Antena Meniu Search
x

Cât plătim pentru un apartament cu 2 camere, în valoare de 60.000 €, dacă alegem o rată fixă. Chiria pentru aceeaşi locuinţă creşte şi cu 100 €

Tentaţia de a deveni proprietari este foarte mare în această perioadă, în care băncile ne ademenesc cu credite ipotecare cu dobândă fixă şi astfel rata ajunge să fie mai mică decât chiria. Dar mare atenţie! Există şi câteva capcane la mijloc.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 09.04.2024, 15:02

Vezi și

Asistăm la o dezmorţire pe piaţa imobiliară, o spun analiştii, dar şi datele care arată că valoarea medie a creditului ipotecar a ajuns la 66.000 de euro, iar valoarea medie a unei rate este acum de 400 de euro, ceea ce, în anumite zone din Capitală, este mai mică decât o chirie. 

Vorbim, de asemenea, şi despre apartamentele în stadiu de proiect. Dacă ar fi să achiziţionăm acum un imobil cu două camere, într-o zonă relativ bună a Bucureştiului, cu 60.000 de euro, am achita la bancă o rată de aproximativ 300 de euro pe lună. Dacă am alege să închiriem acest imobil în momentul în care blocul va fi gata, cu siguranţă vom putea să-l închiriem cu peste 400 de euro

Interesul crescut pentru imobiliare s-a menţinut şi în primul trimestru din acest an, asta pentru că românii au împrumutat cu 1,6 miliarde de lei mai mult pentru a-şi cumpăra o locunţă în acest an. 

Preţul mediu/mp în cele mai mari oraşe din România

Pe acelaşi subiect

În București, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a fost în luna martie 2024 de 1.799 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în martie 2024, de 1.824 euro/metru pătrat, un preț cu 15% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior și cu 4% mai mare față de luna februarie 2024. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.771 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat față de luna martie a anului trecut și cu 2% mai mare față de cel din luna februarie a anului curent.

CLUJ-NAPOCA: În luna martie a.c., prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.651 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.653 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat comparativ cu martie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.649 euro/metru pătrat, cu 12% mai ridicat decât în aceeași lună a anului anterior.

IAȘI: În martie 2024, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Iași a fost de 1.553 euro/metru pătrat. De asemenea, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 11% comparativ cu anul anterior, ajungând la 1.538 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 13%, comparativ cu luna martie 2023, fiind de 1.585 euro/metru pătrat.

TIMIȘOARA: În martie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Timișoara a fost de 1.557  euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.568 euro, cu 4% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creștere de 10%, acestea ajungând la un preț mediu de cerere de 1.552 euro/metru pătrat.

BRAȘOV: În martie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Brașov a fost de 1.937  euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 2.040 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat decât cel din martie 2023. Totuși, prețurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 18% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.848 euro/metru pătrat.

SIBIU: În martie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Sibiu a fost de 1.532 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 16% în luna martie a.c. față de martie 2023, ajungând la 1.498 euro/metru pătrat. În același timp, prețurile pentru locuințele vechi au avut creșteri de 8%, ajungând la 1.562 euro/metru pătrat.

CONSTANȚA: În martie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Constanța a fost de 1.712 euro/metru pătrat. De asemenea, în luna martie a.c., apartamentele noi au avut un preț de cerere de 1.758 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior. În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 9% mai ridicate față de luna martie 2023, ajungând la o valoare de 1.673 euro/metru pătrat.

ORADEA: În martie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Oradea a fost de 1.539 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.609 euro (în creștere cu 10% în martie 2024 vs. 2023). Prețurile medii pentru apartamentele vechi au crescut, atingând un preț mediu de cerere de 1.490 euro/metru pătrat, cu o majorare de 13% față de aceeași perioadă a anului precedent.

CRAIOVA: În martie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Craiova a fost de 1.585  euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a fost de 1.598 euro/metru pătrat (în creștere cu 9% în martie 2024 vs. 2023), în timp ce prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.580 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat comparativ cu aceeași lună anului anterior.

Harta celor mai scumpe chirii din ţară

Scump să îţi cumperi casă cu credit, scump să şi închiriezi. La Braşov, oamenii rămân fără cel puţin jumătate din câştiguri după ce plătesc chiria. La polul opus, un oraş din vest este cel mai accesibil din acest punct de vedere. 

La Braşov, chiria înghite mai mult de jumătate din salariu. Venitul mediu net este 4.600 de lei, iar un apartament cu două camere este închiriat, în medie, cu 2.400 lei pe lună. Cine stă la Cluj-Napoca dă proprietarului cam 45% din salariu.

Podiumul este completat de Iași, unde, totuşi, chiriile nu sunt printre cele mai mari din România. Acolo, însă, raportul salariu/chirie este mult mai strâns. Angajații din Capitală câștigă cel mai bine, dar și chiriile sunt pe măsură. La Bucureşti ai nevoie de 40% dintr-un salariu mediu de 6.100 de lei pentru a-ți acoperi cheltuielile.

Mult mai accesibilă este Timişoara, din acest punct de vedere. Chiria pentru un apartament reprezintă cam o treime din venitul lunar. Pentru a închiria un apartament cu 2 camere ai nevoie, în medie, de 1.888 lei/lună, astfel trebuie să aloci pentru plata chiriei 36% din câștig.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Credeţi că există vreo şansă ca speranţa de viaţă să crească în România?
Observator » Stiri economice » Cât plătim pentru un apartament cu 2 camere, în valoare de 60.000 €, dacă alegem o rată fixă. Chiria pentru aceeaşi locuinţă creşte şi cu 100 €