Paşte 2023. Secretul gospodinelor pentru a obţine cei mai pufoşi şi gustoşi cozonaci
Desertul tradiţional pentru Paşte 2023. Cel mai pufos cozonac tradiţional de Paște a fost premiat la Târgu Lăpuș, în Maramureș. Îmbrăcați în haine specifice zonei în care locuiesc, peste 100 de elevi și preșcolari și-au pus priceperea gastronomică la bătaie. Rețetele au fost învățate din străbuni, iar aluatul a crescut precum zâmbetul de pe fețele micuților.
De Redactia Observator la 02.04.2023, 08:43Cozonacul este desertul tradiţional nelipsit de pe masa de Paşte. Copiii au avut la dispoziție 30 de minute pentru a amesteca ingredientele și a frământa aluatul. Cu cinci ouă și câteva linguri de zahăr, Iris și Maria au făcut minuni. La o altă masă, Răzvan își încurajează echipa.
''Reţeta...o avem aici. E de la bunica, am învăţat-o de la bunica. Fiecare avem treaba, task-ul nostru cum ar veni. Am câştigat anul trecut locul doi. Avem cupa La mia Casa, anul ăsta.''
Pentru a participa la concurs, micuții s-au pregătit temeinic, timp de câteva luni.
"Ne-am străduit să o punem o facem să fie pe înţelesul copiilor, chiar dacă este o reţetă tradiţională, copiii au înţeles foarte repede reţeta şi au reuşit foarte repede să o pună în practică.''
La competiție au luat startul 28 de echipe, iar hainele tradiționale au fost elementul comun.
Ioana Baboșan, organizator: Scopul acestui concurs este păstrarea tradiţiei de a prepara cozonacul în preajma sărbătorilor pascale. Începând de la cozonacul cu nucă, până la...avem cozonac cu fructe confiate, cu ciocolată Nutella.
După ce cozonacii au stat o oră la cuptor, juriul l-a ales pe cel mai pufos și cel mai gustos.
Cea mai bună reţetă de cozonac pentru masa de Paşte 2023
Pufoşi, cu cât mai multă cremă de cacao, nuci, stafide sau mac, cozonacii sunt nelipsiţi de pe mesele de sărbătoare ale românilor. Cu două săptămâni înainte de Paşte, comenzile au început să curgă deja în cofetării. Cele mai multe livrări se vor face cu o zi sau două înainte de Paşte, însă clienţii sună de pe acum ca să se asigure că nu rămân fără deliciosul desert.
Cozonacul tradiţional românesc, cu nucă și cacao, pierde teren în faţa deserturilor de peste hotare. Unul dintre ele este povitica, un cozonac cu multă umplutură, specific bucătăriei slovene, dar şi croate. În top este şi babka, desertul tradiţional evreiesc cu multă umplutură de cacao şi ciocolată. Panettone, deja o veche cunoştinţă a românilor, este demult pe lista de cumpărături a gurmanzilor.
În ciuda inflaţiei, cofetarii susţin că preţurile cozonacilor rămân neschimbate. Desertul de supermarket va costa de la 30 de lei în sus. În cofetării se vinde cu cel puţin 100 de lei, respectiv 150 cel cu ciocolată belgiană.
Când pică Paştele în 2024
În 2023, Paştele Ortodox şi Paştele Catolic pică, precum aproape în fiecare an, la o săptămână distanţă. 2024, însă, o să fie unul dintre anii în care tradiţia nu se mai respectă, astfel că distanţa dintre cele două sărbători o să fie mult mai mare.
Anul acesta sărbătorim Paştele Ortodox 2023 pe 16 aprilie, iar Paştele Catolic 2023 pe 9 aprilie. După cum se poate vedea, în 2023 se păstrează tradiţia de a avea doar o săptămână între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox.
În 2024, însă, apare un fenomen mai rar întâlnit. Între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox o să avem o pauză de mai bine de o lună. Asta pentru că Paştele Catolic pică, în 2024, pe 31 martie, iar Paştele Ortodox pică, în 2024, tocmai pe 5 mai.
Paşte 2024. Când pică Paştele Ortodox în următorii ani
Dacă în 2023 sărbătorim Paştele Ortodox pe 16 aprilie, în 2024 sărbătorim Paştele Ortodox tocmai pe 5 mai. Apoi, în perioada 2025-2030 o să mai avem un singur an în care sărbătorim Paştele Ortodox în luna mai. Asta pentru că în 2025 sărbătorim Paştele Ortodox pe 20 aprilie, în 2026 sărbătorim Paştele Ortodox pe 12 aprilie, în 2028 sărbătorim Paştele Ortodox pe 16 aprilie, în 2029 sărbătorim Paştele Ortodox pe 8 aprilie, iar în 2030 sărbătorim Paştele Ortodox pe 28 aprilie. Doar în 2027 sărbătorim Paştele Ortodox pe 2 mai.
Şi pentru că în 2024 sărbătorim Paştele Ortodox pe 5 mai, românii ar urma să aibă posibilitatea unei vacanţe îndelungate. Asta pentru că românii care sărbătoresc Paştele Ortodox ar urma să aibă liber atât în primele două zile de Paşte, pe 5 şi pe 6 mai, cât şi în Vinerea Mare, pe 3 mai, dar şi sâmbătă, pe 4 mai, şi miercuri, când sărbătorim 1 mai.
Paşte 2024. Când pică Paştele Catolic în următorii ani
Dacă în 2023 sărbătorim Paştele Catolic pe 9 aprilie, cu doar o săptămână înainte de Paştele Ortodox, în 2024 sărbătorim Paştele Catolic pe 31 martie, cu mai mult de o lună înainte de Paştele Ortodox.
Pe de altă parte, în 2025, Paştele Catolic pică în aceeaşi zi, 20 aprilie, cu Paştele Ortodox. Acelaşi lucru se petrece şi în 2028, când Paştele Catolic şi Paştele Ortodox pică pe 16 aprilie. În schimb, în 2027 o să avem, din nou, o pauză mare între sărbători, pentru că Paştele Catolic pică pe 28 martie, iar Paştele Ortodox pe 2 mai. În 2026 sărbătorim Paştele Catolic pe 5 aprilie, în 2029 pe 1 aprilie, iar în 2030 pe 21 aprilie.