Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Congres PNL, 25 septembrie 2021: Cine este Florin Cîţu. Premierul vrea puterea totală în PNL

Economist cu un trecut controversat, care pozează într-un premier cool, care ascultă muzică rock şi postează mesaje ironice la story pe reţelele de socializare, Florin Cîţu intră în cursa pentru şefia Partidului Naţional Liberal cu prima şansă, pe fondul susţinerii şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, în special în criza politică pe care a provocat-o în ultima lună.

de Cornel Preda

la 24.09.2021 , 18:03

Florin Cîţu, la Consiliul Naţional PNL Premierul Florin Cîţu este sigur de victoria în alegerile pentru şefia PNL - Inquam Photos / George Calin

Florin-Vasile Cîţu s-a născut la 1 aprilie 1972. Are 49 de ani şi este membru PNL din 2016. Tocmai de aceea a avut nevoie de o derogare din partea partidului pentru a evita prevederea din Statut care cere o vechime de cinci ani pentru a putea candida la şefia partidului. Aflat la al doilea mandat ca senator PNL, Florin Cîţu este premier din 22 decembrie 2020, propus de coaliţia PNL - USR PLUS - UDMR şi desemnat de preşedintele Klaus Iohannis. Mandatul său a fost marcat de două mari crize politice, ambele legate de demiterea a doi miniştri USR PLUS fără a consulta coaliţia de guvernare..

Studiile şi cariera lui Florin Cîţu

Premierul şi-a petrecut zece ani în SUA, ţară în care şi-a făcut studiile universitare. A absolvit Grinnell College din Iowa (1992-1996), cu specializarea economie-matematică, şi un masterat în economie în cadrul Universităţii de Stat din Iowa (1997-1999). În perioada 1999- 2002 a fost doctorand al Iowa State University, în Politică monetară, macroeconomie, econometrie, însă fără susţinerea disertaţiei.

Articolul continuă după reclamă

A obţinut o diplomă, în 2003, în Metode empirice pentru construirea modelelor macroeconomice în cadrul Center for Financial Studies in Frankfurt.

Pe acelaşi subiect

A fost economist în cadrul Băncii Naţionale a Noii Zeelande (ianuarie 2002- octombrie 2003) şi în cadrul Băncii Europene de Investiţii (noiembrie 2003- decembrie 2004). S-a ocupat conform CV-ului, de analiza si dezvoltarea de modele aplicate în strânsă legătură cu responsabilităţile/deciziile de politică monetară. În această calitate, Florin Cîţu a participat, pentru şase luni, la Comitetul de Politică Monetară şi în grupul de decizie a ratei de politică monetară fiind secretar şi consilier în legătură cu mecanismul de transmitere a politicii monetare.

În noiembrie 2003 Florin Cîţu a revenit în Europa, unde s-a angajat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (BEI), în Luxemburg. El s-a ocupat de pregătirea discursurilor preşedintelui şi vicepreşedinţilor instituţiei, conform datelor trecute în CV, dar şi de realizarea de „rapoarte şi analize empirice publicate săptămânal pentru board-ul BEI despre: rolul EURO ca valută de rezervă internaţională, politica monetară şi preţul activelor, datoria sectorului privat, interpretarea rapoartelor FMI FSAP”. Activitatea lui Cîţu la BEI s-a încheiat în decembrie 2004. 

În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist şef (ianuarie 2006 - ianuarie 2007) şi şef al departamentului pieţe financiare (ianuarie 2007- martie 2011), pentru ca ulterior să fie consultant şi analist economic (aprilie 2011 - octombrie 2016).

În martie 2011, Florin Cîţu a fost concediat de ING, iar la acel moment declara, pentru Hotnews.ro, că decisese să acţioneze banca în judecată din acest motiv.

Parcursul profesional al lui Florin Cîţu a continuat, începând cu aprilie 2011, în domeniul consultanţei şi analizei economice pentru companii cu capital privat şi instituţii publice pe probleme de administrarea riscului de curs valutar şi de dobândă, politică macroeconomică, produse financiar bancare, precizează CV-ul ministrului.

Ascensiunea politică a lui Florin Cîţu

Din decembrie 2016, Florin Cîţu este senator, a fost vicepreşedinte al Comisiei de buget-finanţe şi apoi preşedinte al Comisiei de politică economică din Senatul României,  precum şi liderul grupului senatorilor liberali. 

Devenit senator, Cîţu s-a remarcat rapid printr-un virulent discurs anti-PSD, fiind unul dintre principalii comunicatori ai partidului. După ce Ludovic Orban a preluat şefia PNL, în 2017, a început cu adevărat şi ascensiunea politică a lui Florin Cîţu. El a fost ales vicepreşedinte al partidului, apoi a primit şefia unei comisii parlamentare importante, cea de politică economică iar ulterior a fost numit liderul de grup al senatorilor PNL.

A fost ales senator în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti, la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. A fost membru al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială (22-26 decembrie 2016), vicepreşedinte în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (22 decembrie 2016-31 ianuarie 2018), membru (27 decembrie 2016 - 23 septembrie 2018) şi preşedinte (1 februarie 2018-16 septembrie 2018) al Comisiei economice, industrii şi servicii, potrivit senat.ro.

