Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Banca Naţională va limita drastic creditele ipotecare şi cele de consum

Pentru prima dată de la aderarea României la Uniunea Europeană, Banca Naţională va limita drastic gradul de îndatorare a populaţiei. Acest lucru înseamnă că procentul din venitul lunar, care poate reprezenta rata creditului, va fi scăzut.

de Redactia Observator

la 13.06.2018 , 11:01

Pentru prima dată de la aderarea României la Uniunea Europeană, Banca Naţională va limita drastic gradul de îndatorare a populaţiei. Acest lucru înseamnă că procentul din venitul lunar, care poate reprezenta rata creditului, va fi scăzut. Măsura vine în contextul în care programul Prima Casă a fost luat în vizorul FMI. Experţii avertizează că acest tip de creditare creează dezechilibre pe piaţa imobiliară şi fragilizează sistemul bancar, aşa că trebuie limitat.

În momentul de faţă sunt bănci care acceptă un grad de îndatorare şi de 70 la sută sau chiar mai mult. BNR vrea să pună frână creditării prin reducerea pragului la aproape jumătate.  

Acum, cu salariul mediu pe ecomie, un român poate să ia un credit de 250.000 pe 30 de ani. La o scădere a gradului de îndatorare la 40 la sută, şi suma pe care o ia scade dramatic, susțin analiștii financiari de la Finzoom.ro

Vezi și

În cazul unui credit de nevoie personale, diferenţa este şi mai mare. 

Radu Soviani, analist financiar

Ca la spartul petrecerii, BNR ia decizii pripite, se uită în oglinda retrovizoare, vede ce ar fi trebuit să facă în urmă cu  un an, doi, trei, iar acum vrea să cosmetizeze într-un mod ticălos!

Irina Chiţu, analist bancar

Această măsură limitează accesul la credite pentru populaţie şi în acelaşi timp îi protejează de supraîndatorare!

Mai mult decât un semnal pentru limitarea creditării vine chiar de la FMI. 

"Reducerea graduală a programului Prima Casă ar trebui să continue pentru o diminuare a dezechilibrelor în sectorul imobiliar", susţin experţii FMI.

De la începutul anului şi până acum, 10.000 de români au luat un credit prin programul Prima Casa. Pe unii nu i-a speriat nici măcar indicele ROBOR care a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii patru ani. La fel şi preţurile caselor. 

Aşa au ajuns tot mai mulţi români cu datorii. 700 de mii de persoane au restanţe la bănci, mai mari de o lună, arată datele Băncii Naţionale. 

La nivelul întregii ţări, datoriile românilor se ridică la 9,4 miliarde de lei. Cel mai rău-platnici sunt cei din Giurgiu. Acolo aproape 11% din credite nu sunt achitate. Urmează judeţele Sibiu, Mehedinţi şi Vâlcea. La polul opus, românii care fac tot posibilul să-şi plătească ratele locuiesc în Călăraşi (1,89%). Sunt urmaţi îndeaproape de arădeni (1,94%) şi de locuitorii din Alba (2%) şi Cluj (2,11%).

Reducerea gradului de îndatorare ar fi una dintre soluţiile BNR  pentru problema restanţierilor. Mai ales că ar urma să se aplice nu doar băncilor, ci şi IFN-urilor. Şi asta chiar de luna viitoare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » Banca Naţională va limita drastic creditele ipotecare şi cele de consum