru comportamentul susținătorilor săi.
UPDATE 12:36 - Florin Cîțu este huiduit puternic în timp ce înceacă să își prezinte moțiunea.
"Cei care strigați demisia sper că vă dați seama că vreți să vă dați jos propriul Guvern! Doar Liviu Dragnea mai făcea așa ceva. PNL este viu, este un partid democratic! Ce înseamnă disperarea asta! Eu sunt un liberal convins. Am muncit și nu am făcut compromisuri", a spus Florin Cîțu.
Ludovic Orban și le-a cerut susținătorilor săi să se liniștească.
Florin Cîțu s-a arătat nemulțumit: "Domnule președinte, nu am nevoie ajutor, eu pot să-mi prezint moțiunea și în aceste urale".
"Ludovic Orban a avut un rol important în PNL. Acum PNL trebuie să facă o alegere care să ducă partidul la un nou nivel, cu un trend nou. Să fii liberal azi mai mult ca oricând încearcă să faci lucruri bune pentru români. De mâine suntem un partid unit și suntem puternici. Eu sunt Florin și sper că v-am convins pe toți să veniți în echipa mea, avem multă treabă", a mai spus Florin Cîțu.
UPDATE 12:22 - Ludovic Orban, declarații la Congresul PNL:
- Vă transmit respectul și recunoștința pentru munca depusă de fiecare dintre dumneavoastră. Noi, liderii, suntem nimic fără voi. PNL a dus o luptă de zi cu zi împotriva PSD și a reușit să înfrângă acestă ciumă roșie, a reușit să îndrepte România în direcția bună.
- Deși nimeni nu se aștepta, în 2019 am cîștigat alegerile pentru PE, am reușit să convingem românii să voteze referendumul pentru justiție. După alegerile parlamentare am reușit pentru prima oară în 30 de ani ca un partid de dreapta să dea jos prin moțiune un guvern de stânga, să coagulăm toate forțele politice împotriva PSD și să învestim apoi un guvern PNL.
- După preluarea guvernării, PNL a intrat în campanie pentru alegerile prezidențiale. Klaus Iohannis a obținut cel mai mare scor din ultimii 31 de ani. Deși strategia a fost de a determina anticipate și reușisem primul pas, din păcate România a fost confruntată cu o pandemie și PNl și-a asumat răspunderea de a guverna în cea mai grea perioadă după al doilea război mondial și a făcut-o bine.
UPDATE 12:00 - Președintele Klaus Iohannis a plecat de la Congresul PNL.
Președintele a plecat de la congres tot în scandările susținătorilor lui Ludovic Orban.
UPDATE 11:15 - Klaus Iohannis, discurs la Congresul PNL:
Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:
- Nu ne-am întâlnit de mult în această formulă, mă bucur să vă văd în număr atât de mare. Suntem într-un punct de inflexiune nu doar pentru PNL, ci și pentru România.
- Trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit. Competiția deschisă în PNL mereu încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri pe idei, pe moțiuni
- Am asistat la derapaje și atacuri la persoană. S-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvite dure, care sapă credibilitatea unui puternic greu încercat. Viitorul președinte al PNL trebuie să demonstreze că PNL este cel mai puternic din România, că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o țară dezvoltată
- Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat. Să nu uităm că am promis oamenilor în 2020 4 ani de stabilitate politică. De mâine ambele echipe trebuie să fie conștiente că menținerea unității partidului este esențială. PNL are obligația să își asculte alegătorii și să se adapteze la problemele reale ale prezentului. Dacă vom continua așa, riscăm să pierdem încrederea electoratului în mediul politic. Ar fi extrem de grav, pentru că se creează un vid între ales și alegător, imposibil de umplut
- România să căștige, să fie condusă de un guvern în care forța motrice e PNL.
- E imperativ să depășim cât mai repede actuala criză. Nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să își dea demisia. Sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ar putea fi explicate prin prisma luptei interne.
- Eu cred că România poate avea un deceniu de guvernare de dreapta. Ca acest lucru să fie posibil, e nevoie de fapte, de acțiuni concrete pentru cetățeni, nu doar de discursuri și promisiuni.
- Este nevoie ca Guvernul să-și asume principii ferme și să le redea speranța oamenilor că pot avea un trai bun și prosper.
- PNL are obligația față de români să continue să guverneze responsabil. Guvernarea nu este un loc al ironiilor și al gâlcevii nesfîrșite, în care unii parteneri se com mportă ca și cum ar fi într-o deabatere pe rețelele sociale, iar la primul impas își ia lucrurile și pleacă. Sunt încrezător că viitorul va fi unul bun pentru PNL și că guvernarea va fi bine gestionată de liberali
- Contați mereu pe implicarea mea pentru a pune în aplicare programul care are în prim-plan o Românie normală, mai puțin afectată de scandaluri și discuții sterile. Cu alte cuvine, un viitor mai bun pentru fiecare român. Văd că sunteți energizați și așa e bine.
