Antena Meniu Search
x

Video Cum face Guvernul rost de bani pentru majorările de pensii şi salarii după avertismentul că nu mai sunt fonduri

În an electoral, guvernul nu are bani să plătească majorările promise, cum ar fi recalcularea pensiilor sau salarii mai mari pentru profesori, medici şi magistraţi. Avertismentul a venit săptămâna trecută de la Ministerul Finanţelor, iar astăzi premierul Marcel Ciolacu a făcut şedinţă cu miniştri, să lămurească situaţia. După discuţii, ministrul Finanţelor şi-a nuanţat discursul. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 29.04.2024, 14:54

Vezi și

Marcel Boloş, ministrul de Finanţe: Nu se pune problema sub nicio formă să nu avem aceste angajamente salariale atât pentru ministerul Educaţiei, Sănătăţii şi toate celelalte angajamente. Aici soluţia pe care o vom avea e aceea ca până la rectificare să avem fie mecanismul virării de credite care va permite plata acestor drepturi. Sunt încasări record la bugetul ANAF.

A fost o şedinţă la Guvern care a durat mai bine de două ore între Marcel Ciolacu şi miniştri care au nevoie de bani în acest an electoral. Atât premierul cât şi ministrul Finanţelor dau asigurări că se găsesc bani necesari pentru plata majorărilor de salarii şi pensii în acest an, de altfel sumele vor fi alocate la rectificarea bugetară din luna august.

Ministerul Finanţelor spunea că nu sunt bani pentru majorări

Însă, într-un memorandum prezentat săptămâna trecută de Guvern, ministerul Finanţelor avertizează că pentru plata salariilor din sistemul medical, acele majorări, dar şi din Apărare ar mai fi nevoie de 4,3 miliarde de lei. Nu sunt bani suficienţi nici pentru plata salariilor profesorilor, de asemenea nici pentru salariile magistraţilor.

Probleme sunt şi pentru decontarea serviciilor medicale şi a medicamentelor şi iată că toate aceste majorări pun o presiune suplimentară pe bugetul de stat şi pe deficitul bugetar, care ar putea să treacă de 7% din PIB în acest an în condiţiile în care ţinta României este de 5%. Asta înseamnă că ne vom împrumuta masiv din pieţele externe şi că am putea să pierdem fonduri europene. Surse guvernamentale spun însă că negociază la Bruxelles să atingă un deficit de 3% până la finalul anului 2031 şi nu 2027 aşa cum spunea premierul Marcel Ciolacu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mergeţi cu plăcere la job?

Observator » Stiri economice » Cum face Guvernul rost de bani pentru majorările de pensii şi salarii după avertismentul că nu mai sunt fonduri