Antena Meniu Search
x

La ce viteză sar airbag-urile de la maşină. Declanşarea lor depinde de mai mulţi factori

Din cauza numeroaselor incidente produse pe şoselele din ţara noastră, tot mai mulţi români îşi cumpără maşini care să aibă airbag-uri.

de Redactia Observator

la 14.03.2024, 08:19

Airbag-urile pot salva vieţi, în cazul unor accidente teribile
Airbag-urile pot salva vieţi, în cazul unor accidente teribile - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Airbag-urile pot salva vieţi, în cazul unor accidente teribile.

Recurg la un asemenea gest pentru că se gândesc la viaţa şi sănătatea celor care merg cu maşina respectivă, aşa că a venit momentul să aflăm mai multe detalii despre ceea ce înseamnă airbag-uri într-o maşină.

Însă trebuie să precizăm din start că o maşină cu airbag nu înseamnă neapărat salvarea unei vieţi. S-a întâmplat în urmă cu câţiva ani ca numeroase maşini să fie rechemate în service tocmai pentru că airbag-urile aveau probleme tehnice, aşa că în primul rând ar trebui să mizăm pe prevenţie şi nu pe elemente tehnice.

La ce viteză sar airbag-urile de la maşină în caz de impact 

În primul rând trebuie precizat că părerile specialiştilor diferă în legătură cu acest subiect. Însă toţi recomandă ca, în paralel cu sistemul de airbag-uri, să mizăm pe centura de siguranţă, pentru că există riscul să fie nevoie de o viteză de 300 de kilometri pe oră pentru ca airbag-ul să se declanşeze.

Pe acelaşi subiect

Însă este important de ştiut că airbag-ul se declanşează extrem de rapid, fiind complet umflat în 0,04 secunde, de cinci ori mai repede decât are ochiul nevoie pentru a clipi, 0,2 secunde.

Alţi factori care declanşează airbag-urile

Au existat cazuri, de-a lungul timpului, când nu a fost tocmai nevoie de producerea unui accident pentru declanşarea airbag-urilor la o maşină.

Vorbim despre situaţii, de exemplu, în care acestea s-au declanşat în momentul în care maşina respectivă a dat într-o groapă. Totul depinde de cât de sensibile sunt airbag-urile şi cât de bine au fost montate.

Ce trebuie să faci după declanşarea unui airbag

Din start trebuie spus că airbag-urile asigură protecţie suplimentară pentru cap şi piept, în timp ce centura de siguranţă asigură protecţie suplimentară pentru trunchi. Airbag-urile se dezumflă imediat după ce declanşare, pentru a nu-ţi afecta vizibilitatea şi posibilitatea de a folosi alte comenzi.

Specialiştii recomandă ca, în momentul în care ne aflăm în maşină, să nu ţinem obiecte grele sau ascuţite prin preajmă. Conform kia.auto-net.ro, există riscul ca, prin declanşarea airbag-ului, obiectele respective să ne producă răni grave.

Ce se întâmplă dacă nu ai centura de siguranţă pusă

Cei mai mulţi dintre specialişti mizează pe ideea conform căreia cumpărarea unei maşini cu airbag nu este o acţiune suficientă pentru a ne ocroti sănătatea sau viaţa în cazul unui accident.

Airbag-ul lucrează în paralel cu centura de siguranţă. Pe de o parte tocmai pentru că airbag-ul asigură protecţia capului şi a pieptului, iar centura de siguranţă asigură protecţia trunchiului, acesta fiind expus unor reale pericole în cazul în care nu utilizăm centura de siguranţă în mod corespunzător. Pe de altă parte, trebuie precizat că, la anumite modele de maşini, tocmai pe centura de siguranţă există anumiţi senzori care conduc la declanşarea airbag-urilor, în cazul unui accident. Deci există riscul ca airbag-urile să fie inutilizabile, dacă centura de siguranţă nu este pusă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri Auto » La ce viteză sar airbag-urile de la maşină. Declanşarea lor depinde de mai mulţi factori