- Trebuie să fim o echipă!
UPDATE 11:01 - Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Congresul PNL.
Șeful statului a fost așteptat afară de către Ludovic Orban și Florin Cîțu.
Klaus Iohannis a intrat în sală flancat de cei doi contracandidați. Președintele și Ludovic Orban au stat cu mâna la inimă în timpul intonării imnului PNL.
UPDATE 10:30 - Ludovic Orban, despre restricţiile impuse de pandemie: "O să purtăm toţi mască"
Preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat sâmbătă, întrebat în legătură cu respectarea restricţiilor sanitare la Congresul PNL, că era imposibilă oprirea desfăşurării evenimentului.
“Este imposibil de oprit derularea congresului, pentru că toate procedurile prealabile congresului au fost îndeplinite şi era foarte dificil. În cel mai rău caz s-ar fi ţinut în aer liber dacă nu s-ar fi îndeplinit condiţiile la Romexpo. O să purtăm toţi mască, toţi suntem vaccinaţi sau avem un test PCR sau test rapid făcut. Practic, toată lumea are certificatul verde, nimeni nu intră în sală fără certificatul verde şi în conformitate cu normele există o capacitate de peste 10.000, iar numărul de delegaţi este de 5.000. Nu era posibil, chiar şi modificările statutare pe care le vom adopta astăzi care permit în situaţii excepţionale organizarea de foruri statutare prin sistem online, ele nu se pot organiza în cazul acelor foruri statutare la care se votează secret, pentru că nu există un sistem foarte clar de organizare a secretului votului. Numai în ultima săptămână am vorbit cu aproximativ 1.800 de delegaţi personal, dar de-a lungul campaniei am vorbit cu fiecare delegat în parte de cel puţin o dată, dacă nu de două, trei ori, de patru, de cinci ori şi chiar de zece ori”, a afirmat Orban.
UPDATE 10:16 - Florin Cîțu a ajuns la Congresul PNL
"Dupa ziua de azi, PNL o să fie mai puternic, mai unit. O să câștig! Acest congres este pentru toți liberalii", a spus premierul.
UPDATE 10:10 - Rareş Bogdan susţine că alegerile din PNL vor fi „un festival al bunului simţ"
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan susţine că alegerile interne din PNL vor fi „un festival al bunului simţ”. El îi transmite „o provocare” colegului său din Parlamentul European, Dacian Cioloş, afirmând că dacă acesta va accepta un portofoliu în guvernul condus de Florin Cîţu, şi el va renunţa la funcţia la nivel european şi va intra în Executiv.
„Eu îmi doresc foarte mult ca această coaliţie să continue împreună cu USR PLUS, o spun răspicat. De asemenea, îi transmit o provocare domnului Dacian Cioloş, am înţeles că se gândeşte la o poziţie de ministru. Dacă domnia sa vine de la Bruxelles pentru o poziţie de ministru, automat voi intra şi eu în Guvern alături de Florin Cîţu pe o altă poziţie, dacă domnia sa vine. Ceea ce se întâmplă astăzi, faptul că PNL este puţin peste 20% nu înseamnă mare lucru. Alegerile sunt peste 2 ani şi 9 luni, dacă livrăm, dacă facem lucruri vom reuşi să ridicăm partidul la 32-34%”, a mai spus Rareş Bogdan.
UPDATE 9:20 - Ludovic Orban a ajuns la Romexpo
Ludovic Orban, candidat la șefia PNL, a ajuns la Romexpo, unde urmează să înceapă Congresul PNL. "Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot astfel încât să fie asigurat secretul votului", a spus Orban.
Între timp, s-au adunat mai mulți manifestanți, care au amplasat un ciolan imens la intrarea în sala Romexpo. Protestatarii sunt înarmați cu bannere și pancarte.
Liberalii se reunesc sâmbătă la Congresul PNL pentru a alege noul preşedinte al partidului, dintre actualul lider, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu. 5.000 de delegaţi din toată ţara sunt aşteptaţi la Romexpo, la un eveniment criticat de aproape tot restul clasei politice, în contextul situaţiei epidemiologice din Bucureşti. Chiar şi cei doi contracandidaţi au păreri împărţite pe această temă. La Congresul PNL şi-a anunţat prezenţa chiar şi preşedintele Klaus Iohannis. Congresul PNL este programat să înceapă la ora 11:00, în timp ce votarea ar trebui să înceapă în jurul orei 14:00. Conform informaţiilor obţinute de reporterul Observator Larisa Bernaschi, vor fi organizate aproximativ 100 de urne de vot, iar 100 de persoane desemnate de cele două tabere vor număra voturile exprimate.
