Au cumpărat apartamente în Braşov, dar la un an după ce s-au mutat au aflat că mai au de plătit şi 55.000 de euro
Coşmar pentru mai mulţi români care şi-au cumpărat apartamente de la dezvoltatorul imobiliar Qualis în Braşov. Deşi blocul a fost finalizat în decembrie 2022, iar cumpărătorii au efectuat recepția în baza unor antecontracte, oamenii au fost notificaţi că mai au de plătit zeci de mii de euro în plus, relatează Bizbraşov. Blocul respectiv nu este încă intabulat iar dezvoltatorul imobiliar a apelat la procedura concordatului preventiv ca să scape de insolvență.
Clienţii care au cumpărat apartamente în ansamblul rezidenţial Qualis II din cartierul Tractorul, prezentat ca "cea mai dinamică zonă din Brașov" au fost contactaţi de compania care se ocupă de concordatul preventiv al dezvoltatorului pentru a le propune să plătească mai mult pentru apartamentele deja plătite în baza unui antecontract. Mai precis, dezvoltatorul cere şi cu 30.000 de euro mai mult pentru apartamentele cu două camere și cu 55.000 de euro în plus la cele cu trei camere.
Preţuri şi cu 55.000 de euro mai mari
Pentru că dezvoltatorul imobiliar a ajuns într-o situaţie financiară dificilă, nu a reușit să vândă toate locuințele din bloc iar lucrările de construcție la alte clădiri din complex au stagnat, a apelat la o procedură specială ca să prevină insolvența şi care presupune actualizarea prețurilor și renegocierea datoriilor.
Cumpărătorii s-au trezit cu 3 propuneri din partea companiei de concordat preventiv, toate nefavorabile. Fie acceptă o majorare a prețului apartamentelor, în funcție de mărimea locuințelor, adică şi cu 30.000 de euro pentru apartamentele cu două camere sau cu 55.000 de euro la cele cu 3 camere. Fie pot renunţa la apartamente şi cere înapoi avansul fără alte despăgubiri, dar vor fi nevoiți să aștepte ca firma lichidatoare să facă rost de bani din vânzarea apartamentelor scumpite. A treia variantă este rezilierea unilaterală a antecontractului de către dezvoltator fără compensații, lăsând clienții să demareze acțiuni în instanță.
Blocul nu este încă intabulat
Blocul face parte dintr-un complex rezidențial cu mai multe imobile. Antecontractele de vânzare-cumpărare au fost încheiate în 2020 când blocul respectiv era la stadiul de proiect. Conform înțelegerii, la finalizarea construcției, urma să aibă loc transferul de proprietate. Cumpărătorii susţin că în antecontracte este menţionat clar că prețul rămâne fix și nu poate suferi modificări. Acum se tem că vor rămâne fără locuinţele plătite.
Deşi blocul respectiv a fost finalizat acum mai bine de un an, Primăria Brașov nu a efectuat recepția imobilului. Potrivit unui cumpărător afectat, blocul nu a putut fi înregistrat în Cartea Funciară și actele de vânzare-cumpărare nu au putut fi finalizate la notar pentru transferul de proprietate. Mai mult, situaţia ameninţă să se extindă şi la restul blocurilor din complex unde cumpărătorii au încheiat promisiuni de cumpărare similare.
Reprezentanții Primăriei Brașov au confirmat ulterior pentru Bizbrasov că dezvoltatorul imobiliar nu a respectat autorizația de construcţie în care era prevăzută amenajarea unei parcări supraetajate, motiv pentru care s-a decis reluarea procedurii de autorizare şi transformarea locurilor de parcare în parcări la sol.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