Festin boieresc într-un sat din Iași. Localnicii au scos tot ce au avut mai bun din cămară
Mâncare ţărănească servită într-un conac boieresc. A fost oferta care a atras, astăzi, zeci de orăşeni într-un sat din Iaşi. Timp de trei zile, localnicii au scos ce au avut mai bun din cămară, ca să le pregătească oaspeţilor un brunch memorabil.
la 03.11.2019, 00:39Mâncare ţărănească servită într-un conac boieresc. A fost oferta care a atras zeci de orăşeni într-un sat din Iaşi. Timp de trei zile, localnicii au scos ce au avut mai bun din cămară, ca să le pregătească oaspeţilor un brunch memorabil.
Pentru 100 de lei de persoană, orăşenii şi-au umplut farfuriile cu mâncare ca la bunica acasă şi au admirat conacul în curs de renovare al vechii familii boiereşti Carp.
Ospăț boieresc la conac
Masă cu mâncare şi salata de boeuf care zâmbeşte. Vestea că la conacul boieresc Petre Carp se va ţine un brunch de pomină a atras zeci de gurmanzi de la oraş. Ca să nu-i dezamăgeasă, gospodinele din Ţibăneşti au stat trei zile în bucătărie.
"Se vede şi la noi cam ce consumăm şi noi la ţară, mai vin şi oameni care văd şi pe la noi cum e în comună. E o idee foarte bună"
Pentru 100 de lei, orăşenii au ocazia să mănânce pe săturate sarmale moldoveneşti, pârjoale sau salată de sfeclă cu prune uscate şi miez de nucă.
"Mi-era dor de o mâncare gătită de o mamă sau de o bunică şi chiar reţetele sunt foarte interesante"
Bogdan Băianu, organizator: "Încercăm să aducem oamenii din marile oraşe în zona rurală, să cunoască nu doar mâncarea să cunoască oamenii şi locuri poate cum este ăsta, poate o curte ţărănească"
Înainte de ospăţ, vizitatorii au admirat conacul boieresc construit la începutul secolului 19, aflat acum în curs de restaurare. 200 de ani mai târziu, oaspeţii de aici încă mai caută atmosfera de odinioară.
"Cam te saturi de hamburgeri şi te depărtezi, aşa, de partea românească şi la un restaurant de profil chiar eşti destul de dezamăgit. Aici pare autientic, aşa."
Clara Mihociu, corespondent Observator: "În doar câteva minute aproape toate farfuriile s-au golit, semn că mâncarea a fost bună şi că a meritat cei 100 de lei pe care oamenii i-au scos din buzunare pentru a lua parte la brunchul de la conac"
Brunchul la ţară cu invitaţi de la oraş este un proiect implementat în toată ţara şi care are tot mai mult succes. Mesele sunt întotdeauna gătite de localnici cu alimente din producţia proprie. Astfel de evenimente îşi propun să readucă pe harta turistică şi clădiri emblematice din mediul rural.