Antena Meniu Search
x

Acte necesare pentru numerele roşii. Unde soliciţi înmatricularea provizorie a unei maşini

Acte necesare pentru numerele roşii. Atunci când achiziţionăm o maşină, nouă sau la mâna a doua este nevoie să o înmatriculăm. Înmatricularea provizorie a maşinii presupune obţinerea celebrelor numere roşii. Acestea sunt temporare, dar sunt foarte utile dacă îţi doreşti să circuli cu maşina imediat ce ai intrat în posesia ei.     

de Redactia Observator

la 12.10.2022, 19:41

Unde soliciţi înmatricularea provizorie a unei maşini
Unde soliciţi înmatricularea provizorie a unei maşini - Shutterstock

Pentru obţinerea numerelor roşii poti merge chiar tu sau poţi apela la firme care oferă servicii specializate de înmatriculare. Întregul proces prin care trebuie să treci pentru a obţine înmatricularea provizorie a unei maşini nu este foarte complex, însă trebuie să ştii de la bun început ce trebuie să faci şi care sunt actele de care ai nevoie.

Ce acte sunt necesare pentru a obţine numerele roşii

  • Cererea solicitantului
  • Contractul de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie – RCA (original și copie)
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului (original şi copie)
  • Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine în cazul vehiculului care a mai fost înmatriculat în alt stat, în original și în copie. În lipsa acestor documente, autorizarea provizorie pentru circulație se va efectua pentru o perioadă de maximum 5 zile, dar care nu poate depăși data la care expiră asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie.
  • Actul de identitate al solicitantului (original și copie).
  • În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului), precum şi împuternicirea reprezentantului legal al acestora;
  • Delegaţie;
  • Dovada plăţii contravalorii autorizaţiei de circulaţie provizorie – 13 lei (se poate achita la ghișeul de depunere documente)
  • Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numere roșii provizorii (se poate achita la ghișeul de depunere documente)
  • Copia declarației vamale, după caz, pentru vehiculele achiziţionate din afara UE, pentru care se solicită autorizarea de circulaţie provizorie pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau pentru perioade care, cumulate, depăşesc 30 de zile.
  • Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

Cât sunt valabile numerele roşii şi ce trebuie să faci când expiră

Pe acelaşi subiect

Autorizația provizorie și numerele roșii sunt valabile 30 de zile. Dacă în acest timp, proprietarul nu și-a putut înmatricula vehiculul, acesta mai poate face încă o cerere, pentru un alt rând de numere roșii ce sunt valabile încă 60 de zile. O alternativă posibilă în 2022 este ca, în cazul în care pentru autovehiculul respectiv nu s-a mai eliberat niciun set de numere provizorii, primul set poate fi eliberat pe o perioadă de 90 de zile, cu condiția ca polița RCA să fie valabilă pe minimum 90 de zile.

Este important de știut că în cazul în care s-au eliberat 3 rânduri de numere roșii, reglementarea nu se mai aplică.

Cât este taxa percepută pentru eliberarea numerelor roşii

Plăcuțele cu numere roșii provizorii costă 40 de lei, taxă ce poate fi plătită, pe loc, la ghișeul unde se depun actele. Pe lângă această taxă se mai plătesc 13 lei pentru autorizația de circulație provizorie.

Cum înmatriculezi o mașină care are numere roșii

  • Cerere înmatriculare auto;
  • Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului ce are viza ANAF (în cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia)
  • Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 37 de lei, se poate achita numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor;
  • Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
  • Copia contractului RCA în termenul de valabilitate al acestuia;
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie. Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
  • Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român – 539 de lei – în cazul mașinilor cumpărate din afara țării Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
  • Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia;
  • Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

Ce sunt numerele verzi

Dacă ai o maşină electrică o să ai număr de înmatriculare verde. Conform Ordinului comun al Ministrului Mediului, numerele de înmatriculare pentru maşinile cu zero emisii vor avea culoarea verde. Începând de la sfârşitul lunii iunie maşinile electrice se pot înmatricula cu astfel de numere. Vehiculele deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a acestora pot fi preschimbate la cerere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri Auto » Acte necesare pentru numerele roşii. Unde soliciţi înmatricularea provizorie a unei maşini