Antena Meniu Search
x

Video Cum a fost posibilă organizarea Congresului PNL cu 5.000 de oameni la București, în plin val 4 de Covid

Florin Cîţu şi Ludovic Orban îşi joacă mâine carierele politice. Soarta lor stă în mâinile a cinci mii de liberali din toată țara care vin din această seară la Bucureşti, ca să-şi aleagă noul preşedinte de partid. Organizarea congresului PNL nu e lipsită de controverse. Opoziţia e revoltată că întâlnirea unui număr atât de mare de participanţi încalcă legea şi sfidează regulile de combatere a pandemiei impuse până acum de Guvern.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 24.09.2021, 20:04

Vezi și

Capitala va fi gazda unui eveniment în numele căruia s-au rupt coaliţii, s-au făcut şi desfăcut alianţe. Liberalii sunt aşteptaţi mâine la Romexpo, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis.

Andreea Milea, reporter Observator: ”Cu mai puțin de 24 de ore înaintea congresului unde se va alege şefia PNL se fac pregătiri intense pentru amenajarea locaţiei în care va avea loc evenimentul politic. Congresul va începe la ora 11 cu o cuvântare a preşedintelui României, însă delegaţii liberali vor ajunge aici cu mult mai devreme pentru a li se verifica certificatele verzi”.

Florin Cîţu vs. Ludovic Orban, la Congresul PNL de sâmbătă

Cei doi candidaţi se întrec în asigurări că vor fi respectate toate regulile sanitare.

Pe acelaşi subiect

Florin Cîţu, candidat la şefia PNL: ”Vor fi cu măști, cu certificat verde, centru de testare, toate condițiile vor fi respectate că să poată fi desfășurat acest congres în condiții de siguranță”.

Ludovic Orban, candidat la şefia PNL: ”Avem o pondere foarte mare de delegaţi, peste 80 la sută, care sunt vaccinaţi, pentru toţi ceilalţi este obligatorie realizarea unui test PCR sau antigen în termenele prevăzute”.

Portiţa legislativă care permite desfășurarea congresului PNL la București

Evenimentele politice nu sunt prevăzute în niciuna dintre hotărârile adoptate până acum dar Guvernul a avut grijă să lase o portiţă legislativă pentru ca alegerile să se desfăşoare-n voie. 

Miniştrii liberali au adoptat săptămâna trecută şi o măsură care prevede că atunci când rata de infectare trece de 3 cazuri la mia de locuitori, cum e cazul Capitalei acum, evenimentele la interior se pot desfăşura la o capacitate de 50 la sută. Iar cum în sala principală de la Romexpo încap 15 mii de oameni.

Florin Cîţu, candidat la sefia PNL: ”Avem acolo 15 mii de mp, asta înseamnă că fiecare persoană, dacă vin 5 mii de delegaţi, respectăm cei trei metri pătraţi pentru fiecare persoană”.

Ba mai mult, liberalii au primit şi acordul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Într-un răspuns pentru secretarul general al PNL, Raed Arafat transmite că acest congres se poate desfășura în baza legislației în vigoare, iar dacă rata de infectare trece de 3 cazuri la mia de locuitori, participarea se va face pe baza certificatului verde.

Epopeea nu se încheie oricum sâmbătă. Odată liderul ales, duminică, două mii de liberali se întrunesc, tot la Romexpo, în cadrul Consiliului PNL să-şi aleagă noua conducere centrală.

PSD a reclamat evenimentul PNL la poliție 

Partidul Social Democrat a reacţionat dur. A făcut sesizări către Poliţie, Jandarmerie, Prefectură şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă în care menţionează că evenimentul PNL încalcă legea.

Radu Oprea, purtător de cuvânt PSD: ”Sunt unii care încearcă să îl prezinte ca un eveniment cultural. Nu are cum să fie un eveniment cultural decât dacă cei de la PNL vor să se ducă la circ sau la teatru de păpuși”.

Iar într-o postare pe Facebook, Marcel Ciolacu a denunţat dubla măsură: restricţii pentru românii de rând, în timp ce liberalii se reunesc într-un congres uriaş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Cum a fost posibilă organizarea Congresului PNL cu 5.000 de oameni la București, în plin val 4 de Covid