Reţete speciale pentru Crăciun pe care le poţi face cu un buget redus
Tradiţia rămâne tradiţie în toate colţurile ţării înaintea Crăciunului şi orice gospodină trebuie să ştie să diversifice meniul de Sărbători, motiv pentru care ne-am gândit să vă oferim câteva idei de reţete la îndemâna oricui.
De Redactia Observator la 20.12.2024, 19:54În doar căteav zile sărbătorim Crăciunul, iar gospodinele sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru masa festivă, motiv pentru care ne-am gândit să vă oferim câteva idei de reţete la îndemâna oricui.
Idei de reţete pentru masa de Crăciun
- Aperitiv cu brânză
Unge câteva felii de pâine cu unt sau crema de brânză, decupează steluţe şi brăduţi cu ajutorul câtorva forme, apoi taie fâşii un castravete şi decorează feliile de pâine. Dacă doreşti, poţi garnisi şi cu câte o frunză de pătrunjel.
- Cât costă cozonacul Dubai de Crăciun 2024. Dublează vânzările cofetarilor
- S-a deschis Târgul de Crăciun din Cund. Deliciul pregătit de localnici pentru turişti
- Delicatesele care fac Postul Crăciunului să fie mai uşor şi mai dulce. Secretul prăjiturilor de post
- Chef Sautner dezvăluie unul dintre secretele sale înainte de bătăliile pentru amulete: "Am câțiva pantofi...
- Sendviş cu de toate din Bucovina, cu gust italienesc. Micile afaceri cu care au dat lovitura românii întorşi...
- Rondele umplute
Curăţă câţiva castraveţi, taie-i în rondele mai groase şi scobeşte-i. Pune rondelele pe o farfurie, umple-le cu cremă de brânză, iar peste ele aşează bucăţele de roşii cherry. La fel de bine poţi pune crema în pahare, iar pentru culoare înfige fâşii de ardei gras.
- Lumânărele de Crăciun
Pregăteşte salata boeuf că de obicei. Cumpără câţiva ardei graşi, taie-le codiţa sub formă de capac şi vârfurile, curăţă-i de seminţe, apoi pune-i în picioare pe un platou. Umple-i cu salata boeuf şi decorează-i cu ardei gras de altă culoare.
- Prăjitura cu portocale, scorţişoară şi ghimbir
Ingrediente: 225g crema de brânză moale, 110g unt la temperatura camerei, 180ml apa caldă, 2 linguri coaja portocală, 85g miere, 260g melasa, 2 ouă, 140g zahăr, 180ml ulei, 1/2 linguriţa sare, 2 linguriţe bicarbonat de sodiu, 1/4 linguriţa cuişoare măcinate, 1 linguriţa scorţişoară , 2 linguriţe ghimbir pudră, 220g faina, 260g zahăr pudră cernut
Metoda de preparare: Încinge cuptorul al 180C, unge o tavă pătrată (20x20cm) şi tapeteaza-o cu hârtie de copt. ( Se poate folosi şi o tavă rotundă de 23-24cm). Amestecă faină cu mirodeniile, bicarbonatul şi sărea. Bate cu mixerul ouăle cu uleiul şi zahărul.
Adaugă melasa, mierea şi coajă de portocale, apoi incorporează ingredientele uscate. Ultima adăugata este apa caldă. Toarnă aluatul în tavă pregătită şi coace prăjitura 35-45 minute, până când trece de testul scobitorii. Între timp, mixează într-un bol crema de brânză cu untul moale şi zahărul pudră.
Poţi adăuga şi 2 linguriţe extract de vanilie sau seminţele de la jumătate de păstaie de vanilie. Când prăjitura s-a copt lăsa-o să se răcească în tavă timp de 20 de minute, apoi complet, aşezată pe un grătar. Întinde crema de brânză pe suprafaţa ei şi decorează cu seminţe de rodie.
- Cornuleţe cu gem sau ciocolată
Ingrediente: 5 linguri de zahăr, 350 gr de untură, 9 linguri de smântână, 2 ouă, 750-800 gr de făină,1 praf de copt, 1 coajă rasă de lămâie, 1 esenţă de vanilie/migdale/rom, 1 borcan mare de gem/ ciocolată (în funcţie de preferinţe, ori puteţi să folosiţi ambele variante pentru a oferi o surpriză la degustare), zahăr pudră vanilat.
