Antena LIVE
Video

Care este adevăratul secret al sarmalelor. De ce este de fapt dat gustul

Există un preparat nelipsit de pe masă la toate sărbătorile de iarnă. Reţeta sarmalelor, împrumutată din Orient, a fost adaptată şi îmbunătăţită de numeroase ţări. Un singur lucru nu acceptă experţii să fie schimbat: oala de lut în care se fierbe preparatul. În alte recipiete, gustul şi aroma nu se ridică la înălţimea aşteptărilor.

De la 24.12.2021, 21:11

Corneliu Magopăț, meșter olar: O să fac un vas pentru gătit sarmale.  

Puţini ştiu că secretul sarmalelor cu o savoare unică îşi are originea în atelierul olarului.  În zilele noastre se folosesc mai ales vase de inox sau emailate pentru a le fierbe, dar cunoscătorii aleg mereu oala de lut. 

Corneliu Magopăț meșter olar: Este o cerere pe piaţă destul de ridicată şi atunci olarii din atelier pregătesc de zor  să termine comenzile la timp.

Nu mai puţin de trei săptămâni durează procesul tehnologic, dar aşteptarea merită. Cel mai căutat preparat al sărbătorilor de iarnă are o savoare aparte când iese rumenit din oală.

Pe acelaşi subiect

În ce constă adevăratul secret al sarmalelor 

Corneliu Magopăț, meșter olar: Sarmalele se fac într-un timp mai îndelungat şi gustul pe care îl dă lutul este inconfundabil. 

De la an la an, creşte numărul gospodinelor care renunţă la recipientele moderne ca să folosească unele tradiţionale. 

Bărbat: Dă gust mai bun, sau nu ştiu, încercăm. Acum prima dată luăm şi vedem.  

Dar oala de lut nu e totul. Reţeta reuşită depinde de ingrediente dar şi de priceperea fiecăruia de a le combina. Tradiţionalele sarmale îşi au originea în Turcia, dar fiecare zonă din România a adăugat câte ceva, în funcţie de gustul dorit. Carnea de porc în locul celei de vită sau miel a fost tot o notă autohtonă. 

Iar pentru cine se întreabă de ce sarmalele nu măsoară mai mult de 6 centimetri în Bucovina, răspunsul vine de la specialişti: Dacă-i mare, mâncaţi una şi gata. Aşa-s mai mici, luaţi mai multe! 

Cei care nu se pricep sau nu au timp pentru a se ocupa ei înşişi de tot procesul, au posibilitatea de a le primi gata preparate, gata de aşezat pe masa festivă.

În România, sarmalele se prepară atât cu frunze de viţă, cât şi cu foi de varză. Se foloseşte mai ales carne de porc, se pune orez,  afumătură şi se condimentează totul . După ce sunt fierte ore în şir la foc domol, se servesc cu pâine, sau mămăligă, şi sunt stropite cu iaurt sau smântână.

Ți-a plăcut acest articol?

gust samale
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024