Măsuri de protecţie şi controverse la Congresul PNL
Opoziţia e revoltată că întâlnirea unui număr atât de mare de participanţi încalcă legea şi sfidează toate regulile de combatere a pandemiei impuse până acum de Guvern. Partidul Social Democrat a sesizat chiar mai multe autorităţi ale statului cu privire la Congresul PNL care se va desfăşura sâmbătă, la Rompexo.
Evenimentele politice nu sunt prevăzute în niciuna dintre hotărârile adoptate până acum dar Guvernul a avut grijă să lase o portiţă legislativă pentru ca alegerile să se desfăşoare-n voie. Miniştrii liberali au adoptat săptămâna trecută şi o măsură care prevede că atunci când rata de infectare trece de 3 cazuri la mia de locuitori, cum e cazul Capitalei acum, evenimentele la interior se pot desfăşura la o capacitate de 50 la sută. Iar cum în sala principală de la Romexpo încap 15 mii de oameni...
Pentru accesul participanţilor la lucrări au fost impuse o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, intrarea în sala reuniunii făcându-se numai pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală. De asemenea, preşedinţii filialelor PNL au fost obligaţi, la rândul lor, să verifice dacă delegaţii au toate documentele necesare şi nicio organizaţie nu va avea invitaţi.
Premierul Florin Cîţu a respins toate acuzaţiile potrivit cărora acest congres ar fi organizat ilegal, cu atât de mulţi participanţi, având în vedere normele legale aprobate pentru scenariul roşu al pandemiei în care a intrat Capitala, după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit 3 la mia de locuitori. "La Congresul PNL se va purta mască. Este legal pentru că este un congres unde este un spaţiu de 3 metri pătraţi de persoană. Sunt 15.000 de metri pătraţi, deci, dacă vor fi 5.000 de persoane, se poate ţine în condiţii de legalitate. Până la urmă trebuie să mergem spre normalitate, avem vaccin, avem certificat, nu putem să ne oprim de fiecare dată", a precizat Cîţu. El a spus că în acest sens a fost solicitat şi un punct de vedere de la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Cine sunt cei doi contracandidaţi pentru şefia Partidului Naţional Liberal
Şi Ludovic Orban şi Florin Cîţu au susţinut, de-a lungul campaniei interne, că vor câştiga la congres, iar după 25 septembrie vor conduce PNL.
Ludovic Orban s-a născut la 25 mai 1963, la Braşov. Are 58 de ani şi este membru PNL din 1992, fiind practic de jumătate de viaţă în slujba partidului. A fost de trei ori deputat, a fost ministru al Transportului şi premier. Este a cincea oară când candidează la şefia PNL. A fost învins de Theodor Stolojan, Crin Antonescu şi Alina Gorghiu şi a câştigat împotriva lui Cristian Buşoi, care de asemenea beneficia de sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis.
Florin-Vasile Cîţu s-a născut la 1 aprilie 1972. Are 49 de ani şi este membru PNL din 2016. Tocmai de aceea a avut nevoie de o derogare din partea partidului pentru a evita prevederea din Statut care cere o vechime de cinci ani pentru a putea candida la şefia partidului. Aflat la al doilea mandat ca senator PNL, Florin Cîţu este premier din 22 decembrie 2020, propus de coaliţia PNL - USR PLUS - UDMR şi desemnat de preşedintele Klaus Iohannis. Mandatul său a fost marcat de două mari crize politice, ambele legate de demiterea a doi miniştri USR PLUS fără a consulta coaliţia de guvernare..
Moţiunea lui Ludovic Orban - ce propune pentru viitorul PNL
Ludovic Orban candidează la preşedinţia PNL cu moţiunea ”Forţa Dreptei”, care propune, printre altele, referendum intern pe model USR, ”fără penali în funcţii publice”, promovarea credinţei creştine şi a naţiunii, repararea legilor justiţiei, apărarea capitalului autohton.
Ludovic Orban, care anunţase anterior că va candida pentru un nou mandat, a salutat atunci decizia lui Cîţu, arătând că va fi o competiţie fair play, "un festival al democraţiei". În 4 septembrie, însă, actualul lider al PNL a ajuns la concuzia că aceasta este "cea mai urâtă campanie" cu care s-a confruntat în 31 de ani de politică şi a acuzat de mai multe ori faptul că susţinători ai săi sunt ameninţaţi că sunt daţi afară din posturile publice.
