Antena LIVE

Curs valutar

Reţete speciale pentru Crăciun pe care le poţi face cu un buget redus

Tradiţia rămâne tradiţie în toate colţurile ţării înaintea Crăciunului şi orice gospodină trebuie să ştie să diversifice meniul de Sărbători, motiv pentru care ne-am gândit să vă oferim câteva idei de reţete la îndemâna oricui. 

De la 20.12.2024, 19:54
WhatsApp
Reţete speciale pentru Crăciun pe care le poţi face cu un buget redus

În doar căteav zile sărbătorim Crăciunul, iar gospodinele sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru masa festivă, motiv pentru care ne-am gândit să vă oferim câteva idei de reţete la îndemâna oricui. 

Idei de reţete pentru masa de Crăciun

Unge câteva felii de pâine cu unt sau crema de brânză, decupează steluţe şi brăduţi cu ajutorul câtorva forme, apoi taie fâşii un castravete şi decorează feliile de pâine. Dacă doreşti, poţi garnisi şi cu câte o frunză de pătrunjel.

Pe acelaşi subiect

Curăţă câţiva castraveţi, taie-i în rondele mai groase şi scobeşte-i. Pune rondelele pe o farfurie, umple-le cu cremă de brânză, iar peste ele aşează bucăţele de roşii cherry. La fel de bine poţi pune crema în pahare, iar pentru culoare înfige fâşii de ardei gras.

Pregăteşte salata boeuf că de obicei. Cumpără câţiva ardei graşi, taie-le codiţa sub formă de capac şi vârfurile, curăţă-i de seminţe, apoi pune-i în picioare pe un platou. Umple-i cu salata boeuf şi decorează-i cu ardei gras de altă culoare.

Ingrediente: 225g crema de brânză moale, 110g unt la temperatura camerei, 180ml apa caldă, 2 linguri coaja portocală, 85g miere, 260g melasa, 2 ouă, 140g zahăr, 180ml ulei, 1/2 linguriţa sare, 2 linguriţe bicarbonat de sodiu, 1/4 linguriţa cuişoare măcinate, 1 linguriţa scorţişoară , 2 linguriţe ghimbir pudră, 220g faina, 260g zahăr pudră cernut

Metoda de preparare: Încinge cuptorul al 180C, unge o tavă pătrată (20x20cm) şi tapeteaza-o cu hârtie de copt. ( Se poate folosi şi o tavă rotundă de 23-24cm). Amestecă faină cu mirodeniile, bicarbonatul şi sărea. Bate cu mixerul ouăle cu uleiul şi zahărul.

Adaugă melasa, mierea şi coajă de portocale, apoi incorporează ingredientele uscate. Ultima adăugata este apa caldă. Toarnă aluatul în tavă pregătită şi coace prăjitura 35-45 minute, până când trece de testul scobitorii. Între timp, mixează într-un bol crema de brânză cu untul moale şi zahărul pudră.

Poţi adăuga şi 2 linguriţe extract de vanilie sau seminţele de la jumătate de păstaie de vanilie. Când prăjitura s-a copt lăsa-o să se răcească în tavă timp de 20 de minute, apoi complet, aşezată pe un grătar. Întinde crema de brânză pe suprafaţa ei şi decorează cu seminţe de rodie.

Ingrediente: 5 linguri de zahăr, 350 gr de untură, 9 linguri de smântână, 2 ouă, 750-800 gr de făină,1 praf de copt, 1 coajă rasă de lămâie, 1 esenţă de vanilie/migdale/rom, 1 borcan mare de gem/ ciocolată (în funcţie de preferinţe, ori puteţi să folosiţi ambele variante pentru a oferi o surpriză la degustare), zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare: Primul pas este mixarea zahărului cu untul, urmând ca mai apoi să adăugaţi smântâna. Adăugaţi ouăle, unul câte unul, praful de copt, esenţa de vanilie/migdale/rom şi coaja rasă de lămâie.

După ce amestecaţi ingredientele adăugaţi făina, cernată, pentru a ajunge la un conţinut omogen, fraged. Pe masa de lucru presăraţi puţină făina şi rupeţi o bucată din aluat pe care să îl rulaţi până în momentul în care aluatul ia o formă subţire.

Cu un cuţit ori o roată zimţată tăiaţi pătrăţele, adăugaţi cu o linguriţă gemul sau ciocolata (puteţi adăuga orice conţinut doriţi să aibă la final cornuleţele) în mijlocul pătrăţelului, iar apoi îl rotiţi pentru a ajunge la forma unui cornuleţ. Procedaţia semenea până terminaţi aluatul.

Luaţi o tavă încăpătoare şi o ungeţi cu margarină sau unt, iar mai apoi o tapetaţi cu hârtie de copt. Daţi drumul la cuptor, iar până se încinge, aşezaţi cornuleţele în tavă, dar aveţi grijă să aibă puţin spaţiu între ele.

Ulterior aşezaţi tava şi lăsaţi cornuleţele să se rumenească la o temperatură potrivită. Atunci când sunt gata, le treceţi repede prin zahărul vanilat, pe care îl pudraţi cât încă sunt calde. În final tot ce rămâne este să aveţi poftă bună!

