Video Cea mai buna reţetă de cozonac. Cum se prepară cozonacul pufos şi cât costă cel mai ieftin
Sărbătorile ne aduc multe frământări, mai ales când vine vorba de cozonac şi alegerea lui. Fie că îl cumpărăm din fabrică, fie că îl luăm de la gospodine pricepute, regele ospăţului de sărbători înseamnă muncă şi folosirea celor mai bune şi naturale ingrediente. Cu nucă, rahat, stafide sau alte umpluturi delicioase, cozonacii costă între 20 şi câteva sute de lei.
Cu două zile înainte de Crăciun, cozonacii se fac pe bandă rulantă. Comenzile s-au dublat şi fiecare secundă e preţioasă.
"Făcut din ingrediente naturale, locale, aşa cum vedeţi aici. Făină de cea mai bună calitate, untul, ouă din găină crescută la sol, miez de nucă pentru umplutură... pe care o opărim în lapte, smântână, ulei, coajă de portocală şi coajă de lămâie şi rahat", a spus proprietarul unei fabrici de cozonaci, Paula Vals.
Rețeta bunicii cere timp. După ce în compoziţie se pune, cu generozitate, umplutură din cacao, mirodenii și nucă, aluatul trebuie să se odihnească în tihnă câteva ore.
"Fiind un cozonac din ingrediente şi are multe grăsime, unt, umplutură destul de multă, trebuie să stea destul timp la dospit. Să dospească aşa cum făceau şi acasă. O zi alocau pentru cozonac", a mai spus Paula. La final, rumeniți bine, cozonacii sunt scoși din cuptor și lăsați să respire. Noi nu am avut răbdare, așa că am rupt unul fierbinte.
- Cum faci cei mai pufoşi şi gustoşi cozonaci? Reţete tradiţionale sau reinterpretate pentru masa de Crăciun
- "Am văzut ceva ciudat!" Un cozonac bio dintr-o patiserie din Buzău se vinde cu gândacii la pachet. Colcăiau peste...
- Masa de Crăciun, o adevărată provocare pentru români. Cât costă acum, în comparaţie cu anul trecut
Care este preţul unui cozonac
Şi în casele din Sântimbru, Alba se munceşte de zor. Cozonacii din zonă sunt vestiţi în toată ţara, astfel că gospodinele pricepute sunt copleşite de comenzi. Regele meselor de Crăciun rămâne cozonacul, însă sunt şi alte dulciuri care fac deliciul sărbătorilor: plăcinta cu brânză sau cornuţele cu marmeladă, toate făcute din ingrediente naturale, îţi lasă gura apă.
"Folosim făină de bună calitate, folosim ulei, telemea şi caş. Ouă crescute din găinile crescute la sol, lapte, smântână şi este o reţetă destul de simplă", a spus Paula Vals.
"Marmelada, vestita marmeladă, făcută tot de noi, da, aici, BIO. Conţine prune, care sunt foarte bine coapte", a spus inginerul Adina Cîmpeanu.
Preţurile pentru cozonaci pornesc de la 20 de lei şi pot ajunge chiar la câteva sute de lei, în funcţie de mărime şi compoziţie. Pentru un platou dulce, cu mai multe sortimente de prăjituri, pofticioşii vor plăti minimum 50 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