Se transmite coronavirusul în apa mării?
După 2 luni de izolare, românii visează cu ochii deschişi la o vacanţă la mare. Dar întrebarea de pe buzele tuturor este: cât de mult riscăm dacă mergem pe o plajă aglomerată? Specialiştii români si străini ne asigură că în apă, coronavirusul nu poate rezista. Problema e cât de aproape stăm de straini pe plajă şi chiar în mare.
De Redactia Observator la 26.04.2020, 23:34- Coronavirusul nu rezistă în apa mării.
- Pericolul poate fi însă pe plajă.
În aşteptarea primei vacanţe la mare din acest an o intrebare ii ingrijoreaza pe multi - se ia virusul în apa?
Adrian Bâlbă, biolog: Sunt virusuri care se adapteaza la apa marina si care traiesc acolo infectand bacteriile si alte organisme ce traiesc in apa. Însă virusul acesta specializat mai nou pe oameni nu are rezistenta la apa marii. Oricum dilutia e atat de mare incat nu se pune problema.
Curentii din mare, razele ultraviolete si salinitatea apei distrug coronavirusului. Cu o condiţie însă, spun specialiştii străini, plaja să nu fie în apropairea conductelor de deversare.
In plus, daca in apa nu se transmite, contactul direct cu alte persoane e periculos. Asa ca pe plaja sau in apa trebuie pastrata o distanta de aproape 2 metri.
Adrian Bâlbă, biolog: Credința mea este că va functiona ceva in acest sezon estival insa trebuie sa avem grija de a especta aceste masuri care nerespectate ne vor duce inapoi in izolare.
Distantarea e importanta cu atât mai mult cu cat anul acesta e posibil ca multi romani sa rămaână în ţară, in loc sa plece in Grecia, Bulgaria sau Turcia.
Răzvan Pascu, expert turism: Mai mult ca sigur anul acesta vom călători foarte mult în România. Eu aș vedea această criză ca pe o oportunitate pentru România turistică. Evident că este o perioadă foarte grea acum pentru cei care lucrează în turism, dar pentru România ca brand va fi o oportunitate extraordinară.
Pentru că nu s-au anunţat măsurile de siguranţă ce trebuie respectate, patronii de plaje îşi fac deocamdată propriile reguli.
De teama unui al doilea val al pandemiei in urma vacantelor la mare, italienii iau măsuri şi în privinţa salvamarilor. Vor fi obligaţi să poarte măşti chiar şi în timpul manevrelor de resuscitare. In plus, salvamarii vor fi testati pentru noul coronavirus.