A fost membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (din 1 februarie 2018) şi al Comisiei pentru afaceri europene (din 24 septembrie 2018).

De asemenea, a fost membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Georgia (din 26 aprilie 2017) şi membru şi vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Australia (din 26 aprilie 2017). Din octombrie 2017 a fost liderul grupului PNL de la Senat. La 4 noiembrie 2019, a preluat portofoliul Finanţelor Publice în Cabinetul condus de Ludovic Orban. La alegerile din 6 decembrie 2020, a fost ales senator de Bucureşti pe listele Partidului Naţional Liberal.

La începutul anului trecut, după demiterea Guvernului Orban, prin moţiune de cenzură, Florin Cîţu a fost desemnat pentru prima oară prim-ministru de către preşedintele Klaus Iohannis, dar şi-a depus mandatul cu doar câteva minute înainte ca Parlamentul să îl învestească în funcţie. Desemnarea sa pentru şefia guvernului a făcut parte din strategia PNL şi a lui Klaus Iohannis de declanşare a alegerilor anticipate, dar planul a fost dat peste cap de izbucnirea pandemiei de coronavirus. După retragerea lui Cîţu, şeful statului l-a desemnat din nou pe Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru, noul guvern liberal fiind învestit în Parlament preponderent cu voturile PSD, deoarece liberalii se aflau în izolare după ce au participat la o şedinţă la care fusese prezent şi senatorul Vergil Chiţac, ulterior diagnosticat cu Covid-19.

În urma alegerilor parlamentare din 2020, coaliția formată din PNL, alianța USR-PLUS și UDMR l-a propus pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru al României. Decizia avea ulterior să fie regretată de USR-PLUS. După ce le-a demis doi miniştri fără avertisment, pe Vlad Voiculescu (Sănătate) şi pe Stelian Ion (Justiţie), cei de la USR PLUS au părăsit cu toţii guvernul şi au pus drept condiţie pentru refacerea coaliţiei plecarea lui Florin Cîţu de la Palatul Victoria. Sprijiniţi de cei de la AUR, USR PLUS a depus şi o moţiune de cenzură, pe care Florin Cîţu şi PNL a reuşit să o blocheze până după Congres.

Scandalurile în care a fost implicat Florin Cîţu

Cea mai mare controversă a lui Florin Cîţu este legată de dosarul din Statele Unite ale Americii, de acum 20 de ani, unde a fost prins la volan după ce a consumat alcool. În istoricul lui, însă, inclusiv demiterea de la ING este una controversată, fiind acuzat că a făcut speculă împotriva leului.

Florin Cîţu şi dosarul penal din SUA

Vara anului 2021 a adus şi o serie de dezvăluiri despre trecutul premierului Florin Cîţu. La începtului lunii august, a apărut informaţia că în 2000, pe vremea când era doctorand în SUA, actualul premier a fost prins beat la volan, fiind condamnat la două zile de închisoare şi la plata unei amenzi de 1.300 de dolari.

”Este interesant că în patru tururi de scrutin cu PSD nu a apărut această informaţie, apare acum în competiţia internă din PNL”, a reacţionat Cîţu după această dezvăluire.

Câteva zile mai târziu, a mai apărut o informaţie din perioada petrecută de Florin Cîţu în SUA şi anume că nu şi-ar fi plătit o datorie de aproape 7.000 de dolari, bani cheltuiţi de pe un card de credit. „A fost prezentat în spaţiul public un dosar în SUA. M-am informat şi eu, este de fapt o decizie de respingere a unei sentinţe civile despre care nu am fost informat niciodată. S-a întâmplat în 2009, eram foarte uşor de găsit pentru oricine. Realitatea juridcă este că acel dosar a fost respins de instanţa din SUA, iar eu am încredere în justiţia din Statele Unite”, a fost atunci reacţia lui Florin Cîţu.

Florin Cîţu şi demiterea de la ING

Demiterea lui Florin Cîţu de la ING ar fi fost legată de specula la care acesta ar fi participat. Hotnews reamintea că în urma atacului speculativ dat in 2008 asupra leului, o parte din trezorierii sefi ai catorva banci comerciale au fost obligati sa paraseasca sistemul, Florin Cîţu fiind printre cei putini admisi sa mai lucreze in continuare.

Băncile respective au ”pariat” împotriva leului și ar fi câștigat bani dacă leul ar fi scăzut puternic față de euro. BNR a dejucat planurile, însă aceasta a dus la creșterea dobânzilor pentru românii cu credite în lei.

"Am fost instiintat ca sunt concediat. Nu stiu daca acest lucru are legatura cu episodul celebru din 2008, dar nu cred ca acesta este motivul. Am decis sa actionez banca in judecata si sper sa castig", a declarat pentru HotNews.ro Florin Cîţu la vremea respectiva.

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Congres PNL, 25 septembrie 2021: Cine este Florin Cîţu. Premierul vrea puterea totală în PNL