Ingrediente: 400 g făină, 200 g zahăr, 150 g unt, 100 g miere, 1 ou, 1 praf de sare, 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu, 1 linguriţă de ghimbir, 2 linguriţe scorţişoară măcinată, 1 linguriţă cuişoare măcinate ( puteţi înlocui aceste 3 ingrediente cu un mix măcinat pentru turtă dulce din scorţişoară, nucşoară, coriandru, cardamon, etc. Astfel, puteţi folosi în jur de 30 de g).

Mod de preparare: Amestecaţi făina, bicarbonatul de sodiu, sarea şi mixul fin măcinat (scorţişoara, ghimbirul, nucşoara). În alt bol, bateţi untul cu zahărul timp de câteva minute, iar apoi adăugaţi şi oul şi mierea.

După ce le amestecaţi, incorporaţi şi ingredientele combinate la început şi continuaţi să le amestecaţi până aluatul prinde culoare şi este gata pentru a fi folosit. Pe o masă de lucru, presăraţi făina, iar apoi puneţi aluatul şi frământaţi-l preţ de câteva minute.

Puneţi-l ulterior într-un bol încăpător, puneţi folie alimentară deasupra bolului şi lăsaţi aluatul la frigider în jur de o oră. Dacă doriţi, puteţi realiza acest proces cu o zi înainte de a pregăti turta dulce, timp în care lăsaţi aluatul la frigider. Orice bunică vă va spune că vor fi mai pufoase şi mai gustoase.

Odată răcit, luaţi bucăţi din aluat şi rulaţi-le pe masa de lucru, până când devine subtire, iar mai apoi decupaţi aluatul cu ajutorul unor forme speciale sau cu un cuţit. Puteţi face foarte uşor cu un cuţit mic, brăduţi, stele, inimi etc.

Dacă aţi reuşit să cumpăraţi aceste forme deja din comerţ, treaba voastră este deja mult mai uşoară. Odată pregătite micile prăjiturele, le puteţi pune într-o tavă ( la distanţă unele de celelalte) şi le lăsaţi până când se rumenesc şi prind acea frumoasă culoare aurie.

La final, puteţi decora turta dulce cu diferite elemente decorative, după bunul plac. De asemenea, puteţi să faceţi o glazură de zahăr, în mai multe boluri, în care să adăugaţi colorant alimentar pentru a vă transforma micile turte dulci în adevărate opere de artă, atât pentru copii, cât şi pentru musafirii care vă vor trece pragul.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

reteta mancare retete craciun
Întrebarea zilei
Urmăriţi în aceste zile ce se întâmplă pe scena politică?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Prognoza meteo actualizată. ANM anunță unde va ninge de Crăciun și Revelion
Fanatik.ro
Publicat 19.12.2024
Ce fac pentru creierul tău doar 30 de minute de mișcare pe zi
spotmedia.ro
Publicat 18.12.2024
Un judecător a ordonat retragerea la nivel global a unei piese cântate de Adele,...
spotmedia.ro
Publicat 17.12.2024
Mihaela Bilic dezvăluie cum se face piftia de porc, de fapt. Greșeala pe care...
Gandul
Publicat 20.12.2024
Bătăușul care în primul tur al prezidențialelor l-a agresat pe șeful...
Adevărul
Publicat 20.12.2024
Laura şi Mihai, câştigătorii celui de-al zecelea sezon Mireasa şi ai...
A1
Publicat 20.12.2024
Horoscopul zilei de 21 decembrie 2024. Balanțele petrec timp cu familia. Află ce...
CaTine
Publicat 20.12.2024
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
spynews.ro
Publicat 19.12.2024
Gigi Becali a venit în Parlamentul României. Discurs pro Călin Georgescu și...
GSP
Publicat 20.12.2024
A dormit pe bănci în parc și mânca resturi, în America, dar a ajuns om de...
Click.ro
Publicat 20.12.2024
Cel mai bun telefon al anului 2024. Ce smartphone a impresionat
Useit
Publicat 20.12.2024
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redacţia.ro
Publicat 20.12.2024
Văduva tânărului ucis de Mario Iorgulescu, mesaj pe TikTok. Cum a reacționat...
libertatea.ro
Publicat 20.12.2024
Sean „Diddy” Combs își va petrece Crăciunul în spatele gratiilor:...
ZU
Publicat 20.12.2024
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Hello taste
Publicat 20.12.2024
Riscurile expunerii prelungite la aer rece: cum să protejezi copiii de hipotermie
Deparinti
Publicat 20.12.2024
Adevăratele motive din spatele ieșirii PSD de la masa negocierii Guvernului. Joc...
ziare.com
Publicat 20.12.2024
Bărbatul care este identic cu faimosul Mert Ramazan Demir. Fanii au rămas...
Happy
Publicat 20.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Efectele diabetului asupra sistemului cardiovascular. Ce simptome provoacă în...
Medicool
Publicat 20.12.2024