Mod de preparare: Primul pas este mixarea zahărului cu untul, urmând ca mai apoi să adăugaţi smântâna. Adăugaţi ouăle, unul câte unul, praful de copt, esenţa de vanilie/migdale/rom şi coaja rasă de lămâie.
După ce amestecaţi ingredientele adăugaţi făina, cernată, pentru a ajunge la un conţinut omogen, fraged. Pe masa de lucru presăraţi puţină făina şi rupeţi o bucată din aluat pe care să îl rulaţi până în momentul în care aluatul ia o formă subţire.
Cu un cuţit ori o roată zimţată tăiaţi pătrăţele, adăugaţi cu o linguriţă gemul sau ciocolata (puteţi adăuga orice conţinut doriţi să aibă la final cornuleţele) în mijlocul pătrăţelului, iar apoi îl rotiţi pentru a ajunge la forma unui cornuleţ. Procedaţia semenea până terminaţi aluatul.
Luaţi o tavă încăpătoare şi o ungeţi cu margarină sau unt, iar mai apoi o tapetaţi cu hârtie de copt. Daţi drumul la cuptor, iar până se încinge, aşezaţi cornuleţele în tavă, dar aveţi grijă să aibă puţin spaţiu între ele.
Ulterior aşezaţi tava şi lăsaţi cornuleţele să se rumenească la o temperatură potrivită. Atunci când sunt gata, le treceţi repede prin zahărul vanilat, pe care îl pudraţi cât încă sunt calde. În final tot ce rămâne este să aveţi poftă bună!
- Turta dulce
Ingrediente: 400 g făină, 200 g zahăr, 150 g unt, 100 g miere, 1 ou, 1 praf de sare, 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu, 1 linguriţă de ghimbir, 2 linguriţe scorţişoară măcinată, 1 linguriţă cuişoare măcinate ( puteţi înlocui aceste 3 ingrediente cu un mix măcinat pentru turtă dulce din scorţişoară, nucşoară, coriandru, cardamon, etc. Astfel, puteţi folosi în jur de 30 de g).
Mod de preparare: Amestecaţi făina, bicarbonatul de sodiu, sarea şi mixul fin măcinat (scorţişoara, ghimbirul, nucşoara). În alt bol, bateţi untul cu zahărul timp de câteva minute, iar apoi adăugaţi şi oul şi mierea.
După ce le amestecaţi, incorporaţi şi ingredientele combinate la început şi continuaţi să le amestecaţi până aluatul prinde culoare şi este gata pentru a fi folosit. Pe o masă de lucru, presăraţi făina, iar apoi puneţi aluatul şi frământaţi-l preţ de câteva minute.
Puneţi-l ulterior într-un bol încăpător, puneţi folie alimentară deasupra bolului şi lăsaţi aluatul la frigider în jur de o oră. Dacă doriţi, puteţi realiza acest proces cu o zi înainte de a pregăti turta dulce, timp în care lăsaţi aluatul la frigider. Orice bunică vă va spune că vor fi mai pufoase şi mai gustoase.
Odată răcit, luaţi bucăţi din aluat şi rulaţi-le pe masa de lucru, până când devine subtire, iar mai apoi decupaţi aluatul cu ajutorul unor forme speciale sau cu un cuţit. Puteţi face foarte uşor cu un cuţit mic, brăduţi, stele, inimi etc.
Dacă aţi reuşit să cumpăraţi aceste forme deja din comerţ, treaba voastră este deja mult mai uşoară. Odată pregătite micile prăjiturele, le puteţi pune într-o tavă ( la distanţă unele de celelalte) şi le lăsaţi până când se rumenesc şi prind acea frumoasă culoare aurie.
La final, puteţi decora turta dulce cu diferite elemente decorative, după bunul plac. De asemenea, puteţi să faceţi o glazură de zahăr, în mai multe boluri, în care să adăugaţi colorant alimentar pentru a vă transforma micile turte dulci în adevărate opere de artă, atât pentru copii, cât şi pentru musafirii care vă vor trece pragul.