Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Două idei simple de prăjituri pentru sărbătorile de iarnă. Reţete şi mod de preparare

Ştim cu toţii cât de mult contează ca în perioada sărbătorilor de iarnă, casa să ne miroasă efectiv a Crăciun. Vanilie, migdale, rom, scorţişoară şi cozonaci abia scoşi din cuptor.

de Redactia Observator

la 12.11.2018 , 16:37

Idei de prăjituri pentru sezonul rece Simple şi uşor de preparat, aceste dulciuri sunt un deliciu pentru Crăciun - Pexels

Ştim cu toţii cât de mult contează ca în perioada sărbătorilor de iarnă, casa să ne miroasă efectiv a Crăciun. Vanilie, migdale, rom, scorţişoară şi cozonaci abia scoşi din cuptor. Este visul oricărei persoane care îşi aduce cu nostalgie aminte de copilărie şi de bunătăţile pregătite cu dragoste în bucătărie. 

Aceste două reţete sunt nu numai simple, ci şi extrem de gustoase şi vor aduce în căminul vostru farmecul Crăciunului. Sunt atât de gustoare şi arată atât de bine, încât este efectiv imposibil să nu primiţi laude din partea oaspeţilor. 

Cornuleţe cu gem sau ciocolată

Articolul continuă după reclamă

Ingrediente

  • 5 linguri de zahăr
  • 350 gr de untură
  • 9 linguri de smântână
  • 2 ouă
  • 750-800 gr de făină
  • 1 praf de copt
  • 1 coajă rasă de lămâie
  • 1 esenţă de vanilie/migdale/rom
  • 1 borcan mare de gem/ ciocolată (în funcţie de preferinţe, ori puteţi să folosiţi ambele variante pentru a oferi o surpriză la degustare) 
  • zahăr pudră vanilat

Mod de preparare

Primul pas este mixarea zahărului cu untul, urmând ca mai apoi să adăugaţi smântâna. Adăugaţi ouăle, unul câte unul, praful de copt, esenţa de vanilie/migdale/rom şi coaja rasă de lămâie. După ce amestecaţi ingredientele adăugaţi făina, cernată, pentru a ajunge la un conţinut omogen, fraged.

Pe masa de lucru presăraţi puţină făina şi rupeţi o bucată din aluat pe care să îl rulaţi până în momentul în care aluatul ia o formă subţire. Cu un cuţit ori o roată zimţată tăiaţi pătrăţele, adăugaţi cu o linguriţă gemul sau ciocolata (puteţi adăuga orice conţinut doriţi să aibă la final cornuleţele) în mijlocul pătrăţelului, iar apoi îl rotiţi pentru a ajunge la forma unui cornuleţ. Procedaţia semenea până terminaţi aluatul.

Luaţi o tavă încăpătoare şi o ungeţi cu margarină sau unt, iar mai apoi o tapetaţi cu hârtie de copt. Daţi drumul la cuptor, iar până se încinge, aşezaţi cornuleţele în tavă, dar aveţi grijă să aibă puţin spaţiu între ele. Ulterior aşezaţi tava şi lăsaţi cornuleţele să se rumenească la o temperatură potrivită.

Atunci când sunt gata, le treceţi repede prin zahărul vanilat, pe care îl pudraţi cât încă sunt calde. În final tot ce rămâne este să aveţi poftă bună!

Turta dulce

Ingrediente

  • 400 g făină
  • 200 g zahăr
  • 150 g unt
  • 100 g miere
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă de ghimbir
  • 2 linguriţe scorţişoară măcinată
  • 1 linguriţă cuişoare măcinate ( puteţi înlocui aceste 3 ingrediente cu un mix măcinat pentru turtă dulce din scorţişoară, nucşoară, coriandru, cardamon, etc. Astfel, puteţi folosi în jur de 30 de g)

Mod de preparare

Amestecaţi făina, bicarbonatul de sodiu, sarea şi mixul fin măcinat (scorţişoara, ghimbirul, nucşoara). În alt bol, bateţi untul cu zahărul timp de câteva minute, iar apoi adăugaţi şi oul şi mierea. După ce le amestecaţi, incorporaţi şi ingredientele combinate la început şi continuaţi să le amestecaţi până aluatul prinde culoare şi este gata pentru a fi folosit.

Pe o masă de lucru, presăraţi făina, iar apoi puneţi aluatul şi frământaţi-l preţ de câteva minute. Puneţi-l ulterior într-un bol încăpător, puneţi folie alimentară deasupra bolului şi lăsaţi aluatul la frigider în jur de o oră. Dacă doriţi, puteţi realiza acest proces cu o zi înainte de a pregăti turta dulce, timp în care lăsaţi aluatul la frigider. Orice bunică vă va spune că vor fi mai pufoase şi mai gustoase.

Odată răcit, luaţi bucăţi din aluat şi rulaţi-le pe masa de lucru, până când devine subtire, iar mai apoi decupaţi aluatul cu ajutorul unor forme speciale sau cu un cuţit. Puteţi face foarte uşor cu un cuţit mic, brăduţi, stele, inimi etc. Dacă aţi reuşit să cumpăraţi aceste forme deja din comerţ, treaba voastră este deja mult mai uşoară.

Odată pregătite micile prăjiturele, le puteţi pune într-o tavă ( la distanţă unele de celelalte) şi le lăsaţi până când se rumenesc şi prind acea frumoasă culoare aurie.

La final, puteţi decora turta dulce cu diferite elemente decorative, după bunul plac. De asemenea, puteţi să faceţi o glazură de zahăr, în mai multe boluri, în care să adăugaţi colorant alimentar pentru a vă transforma micile turte dulci în adevărate opere de artă, atât pentru copii, cât şi pentru musafirii care vă vor trece pragul.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să căutaţi semnificaţia viselor?
Observator » Inedit » Două idei simple de prăjituri pentru sărbătorile de iarnă. Reţete şi mod de preparare