Antena Meniu Search
x

Video Amenzi de 30.000 de lei pentru românii care îşi închiriază apartamentul ilegal în regim hotelier. Ce condiţie trebuie să respecte

Fără apartamente închiriate ilegal în regim hotelier! Ministerul Turismului va sancţiona proprietarii care îşi promovează camerele pe platformele online fără să fie înregistraţi şi clasificaţi de către stat. Cei care nu vor respecta regulile vor primi amenzi de până la 30 de mii de lei. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 12.04.2024, 20:18

Vezi și

Mădălina Iacob, reporter Observator: Ne aflăm într-un apartament de pe Strada Smârdan 16, din Centrul Vechi al Capitalei. Aceasta proprietate este autorizată de Ministerului Turismului, dar în bloc mai exista 8 astfel de apartamente de închiriat. Doar jumătate dintre ele se află şi pe lista de clasificare a statului. Iar dacă ne uitam şi pe platformele de închiriere, mai găsim cel puţin câteva zeci. Explicaţia...? Unii dintre proprietari încearcă să păcălească statul ca să evite taxele în plus. 

Amenzi uriaşe pentru închirierea apartamentelor ilegale în regim hotelier

Am găsit aceeaşi situaţie şi în blocurile de pe Calea Victoriei sau din Piata Romana.  

Localnic: Nu este legal să stea în acelaşi bloc cu noi. Nu ştie nimeni nimic, azi e unul, mâine e altul, nu ştii cine vine, cine iese. 

Pe acelaşi subiect

Mădălina Iacob, reporter Observator: Proprietarii cu apartamente de închiriat îşi montează jos la bloc separat cutii cu cifru, din care turiştii îşi pot prelua cheile atunci când ajung la cazare. 

Alexandru Bogatu Pavel, operator hotelier: Reuşesc să opereze la preţuri de cost mult mai mici decât noi făcând o concurenţă neloială. În ţări precum Marea Britanie, Franţa, deja marii agregatori sunt obligaţi deja să trimită toate aceste date către autorităţile locale. 

Elena administrează 45 de apartamente în regim hotelier, adică pentru cel mult 30 de zile la cazare. 

Elena Alexandru, admistrator regim hotelier: Se plăteşte la ANAF, un impozit fix care se plăteşte pe an, ulterior la taxe şi impozite locale 2 la sută în fiecare lună, mai au de plătit un impozit mărit pe apartament şi ar mai fi taxele pe audiovizual, care sunt destul de măricele, unde la 300, 400 de lei pe lună. 

Turiştii plătesc în jur de 400 de lei pe noapte, în funcţie de sezon. 

Turişti: Stăm două zile aici în centru, avem cazarea. Este foarte ieftin comparativ cu hotelurile, e o oportunitate să îţi petreci o vacanţă cu nu foarte mulţi bani. 

- Pe internet, social media, pe tik-tok şi pe câteva site-uri, prietenii noştri ne-au povestit de ţara aceasta frumoasă. A fost foarte uşor pentru noi să găsim hotel. 

Piaţa închirierilor pe termen scurt a explodat în pandemie

 

Adam Alexandru, consilier imobiliar: Interesul platformei este să facă cât mai multe comisioane şi să aibă oferte cât mai diversificate, practic cu noua lege obligă platforma să îi forţeze. Vrei să mai ai apratamentul în lista de la noi şi să câştigi bani? Dă-ne şi documentul acesta. 

Ministerul Turismului schimbă legea de luna viitoare. 

Lucian-Ioan Rus, secretar de stat Ministerul Turismului: Vorbim despre camere, pensiuni sau hoteluri acestea trebuie clasificate in primul rand dupa care pot fi promovate pe toate siteurile de promovare in domeniul turismului. Bineînţeles ca vom avea amenzi corespunzatoate amenzile vor fi destul de mari, până în 50 de mii de lei. 

Înscrierea în lista de clasificare este gratuită şi se face şi online. 

Lucian-Ioan Rus, secretar de stat Ministerul Turismului: În momentul in Care un spatiu este clasificat la anumite stele, noi suntem cei care dam conformitatea pe dimensiunile camerelor, dotarile lor, tot ceea ce inseamna confortul turistului in camerele de hotel. 

Piaţa închirierilor pe termen scurt a explodat în pandemie la nivel internaţional. Pentru a opri listările ilegale, şi Comisia Europeană a impus deja schimbul de date între platforme și autorități. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Amenzi de 30.000 de lei pentru românii care îşi închiriază apartamentul ilegal în regim hotelier. Ce condiţie trebuie să respecte