Antena Meniu Search
x

Video Crăciunul românesc, sărbătorit peste graniţă. Tradiţii şi obiceiuri "ca acasă", într-un sat din Bulgaria

De treci Dunărea pe la Calafat şi ajungi în Bulgaria, te vei simţi ca acasă. În satele de lângă graniţă, ţi se dă bineţe în dulcele grai românesc. Iar de sărbători, oamenii care trăiesc aici, au grijă să păstreze obiceiurile. Vă invit să îi cunoaştem pe românii din micile comunităţi din Bulgaria.

de Redactia Observator

la 24.12.2021, 19:46

Vezi și

E sărbătoare ca acasă, chiar dacă suntem în Vidin, Bulgaria. Copiii sosiţi cu colinda fac urări în română. Gazdele îi primesc cu lumină pe chip și în suflet.  Sorcova este împletită din crengi de măr şi împodobită cu seminţe şi lână, simbol al sănătăţii şi bogăţiei.

Gazda le împarte colaci, nuci și bani românești- să aibă când or merge pe acasă. Mai apoi, familia se strânge în jurul mesei de sărbătoare. Orânduirea e sfântă. Nimeni nu se așează până când cea mai vârstnică femeie din casă nu binecuvântează mâncarea.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Crăciun cu tradiţii româneşti sărbătorit în ţara vecină

Pe acelaşi subiect

Bătrâna Olga are 80 de ani. Până la 14 ani, a trăit în România, dar soarta a purtat-o pe drumuri străine. În Bulgaria și-a dedicat viața datinilor învățate în satul natal.

Olga: Noi suntem români. La noi în sat se vorbeşte limba română şi cu vitele pe bătătură şi peste tot

Ivo Gheorghiev, gazdă: Atunci când sărbătorim, prin sărbătoare ne unim.

Ivo și Lucica Gheorghiev. El, medic. Ea, economist. Amândoi români în suflet și luptători aprigi pentru păstrarea identității naționale. În timpul liber, Lucica predă limba română. 

Lucica Gheorghiev, gazdă: Eu predau limba română la copiii care vor. Nu numai copii, sunt şi oameni în vârstă pentru că ei vorbesc limba română, dar vor să şi scrie.

Românii sunt răsfiraţi în peste 30 de sate din apropiere de graniță. Deși nu învaţă limba maternă în școli, o vorbesc acasă și se îngrijesc de datini și tradiții, ca de cea mai mare comoară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Crăciunul românesc, sărbătorit peste graniţă. Tradiţii şi obiceiuri "ca acasă", într-un sat din Bulgaria