Antena Meniu Search
x

India, acuzată că ia petrol ieftin din Rusia, îl rafinează și-l vinde mai scump în Europa și America

Cantitatea de țiței rusesc cumpărată și apoi exportată de India sugerează că o parte din acesta ar putea ajunge în benzinăriile europene, relatează The Guardian într-o analiză în care evocă îngrijorări tot mai mari în industrie că India ar trimite în Europa petrolul rusesc sancționat de UE.  Au apărut și acuzații că India rafinează petrolul rusesc și vinde produsul final mai scump în SUA și UE. Un fact-checking al DW susține că deși volumele de petrol exportate de India în Europa și SUA au crescut în ultimele luni, nu poate fi dovedit cât de profitabil este pentru India. 

de Redactia Observator

la 01.07.2022, 18:44

India și-a crescut importurile de petrol rusesc de la începutul războiului din Ucraina.
Există suspiciuni că India revinde, sub diferite forme, petrolul rusesc. - Profimedia

Există o serie de îngrijorări că India importă de țiței rusesc la prețuri mici și exportă produse rafinate la prețuri mari în UE și SUA. Este adevărat că India a crescut masiv importurile de petrol, precum și exporturile de petrol. Potrivit Ministerului de Comerț al Indiei, acestea s-au ridicat la 15,99 miliarde dolari (15,12 miliarde de euro) în aprilie și mai 2022. În aceeași perioadă din 2021, suma era de 8,94 miliarde de dolari.

Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) a stabilit că țițeiul rusesc este procesat în India. ”Reducerea mare la țițeiul rusesc a dus la redirecționarea navelor către piețe alternative. În timp ce costul finanțării acestor nave și tranzacții a crescut semnificativ din cauza sancțiunilor asupra sistemului bancar, reducerea la la țițeiul Ural este prea atractivă pentru ca unele rafinării să o ignore. Ca și în cazul petrolului iranian în trecut, odată ce țițeiul rusesc este rafinat, va deveni aproape imposibil să se facă distincția între cel rusesc și al altora când vor reintra pe piața internațională”, a analizat firma internațională de consultanță energetică Rystad Energy.

India își regândește exporturile

Statisticile Ministerului Comerțului din India arată o schimbare a rutelor comerciale, cu exporturi de petrol de aproximativ 1 miliard de dolari către UE în aprilie 2022, în comparație cu exporturile de produse petroliere de 287 de milioane de euro în aprilie 2021.

Pe acelaşi subiect

America de Nord a crescut și ea importurile de produse petroliere din India. În aprilie 2022, importurile au totalizat 435 de milioane de dolari, în creștere față de 220 de milioane de dolari în aprilie 2021.

Rămâne de văzut cât de profitabile sunt cu adevărat exporturile de petrol pentru India.

Reducerile la achiziționarea țițeiului rusesc și prețurile ridicate ale petrolului de pe piața mondială sunt compensate de creșterea costurilor de transport și asigurări de marfă, potrivit raportului CREA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » India, acuzată că ia petrol ieftin din Rusia, îl rafinează și-l vinde mai scump în Europa și America