"Eu vă spun sincer că am trăit, din momentul anunţării candidaturii, cea mai urâtă perioadă din viaţa mea în PNL şi este practic cea mai urâtă campanie cu care m-am confruntat eu în 31 de ani de politică. Nu poţi să faci campanie cu 'pâinea şi cuţitul sunt la mine', 'dacă nu mă votaţi, nu primiţi nimic, nici funcţii, ba chiar vă dăm afară oameni'", spunea Orban.
El a reclamat şi faptul că, deşi votul la congres este secret, într-o serie de organizaţii judeţene se încearcă să li se impună delegaţilor cu cine să voteze şi să fie verificaţi dacă respectă indicaţiile. Pe 21 septembrie, susţinătorii lui Ludovic Orban la preşedinţia PNL, printre care Ionel Dancă, Violeta Alexandru, Antonel Tănase, Ioan Cupşa, Adrian Oros, au lansat un apel, semnat de 69 de deputaţi, senatori, primari, viceprimari liberali, pentru soluţionarea crizei politice şi guvernamentale, în care şi-au exprimat deplina convingere că actualul preşedinte al partidului este cel care poate reface majoritatea parlamentară şi singurul care poate garanta coeziunea partidului.
Liderul PNL Ludovic Orban mizează pe voturile a peste 2.700 de delegaţi pentru obţinerea unui nou mandat, susţin surse din echipa sa după ce în această săptămână au fost contactaţi telefonic peste 4.200 dintre participanţii la Congresul care va avea loc sâmbătă. De luni până vineri, echipa lui Ludovic Orban, la nivel de lideri de filiale, parlamentari sau candidaţi pentru Biroul Executiv, a desfăşurat o campanie de call-center în rândul delegaţilor PNL pentru susţinerea candidaturii la preşedinţia PNL, afirmă membri ai echipei preşedintelui liberal.
Moţiunea lui Florin Cîţu - ce propune #echipacâștigătoare pentru viitorul PNL
Pe 30 mai, premierul Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL, afirmând la acea vreme că partidul are nevoie de un "suflu nou".
Moţiunea cu care Florin Cîţu candidează la şefia PNL se numeşte „România liberală” şi are 28 de pagini. Principalele puncte ale documentului propuse de premier pentru dezvoltarea României sunt revizuirea Constituţiei, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, intrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen şi apropierea de moneda euro, creşterea investiţiilor şi încurajarea antreprenoriatului, cât şi digitalizarea ANAF, recuperarea prejudiciilor din infracţiuni şi sporirea încrederii în instituţiile statului.
Florin Cîţu a declarat, în august, că Orban a ales "un mod foarte urât" să iasă din politică. Ulterior, Cîţu şi susţinătorii lui l-au acuzat pe Ludovic Orban că a făcut tot ce este posibil, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca să fie dezbătută moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului. Mai mult, Florin Cîţu a spus că impresia lui este că, în ultima perioadă, preşedintele PNL, Ludovic Orban, pare a fi "cel mai mare susţinător" al moţiunii de cenzură.
În contextul sesizării făcute de el la CCR cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Executiv pe tema moţiunii, Cîţu a anunţat că va cere demisia preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului dacă decizia Curţii va fi favorabilă. "Dacă Curtea Constituţională ne dă nouă dreptate, preşedinţii celor două Camere trebuie să plece", a declarat Florin Cîţu.
Pe 8 septembrie, premierul a susţinut că el niciodată nu va negocia "interese personale", ci "doar ale PNL şi ale românilor". "În PNL este o mare dezamăgire la modul în care au fost negociate în iarnă portofoliile. Foarte mulţi dintre colegii mei au spus că domnul preşedinte şi-a negociat întâi poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi după aceea au rămas portofoliile (de miniştri - n.r.). (...) E nevoie ca atunci când negociem, să negociem şi interesele PNL, nu interesele personale", afirma Florin Cîţu.
Programul Congresului PNL
În debutul Congresului PNL sunt programate discursuri ale invitaţilor: preşedintele Klaus Iohannis, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice.
Actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, va prezenta ulterior raportul de activitate al mandatului său.
Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.
Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori.
Ce urmează după Congresul PNL
Epopeea nu se încheie oricum sâmbătă. Odată liderul ales, duminică, două mii de liberali se întrunesc, tot la Romexpo, în cadrul Consiliului PNL să-şi aleagă noua conducere centrală.
A doua zi după Congres, duminică, va avea loc Consiliul Naţional al PNL, cu 2.000 de delegaţi, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid.
La începutul lunii septembrie, Statutul PNL a fost modificat, una dintre schimbări vizând creşterea numărului de vicepreşedinţi pe domenii la 17.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și